Cathyn kirja (Cathy #1) - Sean Stewart, Jordan Weisman 6.10   81

Sean Stewart, Jordan Weisman, Cathy Brigg: Cathyn kirja: Löytäjää pyydetään palauttamaan. Alkuteos ilmestynyt 2006. Kannen suunnittelu: Alicia Freile. Sisustan suunnittelu: Cathy Brigg. Toimitus: Andra Serlin. Suomentanut J. Pekka Mäkelä. Julkaistu irtokansissa, joihin kiinnitetyssä muovitaskussa erilaista oheisaineistoa.

Ennennäkemätön myyntimenestys kaikkialla maailmassa!

Tällaista romaania ei ole ennen nähty! Cathyn kirja on 17-vuotiaan Cathyn päiväkirja, jonka tämä on osoittanut parhaalle kaverilleen Emmalle siltä varalta, että hänelle sattuu jotakin. Käy nimittäin ilmi, että Cathyn poikaystävä Victor, joka on juuri jättänyt hänet, ei ehkä olekaan se, joksi Cathy on häntä luullut. Asiat eivät muutenkaan mene hyvin, sillä Cathyn isä on vastikään kuollut ja koulukin sujuu huonosti. Kun Cathy alkaa tutkia Victorin menneisyyttä, hän joutuu mukaan mysteeriin, joka saattaa koitua kohtalokkaaksi…

Cathy on kerännyt päiväkirjaansa valtavasti todistusaineistoa: lehtileikkeitä, valokuvia, käyntikortteja, kuitteja yms. Näihin todisteisiin tutustuessaan lukija tempautuu mukaan selvittämään mysteeriä, joka levittäytyy kirjan sivuilta internetiin täysin vertaansa vailla olevaksi kokemukseksi. Mikään ei ole sitä, miltä ensinäkemältä vaikuttaa... Interaktiivisen fiktion kärkinimi Sean Stewart on luonut ainutlaatuisen kirjan, joka hyödyntää täysin uudenlaisia kerrontatapoja. Cathyn kirja on ollut suurmenestys kaikkialla maailmassa.


Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu huhtikuu 9, 2008 (Karisto)
Alkuperäinen nimi Cathy's Book
Tietoja muokattu tammikuu 4, 2015

Cathy -kirjasarja

Sarja sisältää 3 pääteosta ja yhteensä teoksia 3 kpl.

Cathyn kirja (Cathy #1) 6.10   81
Cathyn avain (Cathy #2) 6.36   37
Cathyn sormus (Cathy #3) 6.90   29

Kirja-arviot & arvosanat

_kirjakeiju_
Arvosanat 371
Kirja-arviot 304
Viestit 0
syyskuu 29, 2019
5 / 10

Pidän enemmän pelkästä proosallisesta kerronnasta, kuin tämän kirjan formaatista. En siis oikein pitänyt tästä. Ei jaksanut kiinnostaa.

Kastehelmi
Arvosanat 188
Kirja-arviot 51
Viestit 0
heinäkuu 29, 2015
4 / 10

En juurikaan pitänyt kirjasta. Sen kerronta ei milestäni ollut kovin kiinnostavaa ja lukiessa tuntui siltä, että kahlasi kirjan läpi väkisin. Oli myös harmi, ettei todisteita ollut käännetty suomeksi. En siis jaksanut lukea niitä oikein kunnolla, kun en ihan kaikkea ymmärtänytkään. Suosittelen lukemaan ajankuluksi, silloin ihan viihdyttävä kirja.

rahanpesukarhu
Arvosanat 76
Kirja-arviot 35
Viestit 0
helmikuu 18, 2015
6 / 10

Olisin luultavasti pitänyt tästä kirjasta enemmän yläasteikäisenä. Siksi hieman yllätyin, kun selvisi, että päähenkilö on juuri täyttämässä 18-vuotta. Oletin Cathyn olevan paljon nuorempi. Todisteiden lisääminen kirjaan oli kiva juttu ja suosittelen lukemaan niitä siinä järjestyksessä, kun ne tarinassa putkahtelee esiin. Muutama todiste (sanomalehtileikkeet ja sukupuu) nimittäin oli syytä lukea vasta, kun kirjan oli lukenut loppuun, että niistä ymmärtää jotain. Niinkuin oletinkin niin osa noista todisteista on hävinnyt kirjastossa ajan kuluessa johonkin :( Se ei tietenkään ole kirjailijan vika. Pidin todella paljon siitä, että sukupuun arvoituksen sai ratkaista ihan itse sen sijaan, että olisi lukenut kuinka päähenkilö sen ratkaisee. Ihan viihdyttävä lukukokemus :)

Dyn
Arvosanat 565
Kirja-arviot 51
Viestit 4081
marraskuu 19, 2012
6 / 10

Mielenkiintoinen aloitus sarjalle, mutta Stewartin kirjoja aiemmin lukeneena hiukan petyin. Aarteenmetsästysformaatti vaikutti erikoiselta, mutta ei niin kiinnostavalta, että aikuisena olisi jaksanut vaivautua - varsinkin, kun kirjastokappaleesta oli poistettu ne liitteet.

Elsku
Arvosanat 70
Kirja-arviot 5
Viestit 0
kesäkuu 13, 2012
6 / 10

Kirja oli ihan hyvä, mutta aika outo. Joissain kohdissa joutui miettimään, että missä nyt mennään. Ja olisi ollut hyvä, jos "todisteet" olisi käännetty myös suomeksi, mutta se olisi kai ollut liian hankalaa. Kun luin kirjan ensimmäistä kertaa, en päässyt kunnolla mukaan, mutta nyt parin vuoden päästä älysin jotkin kohdat paremmin.

tintti89
Arvosanat 119
Kirja-arviot 119
Viestit 0
syyskuu 10, 2009
4 / 10

Kirjan idea on erittäin hyvä, mutta juoni sekä kirjasta "erikoisen" tekevät todisteet olisi voitu toteuttaa paremmin. Juoni on täynnä turhanpäiväistä, mukahauskaa toistoa. Se etenee suhteellisen sujuvasti eteenpäin, vaikka tapahtumat eivät hirveän realistisia olekaan. Kirja on myös selkeästi huonompi suomenkielisenä versiona, sillä se on kirjoitettu kuten englanninkielinen teinityttö sen kirjoittaisi: on netistä löytyviä lyhenteitä ja slangia, jota ei voi onnistuneesti suomentaa. Päähenkilö Cathy jää hieman hämäräksi. Kuka hän on, minkä näköinen, missä asuu? Kirjoitustyylin perusteella hän on hyvin lapsellinen, mikä alkaa jossain vaiheessa kirjaa ottamaan päähän. Hän tekee tyhmiä päätöksiä, joita ei yksikään oikea ihminen tekisi. Myös kirjan muut henkilöt jäävät melko tuntemattomiksi. Faktaa henkilöistä ripotellaan pitkin kirjaa, joten lukijan tehtäväksi jää muodostaa kokonaiskuva heistä. Ehkä myöhemmissä kirjoissa selviää tarkemmin.. Odotin kirjan todisteiden olevan hieman erilaisia, kuin mitä ne nyt ovat. Oletin myös kirjan osoittavan aina, kun tulisi käyttää todisteita. Nyt jää täysin lukijan varaan, käytätkö todisteita vai et. Kirjan kyllä ymmärtää ilmankin, mutta se ei taida ihan sen pointti olla... Nettisivut ovat ihan hyvä idea, en vain ymmärrä, miten ne auttavat mitenkään mihinkään, jos missään vaiheessa ei kerrota, että sieltäkin pitää vilkaista.. Kirjan lopetus on melko ennalta-arvattava, ja se jää pahasti kesken. Jos haluaa ymmärtää jotain tästä kirjasta, on melkein pakko lukea myös seuraava osa. Kirjan ulkonäöstä tulee iso plussa, piirustukset tekstin lomassa ovat humoristisia ja sopivat hyvin tähän kirjaan.

MoonLightAngel
Arvosanat 3
Kirja-arviot 2
Viestit 0
elokuu 6, 2009
10 / 10

Minun mielesestäni kirja oli hyvin onnistunut ja hyvää luettavaa!! Minun mielestäni kaikkien kannattaisi lukea näin hyvä kirja ja sen jatko-osa. Materiaalista osaa mielestäni kyllä ei olisi tarvinnut olla, vaikkakin se teki kirjasta hieman erikoisemman. Mutta kirjaa suosittelen kaikille!5tähden kirja.

Varjolehti
Arvosanat 132
Kirja-arviot 56
Viestit 0
lokakuu 8, 2008
4 / 10

Audiovisuaalisen viihteen aikakautena kirjojenkin on pyrittävä olemaan enemmän kuin kirjoja, autenttisen tuntuisia paloja toisista todellisuuksista. Cathyn kirjan tapauksessa materiaalinen kokonaisuus onkin todella huolellisesti rakennettu muistuttamaan töherreltyä päiväkirjaa, ja ohessa seuraa kunnioitusta herättävä läjä erilaisia ”dokumentteja” nenäliinasta revittyyn valokuvaan. Ennen kuin on lukenut sivuakaan, teoksen antia innostuu tutkimaan. Vaan valitettavasti, kun tarina on luettu, on todettava, ettei sen kiinnostava formaatti pelasta sen onttouttaan kumisevaa sisältöä. Tarina on tulvillaan nuoremmiksi ja modernimmiksi tuunattuja Neiti Etsivä -kliseitä ja henkilöhahmot ovat parhaimmillaankin karikatyyrisiä, täsmälleen sellaisia kuin keski-ikäiset miehet (ks. kirjailija) kuvittelevat teinityttöjen olevan. Pahimman maun suuhun jättää kuitenkin tökerö loppuratkaisu, joka lähinnä kehottaa nuorta lukijaa ostamaan myös jatko-osan. Ajatus monimateriaalisesta nuortenkirjasta on toki kaunis ja uppoaa varmasti yleisöönsä, mutta itse kirjallisen aineksen jättäminen näin puolitiehen on lukijan kuin lukijan aliarvioimista. Tartuin tähän teokseen ”ammatillisesta kiinnostuksesta” tämän tyyppisen oheismateriaalin käyttöön, ja se oli paremmin tehtyä kuin odotin, mutta huonommin sidottu tarinaan kuin osasin kuvitellakaan. Jatko-osa tai edes kirjailijan muu tuotanto eivät houkuttele lainkaan.

kesäkuu 15, 2015
Antoi 5 / 10 arvosanan kirjalle
marraskuu 1, 2014
Antoi 3 / 10 arvosanan kirjalle