Huomispäivän vartijat
Keskiarvo 2.83
2.83 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (3)
Kirjahyllytilastot

Huomispäivän vartijat

Jani Saxell
Julkaistu: syyskuu 8, 2007 (Avain)
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: scifi, novellikokoelma
Avainsanat: kotimainen

Sidottu, kansipaperi.

  • Vapauden kaiho 2012
  • Maailmanpalon vartija
  • Jääkautiset muodostelmat
  • Kärpästen silmät
  • Katalanlähteentien sotilashallitus
  • Menneisyydenhallintavirasto

Vaihtoehtoisia todellisuuksia, matkoja menneeseen ja tulevaan

Jani Saxellin novellikokoelman tulevaisuusvisiot tarkentavat katsetta omaan aikaamme. Kun huomispäivän varjo lankeaa huomaa, että tämä päivä oli kuitenkin aurinkoinen. Kaiken tulevaisuuden ja menneisyyden hallinnan harhoissa pienellä ihmisellä on suurin merkitys. Tämän Saxell tuo hienosti esille, lohduttomuuden keskellä myös huumoria viljellen, esille.

Kokoelma koostuu kuudesta tarinasta, joissa liikutaan 2010–20-lukujen Helsingissä, Pariisin 1950-luvun eksistentialistipiireissä, Pietarissa, Jeb Bushin Yhdysvalloissa ja Lähi-idässä. Tapahtumien skaala ulottuu sekoilevan metrovartijan päänsisäisistä nyrjähdyksistä maailmanloppuun.

Saxell kuvaa yhtä täsmällisesti arkitodellisuutta kuin tulevaisuusfantasioita luoden kiinnostavia henkilökuvia ja uskottavia vaihtoehtoisia todellisuuksia. Novelleista löytää niin Scorsesen Taksikuskin sielunveljen kuin päivitetyn version Kafkan Amerikasta.

Kolmannessa kaunokirjallisessa teoksessaan Saxell laajentaa kirjailijakuvaansa globaaliin suuntaan ja science fictioniin, fantasiaan ja lähiötason maagiseen realismiin. Toisaalta hän liikkuu edelleen vahvasti suomalaisessa arjessa ja yhteiskunnallisuudessa.

Lapset nousivat yksi kerrallaan lentoon. Heidän vaatteensa olivat värikkäitä kuin alkavasti punertavat ruusunmarjat, punakeltavihreät lehdet ja kituliaat kaupunkiomenapuut maan kamaralla. Hymyilevät lapset nousivat hissin nopeudella kohti pilviä. He pyörivät ja pyörivät, tekivät uimaliikkeitä ilmassa ja vilkuttivat päiväkodin tädeille. Punatukkaisen pojan kasvot vääntyivät itkun edellä. Kaksostytöt hihkuivat kilpaa ja tekivät käsillään taputusleikkejä. Musta kikkarapää yritti takertua purppurapilviin kämmenillään. Tädit huutelivat, hyppivät ja kaivoivat puhelimiaan tuulitakkiensa taskusta. Kenttää ei ollut palkin palkkia.

Arvosteluja:

”Kaiken kaikkiaan Huomispäivän vartijat on Saxellilta onnistunut irtiotto spekulatiivisen fiktion puolelle. Novelleissa tulevaisuus piirtyy synkkänä, mutta ei vailla huumoria – joka tosin on väriltään sysimustaa.” – Jussi Korhonen, Kulttuurivihkot

”Saxell kirjoittaa moniulotteista tekstiä, joka on vankasti kiinni omassa ajassaan ja tiedostaa myös edeltäjänsä ja lajitoverinsa sekä populaari- että korkeakulttuurin saralta – – Loppuvaiheen scifi-rytinässä ollaan jo kaukana alun esseistisestä seesteisyydestä, mutta sitä ennen on pohdittu kiehtovasti inhimillisen hengenviljelyn historiaan sisältyviä mahdollisuuksia ja uhkia.” – Tuomas Juntunen, Parnasso

muokattu 01.11.2015

Muita kirjoja joista saatat pitää

NeljäRajalla (Tarkoitettu-trilogia, #2)Elysionin tuliSovinnontekijän kynsi (Uuden auringon kirja, #2)Kevätuhrit (Kevätuhrit, #1)
Paikalla 1 jäsen ja 55 vierailijaa
LordStenhammar
Uusin jäsen: Tino Vehoniemi
Jäseniä yhteensä: 9367