Muukalaiskadun satuja
Keskiarvo 3.83
3.83 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (3)
Kirjahyllytilastot

Muukalaiskadun satuja

Irmelin Sandman Lilius
Julkaistu: 2001 (Tammi)
Alkuperäinen nimi: Sagor från Främlingsgatan
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: fantasia, lapset
Avainsanat: kotimainen

Alkuteos ilmestynyt 1999. Suomentanut Raija Jänicke. Kuvitus tekijän. Sidottu.

Kokoelman sadut kertovat kirjailijan itsensä ja hänen kolme vuotta nuoremman Heddi-sisarensa elämästä sota-ajan Helsingissä 1940-luvulla. Tyttöjen isä käy edelleen toimistossa töissä ja Tutu-äitikin on välillä luentomatkoilla maaseudulla. Tuolloin tytöt ovat kotona perheen apulaisen Adelan kanssa.

Yhdellä tasolla tarinoissa kuvataan kaupunkilaisperheen elämää pommitusten keskellä, kun perheenjäsenten kesken jaettu omena on ylellisyyttä ja talvikengistä voi vain haaveilla. Tutu kertoo tytöille paljon satuja. Esimerkiksi pommisuojaan äiti ottaa aina kirjoja mukaan. Myös lukuisat tädit ja muut sukulaiset kertovat tarinoita. Lapset elävät tarinoiden ja kummallisten sattumusten keskellä. Se on täynnä jännittäviä kokemuksia ja aivan tavallisten sattumusten kautta saduissa siirrytään maagiseen todellisuuteen. Toden ja kuvitellun rajat hämärtyvät, eikä aina tiedä milloin liu’utaan satuun. Esimerkiksi ensimmäisessä tarinassa perheen kotiin tulee kerjäläiseukko, jolle ei kelpaa Tutun tarjoamat vähäiset ruoat. Hän haluaa itselleen vain olohuoneen maton. Eukko uhkaa, että jää perheen luokse ellei hänelle anneta Kii-Liin mattoa. Lopulta Tutu suostuu, eukko käärii maton kainaloonsa ja suunnistaa parveketta kohti. Siellä hän rullaa maton auki, heittäytyy sille pitkäkseen ja lentää pois.

Muukalaiskadun satuja on kokoelma, josta nauttivat monenikäiset lukijat. Sitä lukiessa voi tuntea sodan kauhun pienen tytön silmin ja toisaalta sen helpotuksen, mitä tarinat voivat ahdistuksen keskellä tarjota.

(muokattu 28.12.2014)

Muita kirjoja joista saatat pitää

Jaan ja Jäähammas (Jaan, #1)Sirppipyörre (Takeshitan kintereillä, #2)Muumilaakso juhlii (Muumien suuri juhlakirja, #1)Tuulien taikuri (Maan, veden ja tulen väki, #4)Tatatukin matka kristallivuorelle
Paikalla 2 jäsentä ja 45 vierailijaa
Rinja, Jaragil
Uusin jäsen: Luke jäpä
Jäseniä yhteensä: 9110