Pendragonin legenda
Keskiarvo 3.62
3.62 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (21)
Kirjahyllytilastot

Pendragonin legenda

Antal Szerb
Julkaistu: maaliskuu 6, 2008 (Atena)
Alkuperäinen nimi: A Pendragon legenda
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: fantasia, kauhu, jännitys

Alkuteos ilmestynyt 1934. Suomentanut Juhani Huotari. Kansi ja vinjetit: Timo Mänttäri. Taitto: Atena. Sidottu, kansipaperi.

”Jotain on tapahtumassa. Jotain on tapahtumassa. Kohtalottaret punovat lankojaan. Pendragonin suvun historiasta aukeaa uusi, raskas sivu.”

Vuonna 1933 mystiikkaa tutkiva unkarilainen tohtori János Bátky saa odottamattoman kutsun jaarli Pendragonin kartanoon. Bátky päätyy todistamaan outoja tapahtumia: hänen aseestaan katoavat luodit, jaarli yritetään murhata ja linnan pihalla karauttelee outo ratsumies. Kaiken takana häilyvät kirjaston käsikirjoitukset, jotka kertovat ruusuristiläisten veljeskunnasta ja alkemistien suurista salaisuuksista.

Bátky joutuu Pendragonin suvun legendan vaikutuspiiriin, ja tarut ja todellisuus alkavat sekoittua. Jaarlin esi-isien salattu perintö elää edelleen Walesin vuorten keskellä.

Pendragonin legenda yhdistää historiaa ja goottilaista kauhua, fantasiaa ja jännitystä, kirjallisuutta ja okkultismia. Taitavasti kirjoitetussa klassikkoromaanissa on arvoituksia, jotka pitävät mielenkiinnon yllä aina unenomaiseen loppuun asti.

Antal Szerb (1901–1945) oli 1900-luvun alun Unkarin kirjallisuuden tärkeimpiä hahmoja. Pendragonin legenda oli hänen ensimmäinen romaaninsa. Szerb kuoli keskitysleirillä Balfissa vain 44-vuotiaana.

(muokattu 24.10.2009)

Muita kirjoja joista saatat pitää

Friikkisirkus (Darren Shanin tarina (sarjakuva), #1)John Constantine – Hellblazer: Savua ja tultaTarpeellista tavaraaMies joka oli Torstaina (Suomen dekkariseuran julkaisusarja, #6)Avoin ikkuna ja muita tarinoita

Kirja-arvioita (3)

Jackalbury avatar
Kirjoittanut ()
3.0
'Pendragonin legenda' oli minusta varsin outo kirja, ei tosin yhtä outo kuin M. John Harrisonin tuotokset, mutta silti normaalia fantasiaa oudompi. Tarina alkaa hyvin, tosin aika pian päähenkilö Janos Batky alkaa käydä hermoille. Lisäksi osa hahmoista jää hämäriksi ja epäselviksi, lisäksi jotkut tuntuvat aika absurdeilta. Kirjan parhaimmat hahmot olivat Jaarli Pendragon ja Asaph Pendragon. Tarina itse oli alun ja keskiosien kohdalta hyvä ja kiinnostava, mutta lopussa tarina ... (lisää)
Matti Karjalainen avatar
Kirjoittanut ()
2.5
Antal Szerbin esikoisromaani "Pendragonin legenda" (Atena, 2008) on 1930-luvulla kirjoitettu romaani unkarilaisesta tutkijasta János Bátkysta, joka tulee sattumalta tempaistuksi mukaan keskelle vanhaan Pendragonin aatelissukuun kytkeytyvää tapahtumasarjaa. Goottilaissävytteisessä kauhuromaanissa päähenkilömme joutuu tekemisiin muun muassa tekemisiin okkultismin, muinaisten alkemistien, elämän ja kuoleman kysymyksiä ratkovien jaarlien, öisin ilmestyvien tummanpuhuvien ratsumiesten ... (lisää)
Dyn avatar
Kirjoittanut ()
3.0
Erikoinen teos vuosikymmenien takaa - monet kirjan ajatuksista voisivat hyvin olla ihan nykyaikaisesta fantasiaromaanista. Nykylukija siksi hiukan pettyy, kun kirja ei tunnu tarjoavan mitään varsinaisesti uutta. Klassikkona silti mainio ja ehdottomasti tutustumisen arvoinen.
Paikalla 52 vierailijaa
Uusin jäsen: Jarkko Nevalainen
Jäseniä yhteensä: 8738