Argon lastu -  Sjón7.14

Alkuteos ilmestynyt 2005. Suomentanut Tuomas Kauko. Sidottu, kansipaperi.

Matkakertomus sekä traaginen ja koominen katsaus muinaistarustoon.

Eletään vuotta 1949. Tanskassa asuva islantilainen Valdimar Haraldsson kutsutaan rahtilaivamatkalle Mustallemerelle. Valdimar on tiedemies, jonka mukaan ihmisten hyvinvointi ja terveys riippuu kalasta. Hän on näkevinään todisteita asiasta kaikkialla ja uskoo jopa Rooman valtakunnan tuhon johtuneen siitä, etteivät ihmiset syöneet tarpeeksi kalaa.

Valdimarin vastapoolina laivassa on Keneifur-niminen perämies, koko ikänsä meriä seilannut leppoisa tarinaniskijä. Tämä kaivaa joka ilta taskustaan puunkappaleen, kuuntelee sitä hetken ja alkaa kertoa tarinoita. Puunpala on kappale Argo-laivan keulakuvaa ja sillä on suunnaton vaikutus potenssiin. Valdimar varastaa puunpalan ja palaa kotiin Tanskaan kesken matkan. Samalla Keneifurin hahmo muuttuu yhä myyttisemmäksi ja hänestä tulee mies, joka pystyy muuttumaan linnuksi.

Sjón sekoittaa eri tyylilajeja, mutta pitää tarinan tiiviinä kokonaisuutena. Hän ujuttaa vanhakantaisen kielen sekaan yllättäviä yksityiskohtia, jotka tuovat tekstiin huumoria ja ironiaa. Tarinasta löytyy myös viitteitä muinaisen Kreikan myytteihin ja jumaliin, onhan romaani alunperin kirjoitettu osaksi sarjaa, jossa tunnetut kirjailijat esittävät moderneja tulkintojaan antiikin mytologiasta.

Sjón (1962) on Islannin merkittävimpiä nykykirjailijoita, jonka juuret ovat punkissa ja surrealistisessa runoudessa. Hän kirjoittaa romaaneja, runoja, tarinoita lapsille sekä laulunsanoituksia poptähti Björkille. Hän on ollut Oscar-ehdokkaana vuonna 2001 Lars Von Trierin elokuvaan Dancer in the Dark kirjoittamastaan libretosta ja voittanut Pohjoismaiden kirjallisuuspalkinnon vuonna 2005 teoksellaan Skugga-Baldur.

”Argon lastu on kuin torvisimpukan kuori. Siitä kuuluu meren kohinaa. Merellä kertomukset tiivistyvät, todellisiksi tarinoiksi, kertomushelmiksi.” – Harri Erkki, Portti

Argon lastu on merkillisen monisyinen kertomus.” – Juha Drufva, Kansan Uutiset

Arvosana kirjalle


Julkaistu: huhtikuu 11, 2008
Kustantaja: Like
Tyylit: maaginen realismi
Avainsanat: antiikin mytologia, meriseikkailu
Alkuperäinen nimi: Argóarflísin
Käännetty englanniksi: The Whispering Muse
Arvosanalla: 7.14/10
Arvosanoja: 7
Muokattu: lokakuu 17, 2018

Kirja-arvioita

6/10 |
kesäkuu 09, 2010
Tämä kirja on laadultaan keskitasolle jäävä. Mielenkiintoinen idea hukkuu tasapaksuun tekstiin, ja nopeat hahmojen ja tarinoiden välillä hyppelyt saavat lukijan pyörälle päästään silloin tällöin. Kuitenkin, alle 150-sivuisena kirjana ...