Pyhän Venäjän palveluksessa

@ Vladimir Sorokin
Pyhän Venäjän palveluksessa - Vladimir Sorokin 7.14   7

Alkuteos ilmestynyt 2006. Suomentanut Arvi Perttu. Sidottu, kansipaperi.

Satiiria, komediaa ja seikkailuhenkeä yhdistelevä dystopia tulevaisuuden Venäjästä vuonna 2027.

Venäjä on kirjaimellisesti eristynyt Euroopasta, joka on maailmanpoliittinen pikkutekijä Kiinan hallitsemassa maailmassa. Venäjällä vallitsee ääriortodoksinen uskonto, yltiömäinen kansallismieli ja machokulttuuri, minkä myötä kaikki liberaali, demokraattinen ja maallinen on pannassa. Valtaistuimella istuu mies, joka muistuttaa vahvasti eräitä nykyisiä vallanpitäjiä. Hänen rajatonta valtaansa puolustavat ja mielensä oikkuja toteuttavat tsaarin ajoilta periytyvät valiojoukot, opritshnikit. Heille toisinajattelijoiden henki on korkeintaan ivallisen naurun arvoinen.

Kaiken kurin, järjestyksen ja autoritaarisuuden taustalla rehottavat kuitenkin tutulla tavalla korruptio, huumeet, mässäily ja irstailu. Valiokaartin rankka työ vaatii normaalia rankemmat huvit. Paikoin kirja yltyykin groteskiksi kuvaukseksi venäläisen sielun tummimmista sävyistä. Ei ole ihme, että Sorokinin kirjat ovat päätyneet Putinia palvovan Nashi-nuorisojärjestön rovioille. Sorokinin ”pyhässä Venäjässä” näkyy näet piirteitä niin keskiajalta, stalinismista kuin tieteiskirjallisuudestakin.

Pyhän Venäjän palveluksessa on käännetty lukuisille eurooppalaisille kielille, mm. ruotsiksi. Vladimir Sorokinilta on ilmestynyt aiemmin suomeksi kirjat Jono (1990) ja Marinan kolmaskymmenes rakkaus (1992).

”Tämä on elegantti, mielikuvituksellinen ja erittäin hauska kirja. Ja kammottava. En osaa kuvitella, että Venäjällä meneillään olevaa demokratian purkua voisi arvostella purevammin.” – Dagens Nyheter


Luokitus: Scifi Dystopia

Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu syyskuu 11, 2008 (Like)
Alkuperäinen nimi 'Den Opritshnika'
Tietoja muokattu tammikuu 11, 2009
Muita teoksia kirjailijalta Vladimir Sorokin
Telluuria 1.50   2

Kirja-arviot & arvosanat

Alaric
Arvosanat 142
Kirja-arviot 7
Viestit 0
huhtikuu 2, 2013
8 / 10

Välillä on virkistävää lukea muutakin kuin länsimaista tieteiskirjallisuutta ja tähän tarpeeseen "Pyhän Venäjän palveluksessa" sopii oikein mainiosti. Dystooppisessa kuvauksessa tulevaisuuden Venäjästä on mielenkiintoisesti onnistuttu yhdistämään Iivana Julman aikainen historia, stalinismin puhdistukset sekä nykyiset vallanpitäjät, joten teoksen joutuminen "Putin-Jugendin" mustalle listalle oli varmaankin ihan odotettavissa. Kirjan tarina tapahtuu yhtenä päivänä, jonka aikana saadaan tietää runsaasti sen hetkisestä tilanteesta Venäjällä ja lisäksi tipoittain Euroopan ja Kiinan olosuhteista. Arvostin kirjaa lukiessa sitä, että asioita ei selitetty puhki ja kerrattu liikaa kuvitteellista historiaa, vaan lukijan mielikuvitukselle jätettiin myös tekemistä. Pidin samasta syystä myös siitä, että kaikkia kursiivilla kirjoitettuja, päähenkilön tai muiden käyttämien suomennettujen slangisanojen merkityksiä ei välttämättä avattu kovinkaan paljon tai ollenkaan. Kirjassa on paljon yhtymäkohtia todelliseen tilanteeseen Venäjällä, kuten ortodoksisuuden uusi nousu (tärkeä osa tarinaa), kaasutoimituskiistat ja Kiinan kasvava vaikutusvalta, minkä vuoksi tapahtuneet poliittiset muutokset eivät tunnu kovinkaan mahdottomilta. Tarinan puitteet ovat sen verran hyvät, että itse olisin saattanut kaivata hieman pidempääkin kirjaa, mutta toisaalta tällaisenaan se toimii näppärän mittaisena kurkistuksena valiojoukkojen korkean upseerin arkipäivään. Suomennos oli mielestäni hyvin tehty ja tyylikeinona tekstin sekaan oli jätetty myös venäjän- ja kiinankielisiä termejä, joista oli sivun alalaidassa käännös. En oikeastaan paljoakaan keksi moittimisen aihetta kirjasta, mutta aivan täysi kympin suoritus se ei silti ollut osittain tuosta mainitsemastani lyhyydestä johtuen. Arvosanaksi vahva neljä tähteä.

TTK
TTK
Arvosanat 1218
Kirja-arviot 0
Viestit 0
toukokuu 14, 2011
Antoi 6 / 10 arvosanan kirjalle
wakamechau
wakamechau
Arvosanat 325
Kirja-arviot 0
Viestit 0
elokuu 9, 2010
Antoi 4 / 10 arvosanan kirjalle
Labarum
Labarum
Arvosanat 125
Kirja-arviot 0
Viestit 0
heinäkuu 24, 2010
Antoi 10 / 10 arvosanan kirjalle
Pihlaja
Pihlaja
Arvosanat 195
Kirja-arviot 0
Viestit 0
joulukuu 17, 2009
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
Yjf
Yjf
Arvosanat 41
Kirja-arviot 0
Viestit 0
heinäkuu 14, 2009
Antoi 6 / 10 arvosanan kirjalle
Hiistu
Hiistu
Arvosanat 582
Kirja-arviot 12
Viestit 3458
heinäkuu 13, 2009
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle