Siivekäs vahtikoira
Keskiarvo 4.00
4.00 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (1)
Kirjahyllytilastot

Siivekäs vahtikoira

Terhi Utriainen
Julkaistu: 2007 (Teos)
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: fantasia
Avainsanat: kotimainen

Graafinen suunnittelu Eeva Sivula, Dog design. Sidottu, kansipaperi.

Siivekäs vahtikoira on romaani rakkaudesta, myötätunnosta ja kunnioituksesta inhimillisen elämän rajallisuuden ja mahdollisuuksien edessä. Romaani kertoo kahdesta naisesta, joita seuraa aivan läheltä ulkopuolinen tarkkailija, enkeli.

Alina tekee nuoren valokuvaajan kanssa sopimuksen ja antaa elämänsä viimeiset viikot ja kuukaudet kameran silmälle. Valokuvaaja Kaisa katsoo kameran etsimen läpi ja näkee pian kuolevan Alinan elämään, mutta samalla Kaisaa katsotaan: Alina oppii tuntemaan kuvaajansa, mutta myös enkeli Kaisan rinnalla haluaa tuntea tämän sisintä myöten.

Siivekäs vahtikoira kertoo toisen ihmisen näkemisestä,kuoleman ja elämän välisestä hauraasta rajasta sekä kuvaamisesta. Kuvaaminen on pakottavaa ja tunkeilevaa halua katsoa, yritys päästä kuvattavan kohteen sisään. Toisaalta kuvaaminen on myös kaunein mahdollinen yritys ymmärtää kuvattavaa, koskea ja tulla kosketetuksi. Jopa enkeli haluaa sitä.

Utriainen tavoittaa kerronnallaan yhtä lumoavan tunnelman kuin Wim Wenders elokuvassaan Berliinin taivaan alla, jossa havainnoivat enkelit ovat romaanin enkelin tavoin katsojia ja itsekin hyvin inhimillisiä olentoja. Enkeli ei voi muuttaa asioiden kulkua vaan kulkee vierellä, ihmettelee, empii ja katselee.

Arvosteluotteita:

”Ajallista ja paikallista tilaa käytetään rohkeammin, aina yliluonnollisen rajoille asti. (...) Kumpikin [Utriainen ja Alm] tekee näkyväksi tärkeää aihetta: naisen vanhuutta ja kuolemaa. Tuloksena on parasta proosaa mitä olen kummaltakaan lukenut.” – Suvi Ahola, Helsingin Sanomat 15.4.2007

”Utriaisen teoksessa yhdistyvät koko ajan elämän eri tasot, henkisyys ja filosofisuus ja arkisin realistisuus, kuoleman mystisyys ja sen kaikesta riisuva karuus. Aiheestaan huolimatta teos ei ole lainkaan ahdistava, päinvastoin, päällimmäiseksi tunteeksi jää levollisuus ja seesteisyys.” – Hannele Puhtimäki, Ilkka 8.5.2007

”Romaani etenee novellin tapaan pienin värähdyksin. Syventyneen lukijan se saa ajattelemaan sellaista, jota muuten ei ehkä rohkenisi.– Marja-Riitta Vainikkala, Kaleva 15.7.2007

(muokattu 02.11.2015)

Muita kirjoja joista saatat pitää

Piiri (Engelsfors-trilogia, #1)Veren perintö (Sookie Stackhouse, #6)Lumottu (Yön talo, #6)Magian syvempi sävy (Shades of Magic, #1)Segrfellin unikuningas (Segrfell-trilogia, #1)
Paikalla 53 vierailijaa
Uusin jäsen: netta frilander
Jäseniä yhteensä: 8864