Pyhän Venäjän palveluksessa
Keskiarvo 3.57
3.57 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (7)
Kirjahyllytilastot

Pyhän Venäjän palveluksessa

Vladimir Sorokin
Julkaistu: syyskuu 11, 2008 (Like)
Alkuperäinen nimi: Den Opritshnika
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: scifidystopia

Alkuteos ilmestynyt 2006. Suomentanut Arvi Perttu. Sidottu, kansipaperi.

Satiiria, komediaa ja seikkailuhenkeä yhdistelevä dystopia tulevaisuuden Venäjästä vuonna 2027.

Venäjä on kirjaimellisesti eristynyt Euroopasta, joka on maailmanpoliittinen pikkutekijä Kiinan hallitsemassa maailmassa. Venäjällä vallitsee ääriortodoksinen uskonto, yltiömäinen kansallismieli ja machokulttuuri, minkä myötä kaikki liberaali, demokraattinen ja maallinen on pannassa. Valtaistuimella istuu mies, joka muistuttaa vahvasti eräitä nykyisiä vallanpitäjiä. Hänen rajatonta valtaansa puolustavat ja mielensä oikkuja toteuttavat tsaarin ajoilta periytyvät valiojoukot, opritshnikit. Heille toisinajattelijoiden henki on korkeintaan ivallisen naurun arvoinen.

Kaiken kurin, järjestyksen ja autoritaarisuuden taustalla rehottavat kuitenkin tutulla tavalla korruptio, huumeet, mässäily ja irstailu. Valiokaartin rankka työ vaatii normaalia rankemmat huvit. Paikoin kirja yltyykin groteskiksi kuvaukseksi venäläisen sielun tummimmista sävyistä. Ei ole ihme, että Sorokinin kirjat ovat päätyneet Putinia palvovan Nashi-nuorisojärjestön rovioille. Sorokinin ”pyhässä Venäjässä” näkyy näet piirteitä niin keskiajalta, stalinismista kuin tieteiskirjallisuudestakin.

Pyhän Venäjän palveluksessa on käännetty lukuisille eurooppalaisille kielille, mm. ruotsiksi. Vladimir Sorokinilta on ilmestynyt aiemmin suomeksi kirjat Jono (1990) ja Marinan kolmaskymmenes rakkaus (1992).

”Tämä on elegantti, mielikuvituksellinen ja erittäin hauska kirja. Ja kammottava. En osaa kuvitella, että Venäjällä meneillään olevaa demokratian purkua voisi arvostella purevammin.” – Dagens Nyheter

muokattu 11.01.2009

Muita kirjoja joista saatat pitää

YliaikaPoltettu maa (Maze Runner, #2)Metro 2033 (Metro, #1)Salaisuus (Kepler62, #6)Valinta (Valinta-sarja, #1)

Kirja-arvioita (1)

Alaric avatar
Kirjoittanut
4.0
Välillä on virkistävää lukea muutakin kuin länsimaista tieteiskirjallisuutta ja tähän tarpeeseen "Pyhän Venäjän palveluksessa" sopii oikein mainiosti. Dystooppisessa kuvauksessa tulevaisuuden Venäjästä on mielenkiintoisesti onnistuttu yhdistämään Iivana Julman aikainen historia, stalinismin puhdistukset sekä nykyiset vallanpitäjät, joten teoksen joutuminen "Putin-Jugendin" mustalle listalle oli varmaankin ihan odotettavissa. Kirjan tarina tapahtuu yhtenä päivänä, ... (lisää)
Paikalla 5 jäsentä ja 55 vierailijaa
karivaan, Iivari, LordStenhammar, Valerie, Fievre
Uusin jäsen: Topi Kopakkala
Jäseniä yhteensä: 9455