Piru, kreivi, noita ja näyttelijä
Keskiarvo 3.44
3.44 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (8)
Kirjahyllytilastot

Piru, kreivi, noita ja näyttelijä

Anneli Kanto
Julkaistu: 2007 (Gummerus)
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: historia, maaginen realismi
Avainsanat: kotimainen

Kannen suunnittelu: Timo Numminen. Sidottu, kansipaperi.

Runeberg-palkintoehdokas 2007.

Kreivi Brahe perustaa Turkuun akatemian, jotta laiskoihin ja vastahankaisiin suomalaisiin saataisiin iskostettua yritteliäisyyttä ja tiedonhalua. Piispa Rothovius käy kovalla kädellä juurimaan maasta taikauskoa ja vanhoja jumalia.

Nuori Laurentius Tammerkosken kylästä pääsee opiskelemaan. Hänestä tulee yliopiston tudiosus, mutta hän innostuu enemmän kabbalistisista kirjoista kuin jumaluusopista. Noituudesta syytettynä nuorimies pakenee kuolemantuomiota lähtemällä teatteriseurue Komeetan matkaan. Mannermaisilla, uusimmilla teatterikonsteillaan seurue huvittaa suomalaisia länsirannikolla, pohjoisessa ja kaukaisimmassa idässä, aina Kajaanin linnassa asti, joka on Ruotsin vallan pahamaineisin vankila.

Piru, kreivi, noita ja näyttelijä kertoo ”kreivin ajasta”, jolloin valistunut Pietari Brahe Suomen käskynhaltijana perusti yliopiston, postilaitoksen, tehtaita ja uusia kaupunkeja. 1640-luvulla käytiin Turun yliopistossa noitaoikeudenkäyntejä opiskelijoita ja professoreita vastaan. Maan ensimmäisissä väitöskirjoissa pohdiskeltiin järkevyyttä, valaiden elämää, komeetan substanssia sekä demonien ja enkeleiden aineellista olomuotoa. Raamattua suomennettiin ja ensimmäiset näytelmät kirjoitettiin ja näyteltiin.

(muokattu 01.11.2015)

Muita kirjoja joista saatat pitää

Tuulen vihat (Vihat, #1)Lumen armo (Vihat, #4)Siipirikko miesFirenzen lumoojatarMaan vihat (Vihat, #2)
Paikalla 3 jäsentä ja 51 vierailijaa
Pisania, Sara Selin, HourglassEyes
Uusin jäsen: Sara Selin
Jäseniä yhteensä: 9096