Noita: Lännen Ilkeän Noidan elämä ja teot

Noita #1 / 2
@ Gregory Maguire
Noita: Lännen Ilkeän Noidan elämä ja teot (Noita #1) - Gregory Maguire 7.54   66

Noita: Lännen Ilkeän Noidan elämä ja teot: Romaani. Alkuteos ilmestynyt 1995. Kuvitus: Douglas Smith. Suomentanut Katja Rosvall. Osa nimistöstä lainattu Kersti Juvan suomennoksesta Ozin velho. Sidottu.

Tähtifantasia-palkintoehdokas 2009.

Kun L. Frank Baumin klassikkoteoksessa Ihmemaa Oz Dorothy voittaa Ilkeän Noidan, kuullaan tarinasta vain toinen puoli. Millainen onkaan Dorothyn arkkivihollisen, salaperäisen Noidan tarina? Mistä hän tuli? Miten hänestä tuli niin ilkeä nainen?

Gregory Maguiren Noidan fantasiamaailma murtaa käsityksiä Ihmemaa Ozista. Puhuvat eläimet taistelevat kansalaisoikeuksiensa puolesta, maiskiset kaipaavat keskiluokkaista vakautta ja Peltimies joutuu perheväkivallan uhriksi. Sankarittarena on vihreähipiäinen Elfaba, pisteliään älykäs ja väärinymmärretty tyttö, josta kasvaa kapinallinen Noita. Hänen tarinansa kyseenalaistaa ennakkokäsityksemme hyvästä ja pahasta.

Noita on saavuttanut valtavan suosion maailmanlaajuisesti, sen myynti on ylittänyt miljoonan kappaleen rajan. Noidasta on tehty musikaali, jota esitetään pysyvänä tuotantona Broadwayllä, Los Angelesissa ja Lontoossa.

Gregory Maguire on yhdysvaltalainen bestseller-kirjailija. Hän on kirjallisuusopetuksen asiantuntija ja kirjoittaa arvosteluja New York Times Book Book Review -lehteen.

”Hämmästyttävä romaani.” John Updike, The New Yorker

”Maguire on luonut yhden fantasiakirjallisuuden upeimmista sankarittarista.” Los Angeles Times

”Maailman ongelmia lastentarinan pohjalta käsittelevä aikuisten romaani, joka koskettaa ja tarjoaa pohdittavaa.” – Tähtifantasia-palkintoraati


Luokitus: Fantasia Noidat

Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu toukokuu 30, 2008 (Sammakko)
Tietoja muokattu joulukuu 25, 2022

Noita

Sarja sisältää 2 pääteosta ja yhteensä teoksia 2 kpl.

Neliosainen sarja, jonka suomentaminen jäi kesken.

Noita: Lännen Ilkeän Noidan elämä ja teot (Noita #1) 7.54   66
Noidan poika (Noita #2) 7.76   25

Kirja-arviot & arvosanat

_kirjakeiju_
Arvosanat 415
Kirja-arviot 344
Viestit 0
syyskuu 4, 2019
7 / 10

Mielenkiintoinen ja silmiä avaava lukukokemus aivan todellisenkin maailman kannalta. Asioilla on aina kaksi puolta, jotka ovat molempien osapuolien mielestä oikeita tulokulmia asiaan. Vähän teos oli joskus vaikea ymmärtää, mutta sain sen luettua ja ymmärrettyä lopulta.

Kelleri
Arvosanat 2
Kirja-arviot 2
Viestit 0
maaliskuu 31, 2015
9 / 10

Noita on aikuisten fantasiaa parhaimmillaan. Se lainaa elementtejä sekä alkuperäisestä Ihmemaa Oz -kirjasta että siitä tehdystä elokuvatulkinnasta. Kirjan keskiössä on Elfaba Thropp, epäonnisten tähtien alla syntynyt vihreäihoinen kummajainen, josta lopulta kasvaa Lännen Noita. Tarina ulottuu kirjaimellisesti Elfaban koko elämän halki, ja maalaa täysin toisenlaisen Ozin ihmemaan, kuin minkä Dorothy matkallaan näki. Kirja luo nokkelan vaihtoehtoisen näkökulman klassiselle tarinalle, joka kyseenalaistaa hyvyyden ja pahuuden rajat. Elfaban hahmo säväyttää inhimillisyydellään, ja hänen elämäntarinansa tavoittaa osuvasti elämän arvaamattomuuden. Maguiren tyyliin olisin kuitenkin kaivannut hieman syvemmälle pureutuvaa kerrontaa hänen näkökulmastaan. Elfaba on yksi parhaista päähenkilöistä koskaan, mutta koko kirjan aikana hän ei saa 'omaa ääntään' ennen aivan viimeisiä metrejä. Tämä pieni valitus on ainoa syy, miksi arvioni ei yllä ihan täyteen viiteen tähteen. Siitä huolimatta Noita on upea lukukokemus, lempikirjojani koskaan.

Jackalbury
Arvosanat 845
Kirja-arviot 179
Viestit 0
helmikuu 6, 2009
10 / 10

Gregory Maguiren 'Noita' on tuleva klassikko, teos joka kääntää vanhan lastensadun päälaelleen ja kaivaa esiin Ihmee Ozin kuvitellun varjopuolen. Velho onkin tyranni, Dorothy poliittisten voimien heittelemä marionetti ja Idän Ilkeä Noita teokratiaa johtava fundamentalisti. Glinda on pelkkä pyylevä hienostolady ja sankarina onkin vihreä ja individualistinen Elfaba Thropp, tuleva Lännen Ilkeä Noita. 'Noita' on kasvutarinan ohella filosofinen pohdinta hyvästä ja pahasta, jättäen lukijan lopulta hieman sekaisin siitä, kuka oli paha ja kuka ei. Pikemminkin kaikki ovta itsekkäitä ja elämässä eteenpäin kompuroivia ihmisiä ja Eläimiä. Elfaba on todella mielenkiintoinen persoona, jolla on omat tuskansa, taakkansa ja päämääränsä. Maguiren 'Noita' tarkastelee myös uskontoa, sillä Nimettömän Unionistikirkko on ilmiselvä symboli tai heijastuma oikean maailman kristillisestä kirkosta ja kristinuskon Jumalasta, joka on loppujen lopuksi on "Nimetön tuuli autiudessa". 'Noita' on outo ja ajattelua uusille urille vievä kirja, joka on välillä mystinen ja välillä lasinkirkas. Elfabassa on jotakin, minkä takia hän on osa jokaisen ihmisen sielua, ikuinen kapinallinen, joka näkee kaiken tekemänsä ja toivomansa sortuvan ja joka huomaa olevansa vain vanhempien ja mahtavampien voimien ohjailema. 'Noita' on kenties koko 2010-luvun merkittävimpiä teoksia, joka minusta onnistuu saavuttamaan jotakin oleellista länsimaisen ajattelun ja kulttuurin ytimestä. Suosittelen 'Noitaa' kaikille, joita kiinnostaa varjopuoli ja syvällisempi filosofia. Arvosana: 10.

samuel
samuel
Arvosanat 842
Kirja-arviot 6
Viestit 1
heinäkuu 17, 2023
Antoi 7 / 10 arvosanan kirjalle
WildWolf
WildWolf
Arvosanat 221
Kirja-arviot 2
Viestit 0
kesäkuu 19, 2018
Antoi 7 / 10 arvosanan kirjalle
noreen
noreen
Arvosanat 194
Kirja-arviot 0
Viestit 255
syyskuu 22, 2014
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
Andatar
Andatar
Arvosanat 133
Kirja-arviot 1
Viestit 0
elokuu 17, 2014
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
Grimmrose
Grimmrose
Arvosanat 90
Kirja-arviot 2
Viestit 0
helmikuu 23, 2014
Antoi 5 / 10 arvosanan kirjalle
evakko
evakko
Arvosanat 57
Kirja-arviot 0
Viestit 0
helmikuu 13, 2014
Antoi 10 / 10 arvosanan kirjalle
Karah Enola
Karah Enola
Arvosanat 189
Kirja-arviot 0
Viestit 0
tammikuu 5, 2014
Antoi 9 / 10 arvosanan kirjalle