Avalonin luodit

@ Roger Zelazny
Avalonin luodit (Amberin kronikat #2) - Roger Zelazny 7.86   64

Alkuteos ilmestynyt 1972. Suomentanut Mervi Hämäläinen. Kansikuva: Jarno Kantelinen. Nidottu.

Mythopoeic-palkintoehdokas 1973.

Seikkailut Amberissa jatkuvat!

Prinssi Corwin on jälleen vapaana ja valmis haastamaan veljensä taisteluun Amberin valtaistuimesta. Avalonin varjomaailmasta, jota hän kerran hallitsi, hän tietää löytävänsä aseen, joka auttaa hänet voittoon. Mutta Amberilla on ulkopuolisiakin vihollisia, jotka osaavat käyttää veljesten välistä sotaa hyväkseen. Ennen kuin Corwin pystyy käymään vallananastajaa vastaan, hänen on lyötävä hirviöt, jotka hänen oma kirouksensa on manannut esiin.

Avalonin luodit on Amberin kronikoiden toinen osa ja suoraa jatkoa Amberin yhdeksälle prinssille. Vauhtia ja jännitystä riittää, kun Roger Zelazny päästää kertojantaitonsa valloilleen. Amberin kronikat on tyylikästä ja tuoretta seikkailufantasiaa vielä yli kolme vuosikymmentä ensijulkaisunsa jälkeenkin.

”Kronikoilla on niin tyypillinen jatkuvajuonisen tv-sarjan rakenne, etten ymmärrä miksi sellaista ei ole vielä tehty, kai tämmöinen seikkailuviihde menisi kaupaksi.” – Liisa Rantalaiho, Portti 4/2008

"Avalonin luodit on samanlaista mestarillista tarinankerrontaa kuin Amberin yhdeksän prinssiäkin. Teos on rytmitetty lähes täydellisesti eikä suvantokohtia juurikaan ole." – Mika-Petri Lauronen, Legolas #46

"Avalonin luodit on nimenomaan vauhdikas fantasiaseikkailu. Zelaznyn tarinan perustekniikkana on kuitenkin maton altaveto takavasemmalta. Kukaan ei sitten loppupeleissä olekaan miltä aluksi näytti." – Janne Kemppi, Spin 1/2009Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu syyskuu 12, 2008 (Vaskikirjat)
Alkuperäinen nimi The Guns of Avalon
Tietoja muokattu tammikuu 15, 2023

Amberin kronikat

Sarja sisältää 2 pääteosta ja yhteensä teoksia 2 kpl.

Amber-kirjoja on kaikkiaan kymmenen, joista viisi ensimmäistä kertoo prinssi Corwinin seikkailuista ja viisi jälkimmäistä hänen pojastaan Merlinistä. Sarjan suomentaminen lopetettiin kahden osan jälkeen.

Amberin yhdeksän prinssiä (Amberin kronikat #1) 7.94   92
Avalonin luodit (Amberin kronikat #2) 7.86   64

Kirja-arviot & arvosanat

Muuttohaukka
Arvosanat 73
Kirja-arviot 40
Viestit 9
lokakuu 14, 2022
8 / 10

"Amberin kronikoiden" toinen osa ei yllä aivan edeltäjänsä tasolle, mutta kovin kauaksi se ei siitä jää. Tuttuun tapaan Roger Zelazny kuljettaa lukijaa prinssi Corwinin matkassa vaarasta toiseen ja välillä tapahtumat viuhuvat sivuilla huimaa vauhtia. Tässä osassa on ensimmäistä kirjaa vähemmän Amberin prinssien ja prinsessojen välistä valtapeliä, mikä on hieman harmi, koska se oli ykkösosan viihdyttävintä antia. Sen sijaan tarina saa mustempia sävyjä, kun varjomaailmoihin iskee paljon Corwinin veljiäkin pahempia vihollisia.

tpi
Arvosanat 15
Kirja-arviot 12
Viestit 21
heinäkuu 20, 2009
8 / 10

Amber-sarjan toinen kirja. Corvin on paennut vankilasta ja yrittää koota voimiaan taistellakseen veljensä Erickin kanssa. Mahdollistaakseen tämän hän palaa maailmaan jonka valtias hän oli kauan sitten, ja josta hän voi löytää ainetta joka mahdollistaa tuliaseiden käytön Amberissa. Tapahtumia kirjassa on paljon ja mielenkiinto pysyy yllä koko ajan. Kieli on aika omaperäistä ja erikoista lyhyinen lauseineen, mennen välillä melkein proosarunon puolelle etenkin silloin kun päähenkilö matkaa eri ulottuvuuksien välillä. En yleensä fantasiasta oli erityisen innostunut, mutta tämä kirja on aika virkistävä poikkeus, siksikin, että tässä kirjassa hyvä tarina ei vaadi viittäsataa sivua, mikä nykyfantasiassa tapaa olla se vähimmäisvaatimus. Käännös oli yleisesti ottaen aika hyvä, mutta siinä oli paikoitellen pientä hiomattomuutta, joitain jäykähköjä lauseita ja vähän erikoisia termien valintoja, mutta mikään helppo suomennettava tämä ei varmasti ollut. Itse pidin tästä osasta selvästi enemmän kuin ensimmäisestä. Toivotaan, että loputkin osat suomennetaan. Suosittelenkin kaikkia hakeutumaan kipinkapin Vaskikirjojen sivuille ja hankkimaan omat kappaleet sarjaa.

Jussi
Arvosanat 1132
Kirja-arviot 109
Viestit 1691
huhtikuu 7, 2009
10 / 10

Minusta Avalonin luodit on Amberin kronikoiden paras osa, vaikka tavallisesti tämä arvonimi varataan Yhdeksälle prinssille. Tarina pääsee nyt täysillä käyntiin ja jatkuu vauhdikkaana viimeiselle sivulle asti. Zelazny on mestarillinen kertoja, eikä omaperäisestä kirjasta puutu tapahtumia. Varjomaailmat ovat todella kiinnostava ajatus, ja Luodeissa niistä otetaan kaikki irti. Kahdessa seuraavassa osassa tarina polkee vähän paikallaan, mutta tässä kirjassa ongelmaa ei ole. Osa sarjan päähenkilöistä tavataan vasta nyt, Corwinin miekkataistelu Benedictin kanssa on yksi Kronikoiden huippukohdista. Kokonaisuuden kruunaa Zelaznyn runollinen kielenkäyttö. Amber-sarja osoittaa, että fantasiakirjallisuus voi olla jotain muuta kuin vanhojen kaavojen toistamista. Kiitokset Vaskikirjoille siitä, että tämä klassikkoromaani on saatavilla suomalaisille lukijoille!

samuel
samuel
Arvosanat 839
Kirja-arviot 6
Viestit 1
heinäkuu 17, 2023
Antoi 10 / 10 arvosanan kirjalle
Jossu89
Jossu89
Arvosanat 467
Kirja-arviot 11
Viestit 0
toukokuu 14, 2016
Antoi 6 / 10 arvosanan kirjalle
Maailmanherra
Maailmanherra
Arvosanat 362
Kirja-arviot 14
Viestit 241
helmikuu 26, 2014
Antoi 4 / 10 arvosanan kirjalle
Jeremias Bonaparte
Jeremias Bonaparte
Arvosanat 534
Kirja-arviot 0
Viestit 0
elokuu 24, 2013
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
Iivari
Iivari
Arvosanat 604
Kirja-arviot 1
Viestit 994
toukokuu 17, 2013
Antoi 10 / 10 arvosanan kirjalle
Mirre-Kala
Mirre-Kala
Arvosanat 141
Kirja-arviot 0
Viestit 0
syyskuu 27, 2012
Antoi 2 / 10 arvosanan kirjalle
Vartie
Vartie
Arvosanat 406
Kirja-arviot 0
Viestit 0
joulukuu 14, 2011
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle