Epäilys (Houkutus #3) - Stephenie Meyer 7.64   773

Alkuteos ilmestynyt 2007. Suomentanut Pirkko Biström. Sidottu. WSOY-pokkari, 2010. Nidottu.

"Siinä kuolemanhiljaisuudessa asia äkkiä valkeni minulle yhtenä välähdyksenä, ja jokainen yksityiskohta loksahti paikalleen.

Asia jota Edward ei halunnut minun tietävän.

Asia jonka vuoksi sekä Cullenit että sudet liikkuivat metsässä vaarallisen lähellä toisiaan.

Asia jota olin muutenkin odottanut. Asia jonka tiesin tapahtuvan uudestaan, vaikka hartaasti toivoinkin ettei niin kävisi. Ei kai siitä ikinä tulisi loppua?"

Bella Swan on vaarassa, kun joukkomurhien aalto vavisuttelee Seattlea ja julma vampyyri janoaa kostoa. Kaiken huipuksi hänen on valittava Edwardin rakkauden tai Jacobin ystävyyden välillä, sillä ihmissudet ja vampyyrit eivät tule toimeen keskenään.

Bella on kiintynyt Jacobiin ja viihtyy hänen seurassaan kenties liiankin hyvin. Onko Bella enää varma tunteistaan? Onhan ihmissusi-Jacobissa sentään jotain inhimillisempää kuin Edwardissa...

Ylioppilasjuhlien lähestyessä Bella aikoo tehdä lopullisen päätöksen: Elääkö vai kuolla? Muuttuako vampyyriksi vai säilyä ihmisenä?

Epäilys on kolmas osa kuolematonta rakkaustarinaa. Sarjassa ovat aiemmin ilmestyneet Houkutus (2005) ja Uusikuu (2007).Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu lokakuu 16, 2008 (WSOY)
Alkuperäinen nimi Eclipse
Tietoja muokattu marraskuu 3, 2017

Houkutus

Sarja sisältää 4 pääteosta ja yhteensä teoksia 8 kpl.

Tunnetaan suomeksi myös nimellä Twilight-saaga.

Houkutus (Houkutus #1) 7.82   1053
Uusikuu (Houkutus #2) 7.28   857
Epäilys (Houkutus #3) 7.64   773
Aamunkoi (Houkutus #4) 7.64   699
Bree Tannerin lyhyt elämä 7.20   344
Houkutus: Kuvitettu opas vampyyrisaagaan 7.52   109
Houkutus / Elämä ja kuolema: Twilight kymmenvuotisjuhlakirja 6.42   45
Keskiyön aurinko 6.38   35

Kirja-arviot & arvosanat

_kirjakeiju_
Arvosanat 399
Kirja-arviot 328
Viestit 0
syyskuu 5, 2019
8 / 10

Tämä kirja on romanttisuuden puolesta kirjoista kutkuttavin, vuorilla telttailu sai minut hykertelemään teinityttömäisesti. Juonen puolesta kirja oli vähän liian jännittävä, en tykkää kun joutuu peloissaan miettimään, mitä lempihahmoille mahtaa tapahtua. Kirjoitustyyli oli kuitenkin hyvä tässäkin ja pysyin Jacobin leirissä.

Nella
Arvosanat 91
Kirja-arviot 61
Viestit 0
syyskuu 7, 2018
7 / 10

Kirja on paljon parempi kuin sarjan toinen osa, Uusikuu, ja melko samaa tasoa kuin Houkutus. Tässä osassa on reilusti romantiikkaa ja tapahtumia, mutta itse aloin välillä ärsyyntyä hahmoihin.

Edward ja Alice ovat aivan suosikkejani koko sarjassa, mutta päähenkilö Bella on kyllä välillä hieman ärsyttävä. Mielestäni hyvä päähenkilö osaa ongelmiin jouduttuaan selvitä edes jollakin tavalla itse, mutta Bella tuntuu niin kovin avuttomalta. Myös Jacob rasittaa välillä, mutta aivan eri syistä. Hän osaa kyllä pitää huolta itsestään, mutta Jacobin käyttäytyminen Bellan suhteen on todella turhauttavaa aika ajoin. 

Mallaspappi
Arvosanat 120
Kirja-arviot 118
Viestit 232
helmikuu 9, 2018
6 / 10

Näin päällimmäisenä ei jääoikeastaan mitään mieleen. Ihan okei kirja, ei sinänsä, mitään vikaa, mutta tästä huomaa jo miten sarjan alkuperäinen formaatti alkaa hävitä sekalaisen mäiskinnän ja valintojenteon alle. Menee kohta jo vähän överiksi.

Truuners95
Arvosanat 91
Kirja-arviot 84
Viestit 6
huhtikuu 10, 2016
6 / 10

Kirjassa harmitti se, että siinä ei päästy seuraamaan taistelua vastasyntyneit vastaan, vaikka elokuvassa se oli mukana. Sen tietysti ymmärtää, sillä Bella ei ollut näkemässä sitä ja tarina kerrottiin hänen näkökulmastaan. Edelleen kiinnostuin vain niistä kohdista, missä oli ihmissusia mukana.

inari
Arvosanat 60
Kirja-arviot 44
Viestit 0
lokakuu 3, 2015
8 / 10

Edward sai minut jälleen polttamaan käämini "täydellisyydellään", kuten Q_Black aiemmassa kommentissaan mainitsikin. Muuten kyllä pidin kirjasta paljonkin ja luin päivässä. Ei se kyllä suosikiksi ole noussut, eikä ikinä taidakkaan. Enää viimeinen kirja luettavana :)

WindWizard
Arvosanat 31
Kirja-arviot 23
Viestit 3
heinäkuu 12, 2015
9 / 10

Tämä sentään on parempi siinä mielessä, että tässä on enemmän jännitystä.

Mysi
Arvosanat 173
Kirja-arviot 7
Viestit 0
huhtikuu 7, 2014
10 / 10

Paras kirja! Paljon tapahtumia, jännitystä, fantasiaa ja tietenkin romantiikkaa.

Rauros
Arvosanat 177
Kirja-arviot 111
Viestit 15
maaliskuu 22, 2014
9 / 10

Jake on suosikkini! Välillä tuntui että Bella on täysi idiootti ja että Edward oli jotenkin vastenmielinen mun makuun! Mutta mielestäni tämä kirja oli huonoin (Ei pahalla) mutta, jotenkin vaan tuntuu siltä että kirja oli jotenkin..miten sen nyt sanoisi...ähs...en osaa selittää :)! Suosittelen lämpimästi :)

Lilli
Arvosanat 88
Kirja-arviot 39
Viestit 1
tammikuu 6, 2014
7 / 10

Tykkäsin! Vaikka välillä tuntuukin että Bella on täysidiootti ja Edward on ällön imelä.. Jake pysyy suosikkinani!

w-a-r-i
Arvosanat 83
Kirja-arviot 83
Viestit 47
marraskuu 26, 2013
6 / 10

Kolmas kirja oli parempi kuin kakkonen, enemmän jännitystä, juonen käänteitä ja nopeampi tempo muutenkin. Vastasyntyneet oli ideana ihan hauska, ja toteutus kirjassa toimi ihan hyvin :)

LonelyDiamond
Arvosanat 108
Kirja-arviot 10
Viestit 2
lokakuu 11, 2013
7 / 10

Kirja on parempi kuin aikaisemmat osat Houkutus ja Uusikuu. Kirjassa on enemmän toimintaa ja tasaisesti koko kirjan ajan kun aiemmissa osissa toiminta on keskittynyt kirjan loppupuolelle. Pidin kirjasta kovasti.

Myrsky10
Arvosanat 257
Kirja-arviot 155
Viestit 0
kesäkuu 28, 2013
10 / 10

Hyvä kirja. Parempi kuin edellinen osa.

Camila
Arvosanat 61
Kirja-arviot 11
Viestit 0
kesäkuu 7, 2012
10 / 10

Epäilys oli jännittävin, koska siihen tuli ne vastasyntyneet.Lempi kohtaukseni oli taistelu.

Tiittis
Arvosanat 7
Kirja-arviot 7
Viestit 0
marraskuu 6, 2011
6 / 10

Ehkä toiseksi paras kirjasarjasta...

Q_Black
Arvosanat 248
Kirja-arviot 240
Viestit 111
kesäkuu 12, 2011
10 / 10

Ehdottomasti suosikkikirjani. En tiedä, miksi tästä tuli niin suuri suosikki. Ehkä ihanaisen Jacobin takia, joka yrittää valloittaa Bellan sydämen. Kun taas viha Edwardia kohtaan vain kasvoi tämän kirjan myötä. Rasittavaa, että hahmosta on tehty niin täydellinen. Kiltti, syntejään katuva, kirjakieltä puhuva yli-romantikko, joka haluaa vain ja ainoastaan Bellan parasta. Jopa niin paljon, että päättää asioita tämän puolesta.

rudi92
Arvosanat 241
Kirja-arviot 189
Viestit 6
syyskuu 12, 2010
6 / 10

Annan tälle kirjalle neljä tähteä siksi että tämä on kirjasaagan huonoin kirja. Mutta se ei suinkaan tarkoita sitä että tämäkään olisi mikään huono. Jollain tavalla tämäkin oli hyvä kirja, vaikka loppu olikin surkea. En myöskään pitänyt kirjan puolessavälissä olevasta kertomuksesta "Kolmannesta naisesta." Mielestäni se ei oikein sopinut kirjaan. Mutta muuten kokonaisuutena ihan neljän tähden arvoinen lukukokemus.

Fubuki
Arvosanat 15
Kirja-arviot 7
Viestit 0
heinäkuu 28, 2010
6 / 10

Ensinnäkin täytyy kertoa että aloitin ensin suomenkielisen lukemisen, mutta suomentajan tyyli kävi liian suureksi vastukseksi ja päätin palata englanninkieleen. Täytyy sanoa että yllätyin aivan pikkuisen positiivisesti, sillä Meyer toi vihdoinkin sitä kaivattua syvyyttä vampyyrihahmoihinsa, ja sain viimeinkin otteen Rosalien hahmosta ja melkeinpä kiinnyin tähän. Silti Meyerin kirjoitustyyli kaipaisi edelleen sitä jotakin, joka erottaa sen Demi-lehden toimittajien kuivista teksteistä. Kaiken lisäksi Bellan tyhmyys alkoi ärsyttämään, sillä itse arvasin juonen jossain paljon aikaisemmassa vaiheessa. Jacobin hahmo toi jälleen kaivattua lisäpotkua ja voisin melkein sanoa etten tarvinnut tahdonvoimaa jatkaakseni tämän lukemista loppuun. Keskivertainen kirja, mutta en aio lukea enää uudestaan.

ellue
Arvosanat 20
Kirja-arviot 8
Viestit 0
marraskuu 7, 2009
10 / 10

Tämä on mielestäni paras kirja koko kirjasarjasta. Edwardin, Bellan ja Jacobin kolmiodraamaa on kiva lukea ja ilostuin siitä, että Bellan ja Edwardin romanssi syvenee. Ja oli myös erittäin kiva tietää muista vampyyreistä lisää, esimerkiksi Rosaliesta joka kertoi tarinansa ja Jasperista. Tätä kirjaa kyllä jaksaa aina vain lukea uudelleen.

Intiaanikesä
Arvosanat 101
Kirja-arviot 10
Viestit 0
kesäkuu 3, 2009
6 / 10

Uusikuun jälkeen tartuin tähän kirjaan ihan hyvillä mielin, vaikka edellisen osan lukemisesta oli jo vierähtänyt jonkin aikaa. Lukiessani juuri harmittelin, ettei lukenut Uusikuuta kertaalleen ennen tarttumista Epäilykseen. Jouduin kyllä pettymään Epäilykseen, vaikka opus jaksoi jonkin verran kiinnostaa, mutta jossain vaiheessa kiinnostus lopahti. Suomentajan vaihdosta ei voinut olla huomaamatta, mutta se ei niinkään haitannut, vaan enemmänkin juoni. Juonen voisi tiivistää näihin sanoihin: Houkutuksen toistoa ja Jacobin teiniangstia. Eli juonellisesti tämä kirja ei tarjonnut paljoakaan uutta, koska Victorian Bellan metsästys toi mieleen ikävästi Houkutuksen ja Jacobin angstia siitä, ettei Bella rakastanutkaan häntä oli rasittava lukea. Puolessa välissä kirjaa aloin toivoa, että kirja olisi hitusen, 100-150 sivua lyhyempi ja tuntui, että kirjalle on väkisin haluttu lisää pituutta. Henkilöhahmoista plussaa eniten saa Rosalie, hänen tarinansa ennen vampyyrielämää oli mielenkiintoinen. Epäilyksen jälkeen en oikein tiedä, miten suhtautua syksyllä julkaistavaan Aamunkoihin, jos siihen uskallan enää tarttua.

rina
Arvosanat 17
Kirja-arviot 1
Viestit 0
helmikuu 6, 2009
10 / 10

Upea kirja todellakin, juuri sitä mitä saattoi odottaakin. Houkutus-faneille tietty aivan ihanuus, mutta muitakin voisi kiinnostaa. Ja loppu oli jotenkin niin riipaisevan surullinen ja todella hyvin kirjoitettu. Ainut mikä jäi häiritsemään oli uuden suomentajan erilainen tyylin, kuten Maryornkin mainitsi. Se on aluksi todella ärsyttävää, mutta kyllä siihenkin tottuu; vaikka edellisestä suomentajasta pidin selvästi enemmän. Ja juuri ne kirjoitusvirheet ovat vähän tyhmiä, saa vaikuttamaan siltä että suomentaja ei ole oikein paneutunut työhönsä. Noita pieniä kirjoitusasuun liittyviä seikkoja lukuun ottamatta kirja oli mahtava lukukokemus! Ja tulen mitä luultavimmin lukemaan sen vielä moneen kertaan!

Jehudiel
Arvosanat 72
Kirja-arviot 26
Viestit 0
joulukuu 14, 2008
10 / 10

Luin Houkutuksesta esimmäisen kerran WSOY:n kotisivuilla ja kiinnostuin aiheesta. Ja kun aloin lukea ekaa kirjaa, jäin koukkuun. Tällainen on kirja, jota täytyy lukea. No, ehkä vähän liioittelin, mutta silti Houkutus on yksi niistä kirjasarjoista, jotka aio hankkia kokonaan itselleni. Luin Epäilyksen alle 26 tunnin, vielä aamukahdeltakin luin sitä mummon huushollin lattialla. Ei voi muuta sanoa, kuin että jos etsit fantasia- ja kauhumausteista rakkausdraamaa, se on tässä. :)

Maryorn
Arvosanat 56
Kirja-arviot 2
Viestit 0
marraskuu 10, 2008
4 / 10

Taattua Meyer kamaa! Mahtava kirja, ahmittava kerralla, ja kirjasta huomasi Stephenien tyylin muuttuneen hiukan (ei tosin huonompaan suuntaan). Suosittelen kirjaa muillekkin kuin pelkästään entuudestaan Meyer faneille. Mutta suositellessani kirjaa, suosittelen ennen kaikkea englanninkielistä! Anteeksi ryhdittömyyteni, mutta suomennos on jostain kaukaa takapenkiltä ja kirjassa on lukuisia kirjoitusvirheitä ja henkilöiden nimiä kirjoitetaan useaan otteeseen väärin. Uuden suomentajan (aivan, suomentaja on vaihtunut) tyyli on lisäksi erillaista ja siinä palaa vähän useammin kuin kerran käämi. Hyvänä esimerkkinä erillaisesta tyylistä on Jacobin puhe: "Haluan vain puhua sun kanssa", ja "Halusin vain... kuulla sun äänen", nämä kaksi ovat siis Epäilyksestä. Seuraava on Uudestakuusta: "Minä hermostuin siitä että menettäisin sinut." Kaikista näistä huonoista puolista ja puutteista huolimatta on Epäilys kuitenkin mahtava kirja itsenään. Täytyy vain välillä pysäyttää lukeminen ja muutta sanat järkevämpään muotoon.

Dark Angel
Arvosanat 19
Kirja-arviot 21
Viestit 0
huhtikuu 5, 2013
6 / 10
Sisältää juonipaljastuksia