Ase itse (Ensimmäinen laki #1) - Joe Abercrombie 7.92   194

Alkuteos ilmestynyt 2006. Suomentanut Satu Hlinovsky. Kansi: Laura Brett. Sidottu, kansipaperi.

Compton Crook -palkintoehdokas 2008, Tähtifantasia-palkintoehdokas 2010, Prix Imaginales -ehdokas 2010.

Miekkoja, magiaa ja mustaa huumoria

Logen Yhdeksänsormi on pahamaineinen barbaari ja pohjoisen pelätyin mies. Oikeastaan hän haluaisi vain elää rauhassa, mutta hänen lukuisat vihollisensa yrittävät kaikin tavoin saattaa hänet haudan lepoon.

Kapteeni Jezal dan Luthar on itseriittoinen aatelismies ja keikari, jonka mielessä ei ole mitään sen vaarallisempaa kuin ystävien kyniminen kortinpeluussa ja unelmat miekkailukilpailun voitosta. Mutta sota on tulossa, ja pohjoisen taistelukentillä kamppaillaan kaikin puolin verisemmin säännöin.

Inkvisiittori Glokta on entinen sotasankari, nykyinen raajarikko ja kiduttaja. Hän näkisi mielellään Jezalin palaavan kotiin arkussa, mutta toisaalta Glokta inhoaakin kaikkia: petturuuden kitkeminen Unionista tunnustus kerrallaan jättää niukalti aikaa ystävyyssuhteille. Hänen tuorein ruumiilla viitoitettu polkunsa saattaa johdattaa hänet suoraan hallinnon korruptoituneeseen ytimeen... jos hän pystyy selviämään hengissä riittävän pitkään seuratakseen sitä.

Vaarallisia salaliittoja paljastuu, vanhoja velkoja erääntyy maksettavaksi, ja raja sankarin ja roiston välillä on viiltävän terävä. Ennalta arvaamaton, vastustamaton, julman hauska ja mieliin painuvien henkilöhahmojen täyttämä Ase itse on fantasiaa terävimmillään.

Joe Abercrombie on englantilainen kirjailija ja videoleikkaaja. Ase itse on hänen ensimmäinen kirjansa ja Ensimmäinen laki -trilogian avausosa.

"Hauska, väkivaltainen ja nerokas. Kuvittele, millainen Quentin Tarantinon kirjoittama miekka ja magia -romaani olisi." – unshelved.com

"Ihastuttavan kieroutunut ja häijy." – Guardian

"Jännittävä uutuus sankarifantasian rintamalla – raivokas, rohkea ja omaperäinen." – Jeff VanderMeer

"Jos pidät verettömästä, mahtipontisesta fantasiasta, jossa henkilöhahmot ovat paperinohuita ja tylsiä pyhäkoululaisia, Joe Abercrombie tulee totisesti pilaamaan päiväsi." – Scott Lynch

”Sankarifantasiaa mustalla huumorilla päivittävä railakas lukuromaani pitää otteessaan.” – Tähtifantasia-palkintoraati
Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu lokakuu 22, 2009 (Kirjava)
Alkuperäinen nimi The Blade Itself
Tietoja muokattu tammikuu 13, 2023

Ensimmäinen laki

Sarja sisältää 3 pääteosta ja yhteensä teoksia 3 kpl.

Ensimmäinen laki -trilogia muodostuu kirjoista:

  • Ase itse (The Blade Itself, 2006)
  • Ennen hirttämistä (Before They Are Hanged, 2007)
  • Kuninkaiden viimeinen keino (Last Argument of Kings, 2008)

Seuraavaksi Joe Abercrombie kirjoitti kolme samaan maailmaan sijoittuvaa teosta, joista hän käyttää nimitystä "semi-standalone":

  • Best Served Cold (2009)
  • The Heroes (2011)
  • Red Country (2012)
Ase itse (Ensimmäinen laki #1) 7.92   194
Ennen hirttämistä (Ensimmäinen laki #2) 8.46   117
Kuninkaiden viimeinen keino (Ensimmäinen laki #3) 8.38   79

Kirja-arviot & arvosanat

Werian
Arvosanat 140
Kirja-arviot 2
Viestit 3
marraskuu 22, 2013
5 / 10

Täytyy myöntää, että itse olin aika pettynyt. Tätä kirjaa on hehkutettu paljon ja Suomalaisen kirjakaupan tilaustappelun jälkeen olin aika innoissani saadessani lukea tarinan. En tiedä odotinko sitten liikoja. Henkilöhahmot jäivät kauhean etäisiksi ja olivat minun makuuni turhan perinteisiä. Juoni ei ollut järäyttävä. Mieleeni tuli hirveästi R.A Salvatoren kirjallisuus(en sano onko se hyvä vai huono asia) Ruumiita tuli niin paljon, että raakuuteen turtui ennen kuin sitä ehti huomatakkaan(lukuun ottamatta erästä lopun kohtausta joka suorastaan etoi). No jaa, en minä väkivallan perässä tätä lähtenytkään lukemaan. Gloktasta pidin. Hän erottui mielenlaadultaan niin paljon edukseen muista. Myös hänen käsittelijä "ystävänsä" jäivät mieleen. Mutta Mutta, ehkä odotinkin liikaa Locke Lamoran kaltaista nerokkuutta. Tämä on vain minun mielipiteeni.

Kaimaani
Arvosanat 237
Kirja-arviot 7
Viestit 0
joulukuu 6, 2010
10 / 10

Kas tässä oiva kirja hieman vakavammasta ja kenties myös hieman väkivaltaisemmastakin fantasiasta pitäville. Saattaa kuulostaa synkältä, mutta huumoriakin löytyy. Tästä kiitos muutamille mainiosti suunnitelluille henkilöhahmoille, kuten Logenille ja etenkin Gloktalle, joista jälkimmäisestä muuten sattui juuri tulemaan yksi arvostelijan lempihahmoista kirjallisuudessa. Harvoin tulee katkerasta, raajarikosta kiduttajasta fanituksen kohdetta, mutta Abercrombiella on hyppysissään taito tehdä epämiellyttävistäkin hahmoista hohdokkaita. Tarina eteneekin lähinnä siistien hahmojen varassa, vaikka juonessa ei mitään vikaa olekaan. Etenkin taistelukohtaukset on kuvailtu erityisen tyylikkäästi. Ja pieni vinkki - tässä kirjassa EI ole ennalta arvattavaa juonta, mitä ei valitettavasti voi jokaisesta kirjasta nykyään sanoa. Tartu Aseeseen ja lähde matkalle Logenin ja kumppanien brutaalin koomiseen maailmaan!

Eija
Arvosanat 1210
Kirja-arviot 330
Viestit 1132
marraskuu 5, 2009
8 / 10

Pidin Ase itse kirjasta. Kirjassa esiintyy paljon hyvää tilannehuumoria ja inkvisiittori Gloktan ajatukset hymyilyttivät. Henkilögalleria on monipuolinen ja hyvin kuvattu. Tarinakin on hyvin rakennettu - mikään osio kirjassa ei ole tylsä vaan tapahtumat ovat mielenkiintoisia niin pohjoisessa kuin Unioinin alueellakin. Trilogian avausosa on pohjustusta tuleville tapahtumille ja vaatii seuraavien osien lukemisen, koska pääasiallinen seikkailu pääsi vasta lopussa käyntiin. Ei niin että tapahtumia ei kirjassa olisi ollut, päinvastoin, mutta tapahtumat ovat lähinnä pohjustusta tulevaan. Kirjassa kerätään sopiva ryhmä henkilöitä kasaan tulevaa matkaa varten ja samalla henkilöiden persoonat tulevat hyvin tutuiksi.

Joomu
Joomu
Arvosanat 9
Kirja-arviot 1
Viestit 0
syyskuu 2, 2023
Antoi 5 / 10 arvosanan kirjalle
samuel
samuel
Arvosanat 841
Kirja-arviot 6
Viestit 1
heinäkuu 16, 2023
Antoi 9 / 10 arvosanan kirjalle
mörrimöykky
mörrimöykky
Arvosanat 257
Kirja-arviot 12
Viestit 3
tammikuu 28, 2022
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
_Silence_
_Silence_
Arvosanat 219
Kirja-arviot 0
Viestit 1
elokuu 17, 2020
Antoi 9 / 10 arvosanan kirjalle
haplotus
haplotus
Arvosanat 587
Kirja-arviot 11
Viestit 629
elokuu 16, 2020
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
Pakkis
Pakkis
Arvosanat 683
Kirja-arviot 0
Viestit 0
helmikuu 10, 2020
Antoi 7 / 10 arvosanan kirjalle
Soliseva
Soliseva
Arvosanat 118
Kirja-arviot 0
Viestit 2
syyskuu 23, 2019
Antoi 6 / 10 arvosanan kirjalle