Momo
Keskiarvo 3.93
3.93 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (96)
Kirjahyllytilastot

Momo

Michael Ende
Julkaistu: 1977 (WSOY)
Alkuperäinen nimi: Momo
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: fantasia, nuoret
Avainsanat: elokuva
Osallistu keskusteluun (viestejä 2 kpl)

Momo: Merkillinen tarina harmaista herroista ja tytöstä, joka antoi ihmisille takaisin ajan. Alkuteos ilmestynyt 1973. Suomentanut Marikki Makkonen. 1. painos 1977. Tekijän kuvittama laitos: WSOY, 2004. Sidottu.

Merkillinen tarina harmaista herroista ja tytöstä, joka antoi ihmisille takaisin ajan

Aikapankin harmaiden herrojen aavemainen joukko on liikkeellä: he petkuttavat ihmisiä säästämään aikaa. Mutta säästäessään aikaa ihmiset sairastuvat kuolemantautiin, ikävystyvät. Heidän elämänsä käy yhä köyhemmäksi ja kylmemmäksi. Lapset sen parhaiten tuntevat, sillä heillekään ei jää enää aikaa. Pörröpäinen Momo-tyttö, joka osaa kuunnella ihmisiä ja saa heistä parhaan esiin, ryhtyy taistelemaan harmaita aikarosvoja vastaan. Elämän antaja, mestari Hora, varustaa hänet kamppailuun. Kädessään ihmekukka ja oppaanaan kilpikonna Momo valtaa harmaiden herrojen aikavaraston ja palauttaa menetetyn ajan ystävilleen ja koko ihmiskunnalle.

Momo on tänään yhtä ajankohtainen kuin 1977, jolloin se julkaistiin ensi kerran suomeksi. Kiire on vain lisääntynyt ja tehokkuuden tavoittelu kiihtynyt. Tekijän itsensä kuvittama juhlalaitos antaa ajateltavaa ajan kanssa kilpaa juokseville.

Michael Ende (1929–1995) on Saksan menestyksekkäimpiä toisen maailmansodan jälkeen uransa aloittaneita kirjailijoita. Hänen laajasta tuotannostaan muistetaan parhaiten Päättymätön tarina, jolle Momo vetää vertoja niin kiehtovuudessa kuin kerronnan taidokkuudessakin.

muokattu 27.09.2012

Muita kirjoja joista saatat pitää

Pimeyden joki (Soturikissat: Kolmikon mahti, #2)Tulitähden tehtävä (Soturikissat-erikoisseikkailut, #1)Pimeä (Septimus Heap, #6)Kadonneiden laakso (Deltoran vyö, #7)Loppusoitto (Langennut enkeli, #4)

Kirja-arvioita (2)

Fantasyfan avatar
Kirjoittanut
4.0
Momon kansi ei ollut rohkaiseva eikä takakansikaan, mutta tarinan perusidea ja sen vieminen näppärästi loppuun asti on arvostettava teko. Kirja ei ole paksu, mutta sen sisälle mahtuu yllättävän suuria ajatuksia. Tarina lipuu lähes todellisuudesta fantasiaksi, mutta sitä voi käsitellä myös filosofiakirjana.
Thialfi avatar
Kirjoittanut
2.0
Momo on rasittavan opettavainen satu. Lastenkirjaksi ja lastennäytelmäksi sovitettuna teos on ihan hyvä, mutta näytelmällinen vuoropuhelu ei innosta luettuna. Kirjailijan ajattelumaailman antroposofinen huuhaa vieraannuttaa ja osoitteleva, saarnaava, rautalangasta vääntävä tyyli ärsyttää.
Paikalla 2 jäsentä ja 46 vierailijaa
Maria Tiktok, haplotus
Uusin jäsen: Maria Tiktok
Jäseniä yhteensä: 9582