Tie
Keskiarvo 4.02
4.02 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (79)
Kirjahyllytilastot

Tie

Cormac McCarthy
Julkaistu: elokuu 14, 2008 (WSOY)
Alkuperäinen nimi: The Road
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: scifidystopia
Avainsanat: elokuva, tähtivaeltaja-palkinto

Alkuteos ilmestynyt 2006. Suomentanut Kaijamari Sivill. Sidottu, kansipaperi.

Parhaan romaanin Pulitzer-palkinto 2007, Tähtivaeltaja-palkinto 2009, vuonna 2019 The Guardianin listalla The 100 best books of the 21st century sijalla 17.

Tuhon jälkeen tulee hiljaisuus

Pimeä, tuhkan peittämä maisema. Puut ovat lehdistä paljaat, tuulella ei ole mitä liikuttaa ja on hiljaista. Isä ja poika vaeltavat palaneen maan läpi kohti etelärannikkoa. Mukanaan heillä on vain vaatteensa, kellareista löydettyä ruokaa, revolveri – ja toisensa.

Mestarillisen lakonisesti, vähäeleisyyden voimaan luottaen Cormac McCarthy kuvaa kahden ihmisen arkea maailmassa, jossa elämä on elämisen arvoista vain vaivoin. Kuten lumihiutaleet putoilevat mustaan maahan kuin armon muistutuksena, laskeutuvat sanat tämän romaanin sivuille. José Saramagon ja Samuel Beckettin romaaneihin verrattu Tie luo katseen allegoriseen, mutta mahdollisen kautta realistiseen maailmaan.

”(…) Tie on kirja, joka on järisyttävä, veret seisauttava lukukokemus. (…) Kaikki turha on eliminoitu tekstistä pois. Jäljelle on jäänyt vain tarpeellinen aines, josta on muodostunut jälleen uusi mestariteos (…)” – Pertti Ehrnrooth, Karjalainen

”Saa lukijan haukkomaan henkeään.”
– The Times

”Hän antaa äänen sille mistä ei voi puhua.” – New York Times

”Tässä on kaikki mitä moderni romaani voi saada aikaan.” – Guardian

”... miltä maailma ilman ihmisiä näyttäisi, tuntuisi? Näihin kysymyksiin McCarthy vastaa upeasti.” – The New Republic

”Tässä amerikkalainen klassikko, joka kertaheitolla tekee McCarthysta Nobel-ehdokkaan.” – BBC Radio 4

”McCarthyn Tie on poikkeuksellinen romaani jo siksi, että aikana, jolloin kirjailijalla on yleensä joko sanottavaa tai taito sanoa se, se on tasapainoinen ja hallittu teos. Sisältö ja kerrontatekniikka ovat huikaisevan ja kipeän kauniisti yhtä.” – Juha Virkki, Etelä-Saimaa

”Vähäeleisesti paperille kudottu kuvaus postapokalyptisestä tulevaisuudesta sekä toivon ylläpitämisestä toivottomassa maailmassa.” – Tähtivaeltaja-palkintoraati

muokattu 08.10.2019

Muita kirjoja joista saatat pitää

Valinta (Valinta-sarja, #1)Tulevaisuuden lyhyt historiaLiekehtivä LaitilaRajalla (Tarkoitettu-trilogia, #2)Täydellinen (Viallinen, #2)

Kirja-arvioita (3)

VMN avatar
Kirjoittanut
4.0
Ensimmäinen kirja, jonka luin McCarthylta, on maailman lopun jälkeen sijoittuva kirja, jossa päähenkilöinä on kaksi ihmistä, yksinkertaisesti mies ja poika. Heidän nimiään ei koskaan kerrota, eikä niillä olekaan väliä, mutta se kuvaa hyvin McCarthyn kirjaa ja hänen tyyliään. Kirja on äärimmäisen minimalistinen, siitä on karsittu kaikki ylimääräinen ja jäljelle jää vain kahden ihmisen tarina kuolleessa maailmassa. Kirjassa ei ole edes varsinaista juonta, mikä ... (lisää)
Eija avatar
Kirjoittanut
2.5
Kirja ei ole jaoteltu lukuihin, vaan kirjoitettu yhteen pötköön. Kappaleet ovat vastapainoksi lyhyitä - noin puolen sivun mittaisia, joten lukujen puuttuminen ei merkittävästi haitannut. Tyyli on vähäeleistä ja helppolukuista. Juoni on suppea, se on kerrottu jo takakansitekstissä. Sisällys on vähäisten tapahtumien loputonta toistoa, jolla on lienee tarkoitus kuvata asioiden ankeutta ja harmautta. Tunnelmasta olisi päässyt perille jo sadankin sivun mittaisessa tarinassa 245 sivun ... (lisää)
Wind avatar
Kirjoittanut
5.0
Tämä on timantti! Lohduton maailmanlopun tunnelma välittyy minimalistisen, lakonisen kerronan kautta vahvasti. Suosittelen.
Paikalla 18 vierailijaa
Uusin jäsen: Heini N.
Jäseniä yhteensä: 9572