Sarah Canaryn salaisuus

Karen Joy Fowler
mainstream, maaginen realismi
Sarah Canaryn salaisuus - Karen Joy Fowler4.66

Alkuteos ilmestynyt 1991. Suomentanut Arja Kantele. Sidottu, kansipaperi.

1870-luvun Yhdysvaltoihin sijoittuva vaellustarina arvoituksellisesta, linnun lailla ääntelevästä naisesta, jonka vuoksi kourallinen ihmisiä jättää kaiken.

Eletään 1870-luvun alkua Yhdysvalloissa. Kiinalaisten rautatienrakentajien leiriin syöksähtää hienosti pukeutunut valkoinen nainen. Yksi työläisistä, oppinut ja herkkävaistoinen Chin, lähtee viemään yli-inhimillisenä pitämäänsä naista kaupunkiin, josta arvelee tämän tulleen. Äkkiväärien tilanteiden ketju alkaa. Chin vangitaan ja nainen joutuu mielisairaalaan, missä hän saa erikoisen ääntelynsä vuoksi nimekseen Sarah Canary. Karkumatkalle tempautuu mukaan laitoksen hoidokki B. J. ja myöhemmin itseään kuolemattomana pitävä Harold sekä suffragettiluennoitsija Adelaide.

Karen Joy Fowler kieputtaa yhteen huumoria ja jännitystä, historiaa ja metafysiikkaa. Rujon runollinen kertomus hypähtelee yli romaanitaiteen sovinnaisten rajojen ja kuljettaa lukijan äkkivääriin käänteisiin ja yllättäviin psykologisiin pyörteisiin. Sarah Canaryn hahmo välkkyy tarinan keskiössä kuin musta timantti, jonka särmissä kukin matkakumppani näkee erilaisia vastauksia ihmisen arvoitukseen.

Arvosteluja:

”Tarina soljuu eteenpäin karuissa maisemissa ja autenttisessa tunnelmassa. Fowler onnistuu hienosti kummpienkin luomisessa. Teksti on kaunista, luonnollista ja sujuvaa, mistä on tietysti osaksi kiittäminen myös suomentajaa.” – Teresa Kauppila, Hämeen Sanomat

Keskustelua: Karen Joy Fowler :: viestejä 1 kpl
Arvosana kirjalle

Kirjan tilaus
Kampanja: Kokeile 30 päivää ilmaiseksi BookBeat

Julkaistu: 2007
Kustantaja: Johnny Kniga
Tyylit: mainstream, maaginen realismi
Alkuperäinen nimi: Sarah Canary
Arvosanalla: 4.66/10
Arvosanoja: 3
Muokattu: syyskuu 29, 2012