Ystävät hämärän jälkeen
Keskiarvo 4.00
4.00 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (92)
Kirjahyllytilastot

Ystävät hämärän jälkeen

John Ajvide Lindqvist
Julkaistu: elokuu 16, 2008 (Gummerus)
Alkuperäinen nimi: Låt den rätte komma in
Käännetty englanniksi: Let the Right One In
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: kauhu
Avainsanat: elokuva, vampyyrit

Alkuteos ilmestynyt 2004. Suomentanut Jaana Nikula. Kannen suunnittelu: Jens Magnusson. Kannen kuva: Malou Bergman. Sidottu, kansipaperi.

”Ruotsalaisen kaunokirjallisuuden ihme” Kristianstadsbladet

Oskar on 12-vuotias nörtti, joka pakenee koulukiusaajiaan ja neuroottista äitiään herkullisen väkivaltaisiin kostofantasioihin.

Oskarin päiväunet näyttävät käyvän toteen, kun Blackebergin lähiön takaisesta metsästä löytyy teinipojan ruumis, joka on imetty kuiviin verestä.

Murhatapaus kuitenkin haihtuu Oskarin mielestä, kun naapurirappuun muuttaa Eli-niminen tyttö. Eli vaikuttaa oudolta ellei peräti sairaalta: hän näyttäytyy vain iltaisin, tuoksuu härskiltä voilta eikä suostu syömään edes irtokarkkeja.

Oskarin vilkkaassa mielikuvituksessa alkaa hahmottua mahdoton ajatus: entä jos hänen uusi ystävänsä ei olekaan ihminen vaan… jotain muuta?

Ystävät hämärän jälkeen on täysiverinen kauhutarina sankareineen, roistoineen ja kellarissa lymyilevine hirviöineen. Se on myös rakkaustarina, kasvukertomus, koskettava kuvaus erään lapsuuden lopusta Blackebergin lähiössä Tukholmassa vuonna 1981.

Ystävät hämärän jälkeen oli vuoden 2004 myydyimpiä esikoisromaaneja Ruotsissa, ja se valittiin Norjassa vuoden 2005 merkittävimmäksi romaaniksi.

Romaanin elokuvasovitus, jonka Lindqvist itse käsikirjoitti, voitti Göteborgin elokuvafestivaalien pääpalkinnon 2008. Elokuva saa Suomen ensi-iltansa Espoo Ciné -festivaaleilla elokuussa.

”On olemassa vain yksi neuvo niille, jotka eivät ole vielä antautuneet kauhuromaanien kutsulle: heittäkää mahdolliset ennakkoluulonne syrjään ja päästäkää Blackebergin vampyyri sisään!” Henriette Zorn, Hufvustadsbaldet

”Kruunaamme täten John Ajvide Lindqvistin kesän jännärikuninkaaksi. Ystävät hämärän jälkeen on ahmimisromaani, rakkaustarina… ja todellinen jännäri. Sillä aikaa kun kirja kiertää kaverilta toiselle, odottelemme jo seuraavaa…” Amelia

muokattu 16.12.2014

Muita kirjoja joista saatat pitää

Kilikorven vampyyri (Iik!, #2)Taistelu aamunkoitteessa (Darren Shanin tarina, #9)Kohtalon perilliset (Darren Shanin tarina, #12)Carmilla ja muita kertomuksia (Savukeitaan kauhuklassikot, #1)Varjojen vangit (Darren Shanin tarina, #11)

Kirja-arvioita (5)

Lukijatar avatar
Kirjoittanut
3.5
En tavallisesti lue kauhua kovinkaan paljon, mutta nähtyäni elokuvaversion heräsi kiinnostus myös alkuteosta kohtaan. Lukukokemus oli varsin miellyttävä, ja ahmaisin kirjan parissa päivässä. Lindqvist on taitava kuvaamaan arkipäiväisiä asioita tavalla, joka koskettaa - aina siihen asti, että useammin kuin kerran teoksen aikana toivoin, ettei fantasiaelementtejä olisi sisällytetty lainkaan. Kun kauhuteoksessa yliluonnollisuus on kaikista pitkäveteisin osuus, voi sisällön ... (lisää)
The Big Bad Wolf avatar
Kirjoittanut
4.0
Mun parhaan kaverijätkän nimi on Hämärä. Yrittää siinä sitten ottaa kirjan nimeä vakavasti. Ei oikeasti, ei mitään ongelmaa. Kun kirjaa sai luettua, se oikeasti imaisi mukaansa. Ei niin, etteikö kesken olisi voinut jättää mihin kohtaa vain, ei niin etteikö lukeminen olisi ollut aina välillä suorittamista, mutta äärimmäisen kiinnostava kirja on kyseessä. Jännitin muutamaan otteeseen sen verran, etten viitsinyt lukea iltavaloisalla, mutta kirkumaan en intoutunut eikä ... (lisää)
Marski avatar
Kirjoittanut
4.0
Itse pidin kirjasta aivan hurjasti. Muutama kohta ällötti, toiset mutama kohtaa ahdisti, oikeastaan kaikkea, mikä saattaa kuulostaa negatiiviselta, mutta tässä kirjassa asia on toisin. Kirja jaksoi pitää otteessaan ja vaikka lukemisessa kestikin melko kauan, sen jaksoi lukea. Suosittelen kaikille, myös niille, jotka eivät kauhuromaaneja ole ennen lukeneet ja niille, jotka eivät (mahdollisesti parin nimeltä mainitsemattoman kirjan takia) vampyyreista niin paljoa välitä.
Resurr avatar
Kirjoittanut
4.0
Eli. Tyttö. Poika. Tyttö. Poika. Päädyin loppujen lopuksi tyttöön. Sinänsä kirja kertoo ystävyydestä ja koulukiusaamisesta ja samalla se on myös erilainen vampyyritarina. Ja se ei sijoitu kuviteltuun maailmaan tai Amerikkaan (tai Transylvaniaan), vaan tuonne naapuriimme Ruotsiin, Tukholmaan. Pohjoismaat ovat ihanteellisia tapahtumapaikkoja rikoksille. Ja nähtävästi Pohjoismaiden vampyyreissakin on jotain omaansa... Kuvaus oli taidokasta, aivan kuin kaikki olisi totta. Ei niin paljon yliluonnollisia elementtejä. Kirja imaisee mukaansa. Suositteluni.
Eija avatar
Kirjoittanut
4.5
Ystävät hämärän jälkeen on kirja koulukiusaamisesta, hyväksikäytöstä, yksinäisyydestä ja ystävyydestä. Se on myös vampyyritarina. Kirjailijan kirjoitustyyli on melko yksinkertainen, mutta se ei mitenkään häirinnyt vaan tyyli sopi kirjaan vallan mainiosti. Lyhyttä dialogia oli melko paljon, joka teki yli 600 sivuisen opuksen nopeasti luetuksi. Kirja kuvaa todella hyvin 80-luvun surkeaa lähiöelämää ja ihmisen pimeitä puolia. Aidon tuntuisiin henkilöihin huolineen ja ... (lisää)
Paikalla 4 jäsentä ja 35 vierailijaa
Ennike Lay, Jorma Isokukko, Mustelmann, Jukuke
Uusin jäsen: Spaced_out
Jäseniä yhteensä: 9319