Muistamisen taito (Läntisen rannan aikakirjat, #3)
Keskiarvo 3.95
3.95 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (82)
Kirjahyllytilastot

Muistamisen taito

Ursula K. Le Guin
Julkaistu: elokuu 27, 2008 (WSOY)
Alkuperäinen nimi: Powers
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: fantasiakorkea fantasia, nuoret
Avainsanat: nebula-palkinto
Osallistu keskusteluun (viestejä 13 kpl)

Alkuteos ilmestynyt 2007. Suomentanut Kristiina Rikman. Päällys: Sami Saramäki. Sidottu.

Nebula-palkinto 2008, toinen sija Locus-palkintoäänestyksessä (nuortenkirjat) 2008.

Oikeus on jumalten käsissä

Pikkulapsena siepatulla suokansan Gavirilla on aina ollut selvänäkijän lahjoja. Hän kykenee ”muistamaan” asioita, joita ei ole vielä tapahtunut, ja vierailemaan paikoissa, joissa ei ole koskaan käynyt. Niinpä hän tietää, että lapsuuden sotaleikeistä on tuleva veristä totta, kun Casicarin vihreä armeija ryhtyy piirittämään Etran kaupunkivaltiota. Gavir ja hänen sisarensa Sallo olivat aina sotaan saakka eläneet turvattua orjanelämää Maammon ja Taaton talossa, mutta Sallon raakalaismaisen murhan myötä kaikki muuttuu. Gavir menettää kiinnostuksensa hänelle kaavailtua opettajan työtä kohtaan ja pakenee raskain sydämin kohtalostaan piittaamatta.

Onni ei kuitenkaan hylkää Arcamandin talon sivistynyttä karkulaista. Gavir viettää vuosia Metsän veljien arvostettuna tarinankertojana, kunnes kohtalokas väärinkäsitys pakottaa hänet vaeltamaan yhä kauemmaksi – kohti alkujuuriensa ja oman nimensä arvoitusta. Hän oppii, että kunniaa ja rakkautta voi olla missä tahansa, mutta tasa-arvoa vain siellä, missä toisten keskinäinen kunnioitus on synnynnäistä.

Mutta onko muistamisen taito menneisyytensä siteet katkoneelle karkuriorjalle lahja vaiko kirous?

Muistamisen taito on kolmas teos Läntisen rannan aikakirjat -sarjassa, jossa aiemmin ovat ilmestyneet Näkemisen lahja (2005) ja Sanan mahti (2007).

Arvosteluotteita:

”Le Guin yhdistää kirjassaan monia hyvän fantasian tunnusmerkkejä: kiehtovan ja uskottavan maailman, kiinnostavat henkilöt ja jännittävän juonen.” – Vesa Sisättö, Helsingin Sanomat

”Lähes 80-vuotias Le Guin hallitsee järkälemäiset tarinansa hyvin. Teksti etenee määrätietoisesti ja oivalluksia tarjoten. (…) Suomentaja Kristiina Rikman on tehnyt hienoa työtä.” – Marika Riikonen, Hämeen Sanomat

muokattu 02.09.2017

Muita kirjoja joista saatat pitää

Odininlapsi (Korpinkehät, #1)Savuvarkaat (Savuvarkaat, #1)AnachéVarjo ja riipus (Grishaversumi, #1)Kirjojen tytär

Kirja-arvioita (1)

TheBookWorm avatar
Kirjoittanut
5.0
hirmu surullisen suloinen tarina. maistan itsekkin suolan ja oliiviit kielelläni kun tämä häpeilemättömän inhimillinen Gavir kokee tuskaisia menetyksiä. en ymmärrä miten niin pieni ja hento kuori pystyy kätkemään sielunsa lukuisat naarmut ja kolhut. ihana perhe koitui Sallon kohtaloksi ja lapsuuden ystävä vainoaa nuorta sankariamme. synkin mielin hän joutuu vähitellen jättämään kaiken tärkeän, silloinkin kun hän tarpoi paikkaan, jossa olla suojassa. *kyynel ja huokaus* hieno teos saa sinut korottamaan tämän kirjan jopa lähes J.K Rowlingin yli.
Paikalla 27 vierailijaa
Uusin jäsen: Laura Kantosaari
Jäseniä yhteensä: 9873