Edgar Allan Poe: Lyhyt elämä
Keskiarvo 3.25
3.25 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (8)
Kirjahyllytilastot

Edgar Allan Poe: Lyhyt elämä

Peter Ackroyd
Julkaistu: syyskuu 23, 2008 (Atena)
Alkuperäinen nimi: Poe: A Life Cut Short
Tyyppi: muu fiktio
Tyylit: tietokirjaelämäkerta

Alkuteos ilmestynyt 2008. Suomentanut Helene Bützow. Etukannen kuva: Edouard Manet, Le Corbeau, (Korppi), 1875. Sidottu, kansipaperi.

Kukaan ei tiedä, mitä Edgar Allan Poelle (1809–1849) tapahtui hänen elämänsä kuutena viimeisenä päivänä. 40-vuotias kirjailija kuoli samanlaisessa salaperäisyydessä kuin mitä hänen klassikkokertomuksensa henkivät.

Poen koko elämää värittivät suru ja traagisuus. Hän jäi orvoksi vain muutaman vuoden ikäisenä ja menetti elämänsä varrella monia rakkaita ihmisiä. Vähät rahansa hän ansaitsi kirjoittamalla lehtiin, mutta kaikki jäi aina kesken, kun rauhaton Poe vaihtoi asuin- ja työpaikkaa. Hänen elämäänsä leimasivat äärimmäinen köyhyys, alkoholi, keuhkotautiin kuollut vaimo – ja tietenkin kertomukset ja runot, joita luetaan yhä henkeä pidätellen. Ackroydin elämäkerrassa Poen tekstit punoutuvat kiinnostavalla tavalla kirjailijan kohtaloon ja Poen kuolemankin mysteeri alkaa avautua.

Edgar Allan Poe kertoo suuresta kirjailijasta, joka kirjoitti psykologista draamaa ennen Freudin ajatuksia, tieteiskirjallisuutta ennen Jules Verneä ja salapoliisikertomuksia ennen Arthur Conan Doylea. Ilman perheen tukea ja rakkautta kasvanut Poe löysi lopulta oikean kotinsa – kirjallisuudesta.

Edgar Allan Poe – Lyhyt elämä on ensimmäinen kirjailijasta suomeksi julkaistu elämäkerta. Peter Ackroyd on aiemmin julkaissut muun muassa T.S. Eliotin, Charles Dickensin ja William Shakespearen elämäkerrat.

muokattu 24.06.2016

Muita kirjoja joista saatat pitää

J. R. R. Tolkien: ElämäkertaTove Jansson: Sanat, kuvat, elämäC. S. Lewis: ElämäC. S. Lewis: ElämäkertaHämärä teehetki - Scififanin pitkä pimeä matkakertomus
Paikalla 3 jäsentä ja 54 vierailijaa
Anna Alaviuhkola, Salka, LordStenhammar
Uusin jäsen: Anna Alaviuhkola
Jäseniä yhteensä: 9390