Vapaat pikkumiehet (Kiekkomaailma (nuortenkirjat) #2) - Terry Pratchett 8.20   225

Alkuteos ilmestynyt 2003. Suomentanut Mika Kivimäki. Kannen kuva: Paul Kidby.

1. painos: Karisto, 2003. Sidottu.
2. painos: Karisto, 2005. Nidottu.

Locus-palkinto (paras nuortenkirja) 2004. Mythopoeic-palkintoehdokas (nuortenkirjat) 2004.

Hengästyttävän hulvaton nuorten fantasiatarina koko maailman tuntemalta kertojamestarilta

Terry Pratchettin kertojantaidot ovat vertaansa vailla: hänen kirjojaan on myyty jo yli 27 miljoonaa kappaletta ympäri maailmaa. Viime vuonna ilmestynyt Mahtava Morris ja sivistyneet siimahännät voitti arvostetun Carnegie Medal -palkinnon Englannissa.

Yhdeksänvuotias Tiffany Särkynen ei pahemmin hätkähdä, vaikka kotikylän joessa uiskenteleekin yhtäkkiä hirviö ja maisemaan pelmahtaa päätön ratsastaja sekä pieniä, sinisiä, oudosti puhuvia miehiä kilteissä. Mitta tulee täyteen vasta siinä vaiheessa, kun Tiffanyn pikkuveli kidnapataan.

Urhea sisko varustautuu pelastusretkeen paistinpannulla ja isoäitinsä taikakirjalla (no, oikeasti kirja on kyllä Lampaiden sairaudet), mutta jotain muutakin tarvitaan. Matka vinksahtaneen satumaailman halki ei nimittäin onnistu ilman haltijamaailman pelätyintä poppoota, Vapaita pikkumiehiä, jotka takaavat sen, ettei reissulta ainakaan hurttia huumoria puutu.
Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu syyskuu 2003 (Karisto)
Alkuperäinen nimi The Wee Free Men
Tietoja muokattu joulukuu 2, 2017

Kiekkomaailma (nuortenkirjat)

Sarja sisältää 6 pääteosta ja yhteensä teoksia 6 kpl.

Ensimmäinen Kiekkomaailma-nuortenkirja Mahtava Morris ja sivistyneet siimahännät on yksittäinen teos. Loput kertovat Tiffany Särkysen seikkailuista.

Pääsarja Kiekkomaailma

Mahtava Morris ja sivistyneet siimahännät (Kiekkomaailma (nuortenkirjat) #1) 7.84   184
Vapaat pikkumiehet (Kiekkomaailma (nuortenkirjat) #2) 8.20   225
Tähtihattu (Kiekkomaailma (nuortenkirjat) #3) 8.16   169
Talventakoja (Kiekkomaailma (nuortenkirjat) #4) 8.48   139
Keskiyö ylläni (Kiekkomaailma (nuortenkirjat) #5) 8.68   67
Paimenen kruunu (Kiekkomaailma (nuortenkirjat) #6) 8.80   30

Kirja-arviot & arvosanat

Luinwen
Arvosanat 234
Kirja-arviot 104
Viestit 96
elokuu 18, 2016
10 / 10

Loistava kirja, joka kestää useimmankin lukukerran pysyen silti yllättävänä, ajatuksia herättävänä ja nauruhermoja kutkuttavana.

Lue koko arvostelu täältä: http://haaveenakirjailijanura.blogspot.fi/2016/08/kirja-arvostelu-terry-pratchett-vapaat.html

Matti Karjalainen
Arvosanat 469
Kirja-arviot 145
Viestit 4
heinäkuu 25, 2016
7 / 10

Tiffany Särkynen on Liitumaan vuorilla asustava yhdeksäsvuotias tyttö, jonka mummo on ollut Isoäiti Särkynen, nainen jonka on sanottu olevan mahtava noita. Lampaita ja ärsyttävää pikkuveljeään vartioivan Tiffanyn elämä muuttuu kun hänen kotinsa lähellä alkaa tapahtua kummallisia: ensin näkki on napata hänen pikkuveljensä joen rannalla, ja pian pihapiirissä pyörähtää myös päätön ratsastaja. Vaan ketä mahtavat olla viisitoista senttiä pitkät mutta väkivahvat pikkumiehet, joilla on sininen iho ja punaiset hiukset, jotka pukeutuvat kilttiin, sekä rakastavat tappelemista, varastamista juopottelemista? Kas, Nac Mac Neeglejahanhe. Käy ilmi, että eri ulottuvuuksien väliset portit ovat avautumassa, ja pahan Kuningattaren hallitsemasta maailmasta on meidän maailmaamme tunkeutumassa monenlaista hirviötä. Lisäksi Tiffanyn pikkuveli katoaa, joutuu valurautaisella paistinpannulla sankarittaremme lähtemään yhdessä Nac Mac Feeglejen kanssa vaaralliselle pelastusretkelle toiseen maailmaan, jossa painajaiset voivat muuttua tosiksi. Terry Pratchettin "Vapaat pikkumiehet" (Karisto, 2003) on ensimmäinen Tiffany Särkysestä kertova Kiekkomaailma-romaani. Kirjan pääasiallisena kohderyhmänä ovat lapset ja nuoret, mutta aivan yhtä hyvin siitä nauttii myös varttuneempi lukija. Välillä tuntuu siltä, että "Vapaat pikkumiehet" on paikoitellen jopa viihdyttävämpi kuin monet aikuisille suunnatut Kiekkomaailma-romaanit: on kuin kirjailijalla ei olisi ihan niin pakottava tarve olla väkisin hauska. No, kylläpä "Vapaat pikkumiehetkin" jaksaa naurattaa: omaksi suosikikseni kohoaa kohtaus, jossa Tiffany hakee neuvoa mukanaan kantamasta lampaanhoidon oppikirjoista, painetulla sanalla kun on erityisen maagisia voimia Nac Mac Feeglejen keskuudessa: "Tukena on vuorikaritsoiden päistäreissä esiintyvää tärinää", Tiffany lukui ääneen. Ja se saattaa johtaa vuohisten tulehtumiseen. Hoitamattomana se se saattaa johtaa vakavampaan Lammasreumaan. Suositeltu hoitomuoto on päivittäin annettava tärpättiannos, kunnes loppu tulee joko tärinälle, tärpätille tahikka lampaalle" (s. 197). Seikkailu on ihan jännittävä, ja pidin myös kirjan perusajatuksesta, jonka mukaan noituudessa on pitkälti kyse tarkkaavaisuudesta ja havainnoinnista, ei niinkään maagisista kyvyistä. Vähän kosmiseksi heittäytyvä loppuratkaisu ei jaksanut innostaa minua ihan niin paljon kuin olisin toivonut.

Kataja
Arvosanat 30
Kirja-arviot 13
Viestit 0
kesäkuu 2, 2008
6 / 10

Kirjassa on kummalinen kirjoitustapa, ja ei ainakaan minun mielestäni huumori ole kovinkaan hauskaa, joten luin kirjan vain puoleenväliin saakka. Se olisi saattanut tulla paremmaksi, mutta en vain jaksanut lukea sitä. Kirjassa on epäselviä asioita, mutta siinä on melko hyvä juoni.

<strong><i>Guest-536</i></strong>
Guest-536
Arvosanat 0
Kirja-arviot 0
Viestit 0
toukokuu 9, 2007
10 / 10

Eräs ystäväni suositteli kirjaa minulle ja katsoin sitä kiinnostuneesti. "Toivotavasti juoni tekee tästä kirjasta näin paksun." mietin. Kirjan alku oli melko sekava ja luin takakannen kerta toisensa jälkeen tajutakseni missä mennään. Kun henkilöiden nimet olivat tulleet selviksi kirja tempaisi mukaansa. Pratchett on luonut pikkumiehille hyvi niidenkaltaisen kielen, joka täydentää kokonaisvaikutelmaa. Hahmot on rakennettu huolella ja juonen pohjakin sopii hyvin kuvaan. Terry Pratchett onnistui taas kerran! Nauttikaa!

Marko Matero
Marko Matero
Arvosanat 102
Kirja-arviot 5
Viestit 0
tammikuu 16, 2024
Antoi 10 / 10 arvosanan kirjalle
samuel
samuel
Arvosanat 842
Kirja-arviot 6
Viestit 1
heinäkuu 17, 2023
Antoi 10 / 10 arvosanan kirjalle
OldHorny
OldHorny
Arvosanat 36
Kirja-arviot 0
Viestit 1
maaliskuu 13, 2023
Antoi 10 / 10 arvosanan kirjalle
Päivi Marttila
Päivi Marttila
Arvosanat 69
Kirja-arviot 0
Viestit 0
lokakuu 30, 2021
Antoi 10 / 10 arvosanan kirjalle
Markku Hottinen
Markku Hottinen
Arvosanat 257
Kirja-arviot 0
Viestit 0
joulukuu 31, 2020
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
Jawanen
Jawanen
Arvosanat 231
Kirja-arviot 2
Viestit 4
heinäkuu 18, 2020
Antoi 10 / 10 arvosanan kirjalle