Muukalaiskadun satuja - Irmelin Sandman Lilius7.66

Alkuteos ilmestynyt 1999. Suomentanut Raija Jänicke. Kuvitus tekijän. Sidottu.

Kokoelman sadut kertovat kirjailijan itsensä ja hänen kolme vuotta nuoremman Heddi-sisarensa elämästä sota-ajan Helsingissä 1940-luvulla. Tyttöjen isä käy edelleen toimistossa töissä ja Tutu-äitikin on välillä luentomatkoilla maaseudulla. Tuolloin tytöt ovat kotona perheen apulaisen Adelan kanssa.

Yhdellä tasolla tarinoissa kuvataan kaupunkilaisperheen elämää pommitusten keskellä, kun perheenjäsenten kesken jaettu omena on ylellisyyttä ja talvikengistä voi vain haaveilla. Tutu kertoo tytöille paljon satuja. Esimerkiksi pommisuojaan äiti ottaa aina kirjoja mukaan. Myös lukuisat tädit ja muut sukulaiset kertovat tarinoita. Lapset elävät tarinoiden ja kummallisten sattumusten keskellä. Se on täynnä jännittäviä kokemuksia ja aivan tavallisten sattumusten kautta saduissa siirrytään maagiseen todellisuuteen. Toden ja kuvitellun rajat hämärtyvät, eikä aina tiedä milloin liu’utaan satuun. Esimerkiksi ensimmäisessä tarinassa perheen kotiin tulee kerjäläiseukko, jolle ei kelpaa Tutun tarjoamat vähäiset ruoat. Hän haluaa itselleen vain olohuoneen maton. Eukko uhkaa, että jää perheen luokse ellei hänelle anneta Kii-Liin mattoa. Lopulta Tutu suostuu, eukko käärii maton kainaloonsa ja suunnistaa parveketta kohti. Siellä hän rullaa maton auki, heittäytyy sille pitkäkseen ja lentää pois.

Muukalaiskadun satuja on kokoelma, josta nauttivat monenikäiset lukijat. Sitä lukiessa voi tuntea sodan kauhun pienen tytön silmin ja toisaalta sen helpotuksen, mitä tarinat voivat ahdistuksen keskellä tarjota.

Arvosana kirjalle

Kirjan tilaus
KAMPANJA: Storytelissä pidennetty ilmainen kokeilujakso 30 päiväksi!

Julkaistu: 2001
Kustantaja: Tammi
Tyylit: fantasia, lapset
Avainsanat: kotimainen
Alkuperäinen nimi: Sagor från Främlingsgatan
Arvosanalla: 7.66/10
Arvosanoja: 3
Muokattu: joulukuu 28, 2014