Jumalten tuho
Keskiarvo 4.08
4.08 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (6)
Kirjahyllytilastot

Jumalten tuho

Cornelius Jakhelln
Julkaistu: toukokuu 30, 2008 (Tammi)
Alkuperäinen nimi: Gudenes fall
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: fantasia
Avainsanat: satiiri, skandinaavinen mytologia

Jumalten tuho: Saagaromaani. Alkuteos ilmestynyt 2007. Suomentanut Pirkko Talvio-Jaatinen. Kansi: Jussi Kaakinen. Sidottu, kansipaperi.

Posketonta menoa, kielellistä ilotulitusta ja salamahyökkäyksiä lähes kaikkea vastaan

”Elämä on jumalille sama kuin ihmisolennoille – perimmältään paha.” – Odinn

On kulunut lähes tuhat vuotta Tuhosta, jolloin jumalat laskeutuivat maan alle Underheimiin, kolmanteen Valhallaan. Odinn hallitsee valtakuntaa, mutta ehtii hyvin myös istuskella näköalaterassillaan, poltella sikareita, filosofoida hopeakääpiö Hornborin kanssa ja kuunnella V:n oopperoita. Jumalten tuho kertoo myös avioliiton jumalasta Friggistä ja rakkauden Freyjasta, Odinnin pojista Baldurista, Thorrista, Sigmundista ja Hermodista, kääpiö Reginnin mullistavasta keksinnöstä, bläkk fakkin shitmetallista, Odinnin komisofisesta järjestelmästä, Jötunheimin jotuneista, Hornborin matkasta Islantiin ja Robbi H. Villiamsin yllättävästä ilmaantumisesta kampaamosalonki Fyringefningiin.

Cornelius Jakhellnin käsittelyssä pohjoismaisen mytologian jumalat saavat kyytiä. Samalla romaani sivaltaa terävästi nykyajan ilmiöitä. Osansa saavat muiden muassa viihdeteollisuus, liike-elämä, uskonnot, tiedemaailma ja inhimillinen suuruudenhulluus.

Jumalten tuho on Pohjoismaisen romaanikilpailun Norjan voittaja.

“Tekijänsä tavoin monisärmäinen ja sivistynyt teos heittää oikukkaan haasteen, johon suomennos vastaa tarkoin ottein. Jumalten tuho ei värjöttele vanhojen myyttien varjossa. Se on ristiriitainen, omapäinen hybridi, kirjallisen kennelin hirviörakki: jättimäinen susi, jolla on sian kaikkiruokaisuus, ketun viekkaus ja hyeenan nauruhermot. Ja jolle mikään etäisestikään inhimillinen ei ole vierasta.” – Hannu Poutiainen, Karjalainen

“Uskomattomista aineksista on syntynyt erittäin maukas keitos, joka opettaa jotain oleellista sekä Pohjoismaiden hienosta tarumenneisyydestä että myös nykymaailmasta. Mutta ennen kaikkea Jumalten tuho viihdyttää, naurattaa ääneen ja kyseenalaistaa monta itsestäänselvyyttä. – Sallamari Rantala, Kaleva

muokattu 02.09.2017

Muita kirjoja joista saatat pitää

Tarina miehestä joka ajoi kymmenvaihteisella polkupyörällä kuuhunVarjoruton kosketus (Myyttihovi, #3)Lumottu taikasauva (Tarinoita Keijupoukamasta, #2)Jenkki kuningas Arthurin hovissaYöpartio (Partio, #1)
Paikalla 1 jäsen ja 33 vierailijaa
haplotus
Uusin jäsen: Ekoa
Jäseniä yhteensä: 9552