Noita: Lännen Ilkeän Noidan elämä ja teot (Noita, #1)
Keskiarvo 3.75
3.75 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (64)
Kirjahyllytilastot

Noita: Lännen Ilkeän Noidan elämä ja teot

Gregory Maguire
Julkaistu: toukokuu 30, 2008 (Sammakko)
Alkuperäinen nimi: Wicked: The Life and Times of the Wicked Witch of the West
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: fantasia
Avainsanat: noidat

Noita: Lännen Ilkeän Noidan elämä ja teot: Romaani. Alkuteos ilmestynyt 1995. Kuvitus: Douglas Smith. Suomentanut Katja Rosvall. Sidottu.

Tähtifantasia-palkintoehdokas 2009.

Kun L. Frank Baumin klassikkoteoksessa Ihmemaa Oz Dorothy voittaa Ilkeän Noidan, kuullaan tarinasta vain toinen puoli. Millainen onkaan Dorothyn arkkivihollisen, salaperäisen Noidan tarina? Mistä hän tuli? Miten hänestä tuli niin ilkeä nainen?

Gregory Maguiren Noidan fantasiamaailma murtaa käsityksiä Ihmemaa Ozista. Puhuvat eläimet taistelevat kansalaisoikeuksiensa puolesta, maiskiset kaipaavat keskiluokkaista vakautta ja Peltimies joutuu perheväkivallan uhriksi. Sankarittarena on vihreähipiäinen Elfaba, pisteliään älykäs ja väärinymmärretty tyttö, josta kasvaa kapinallinen Noita. Hänen tarinansa kyseenalaistaa ennakkokäsityksemme hyvästä ja pahasta.

Noita on saavuttanut valtavan suosion maailmanlaajuisesti, sen myynti on ylittänyt miljoonan kappaleen rajan. Noidasta on tehty musikaali, jota esitetään pysyvänä tuotantona Broadwayllä, Los Angelesissa ja Lontoossa.

Gregory Maguire on yhdysvaltalainen bestseller-kirjailija. Hän on kirjallisuusopetuksen asiantuntija ja kirjoittaa arvosteluja New York Times Book Book Review -lehteen.

”Hämmästyttävä romaani.” John Updike, The New Yorker

”Maguire on luonut yhden fantasiakirjallisuuden upeimmista sankarittarista.” Los Angeles Times

”Maailman ongelmia lastentarinan pohjalta käsittelevä aikuisten romaani, joka koskettaa ja tarjoaa pohdittavaa.” – Tähtifantasia-palkintoraati

muokattu 25.08.2016

Muita kirjoja joista saatat pitää

Loitsun voima (Koutamäen noita, #2)Kolmas sisar (Royaumen aikakirjat, #1)Lumottu metsä (Noitakronikat, #4)Iso härkä (Metsän kansa, #2)Puoliksi poissa (Half Bad -trilogia, #3)

Kirja-arvioita (3)

Jackalbury avatar
Kirjoittanut
5.0
Gregory Maguiren 'Noita' on tuleva klassikko, teos joka kääntää vanhan lastensadun päälaelleen ja kaivaa esiin Ihmee Ozin kuvitellun varjopuolen. Velho onkin tyranni, Dorothy poliittisten voimien heittelemä marionetti ja Idän Ilkeä Noita teokratiaa johtava fundamentalisti. Glinda on pelkkä pyylevä hienostolady ja sankarina onkin vihreä ja individualistinen Elfaba Thropp, tuleva Lännen Ilkeä Noita. 'Noita' on kasvutarinan ohella filosofinen pohdinta hyvästä ja pahasta, jättäen ... (lisää)
_kirjakeiju_ avatar
Kirjoittanut
3.5

Mielenkiintoinen ja silmiä avaava lukukokemus aivan todellisenkin maailman kannalta. Asioilla on aina kaksi puolta, jotka ovat molempien osapuolien mielestä oikeita tulokulmia asiaan. Vähän teos oli joskus vaikea ymmärtää, mutta sain sen luettua ja ymmärrettyä lopulta.

Kelleri avatar
Kirjoittanut
4.5
Noita on aikuisten fantasiaa parhaimmillaan. Se lainaa elementtejä sekä alkuperäisestä Ihmemaa Oz -kirjasta että siitä tehdystä elokuvatulkinnasta. Kirjan keskiössä on Elfaba Thropp, epäonnisten tähtien alla syntynyt vihreäihoinen kummajainen, josta lopulta kasvaa Lännen Noita. Tarina ulottuu kirjaimellisesti Elfaban koko elämän halki, ja maalaa täysin toisenlaisen Ozin ihmemaan, kuin minkä Dorothy matkallaan näki. Kirja luo nokkelan vaihtoehtoisen näkökulman klassiselle ... (lisää)
Paikalla 1 jäsen ja 71 vierailijaa
sterle
Uusin jäsen: Olivia
Jäseniä yhteensä: 9563