Velhon uskontunnustus

Esko Miettinen
tietokirja > kirjallisuudentutkimus
Velhon uskontunnustus - Esko Miettinen6.72

Velhon uskontunnustus: Raamattu ja fantasiakulttuuri kohtaavat. Sidottu.

Fantasiakirjallisuus on yksi aikamme merkittäviä kulttuuri-ilmiöitä. Sen menestystarinan huippuja ovat Harry Potter ja Taru Sormusten herrasta – niin kirjoina kuin elokuvina. Tarkkanäköinen harrastaja huomaa, että fantasiakulttuuri käyttää paljon uskonnollisia teemoja. Harry Potter paljastuu lopulta Kristus-hahmoksi, Matrix-elokuvien Neo pelastaa ihmiset koneiden hyökkäykseltä, Teräsmies herää kuolleista, tv-sarjan noitasiskoilla on pyhä kirjansa. Päähenkilöt ovat yhtä paljon munkkeja kuin miekkamiehiä.

Velhon uskontunnustuksessa fantasiakulttuurin ja Raamatun yhteiset teemat otetaan vakavasti. Kristitty fantasiakulttuurin harrastaja Esko Miettinen pohtii pamfletinomaisessa teoksessaan, millaista olisi niiden pohjalta nouseva hengellisyys. Millaisia yhtäläisyyksiä ja eroja Raamatun teksteillä ja fantasiakulttuurilla on? Onko kristinuskolla jotain opittavaa fantasialta? Tarvitaanko suorastaan uutta fantasiasukupolven uskonpuhdistusta?

Esko Miettinen on toimittaja ja teologian maisteri, joka on perehtynyt fantasian ja uskonnon suhteeseen. Miettisen edellinen teos Velhot, örkit, sankarit – Johdatus fantasian maailmaan esittelee fantasiakirjallisuuden filosofisia teemoja.

Arvosana kirjalle


Julkaistu: syyskuu 24, 2008
Kustantaja: Kirjapaja
Tyylit: tietokirjakirjallisuudentutkimus
Avainsanat: kotimainen, uskonto
Arvosanalla: 6.72/10
Arvosanoja: 7
Tietoja päivitetty kesäkuu 25, 2016