Vieras
Keskiarvo 4.27
4.27 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (374)
Kirjahyllytilastot

Vieras

Stephenie Meyer
Julkaistu: maaliskuu 11, 2009 (WSOY)
Alkuperäinen nimi: The Host
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: scifi, romantiikka
Avainsanat: elokuva, tieteisfantasia

Alkuteos ilmestynyt 2008. Suomentanut Pirkko Biström. Päällys: Julianna Lee. Sidottu, kansipaperi.

Sieluiksi kutsutut näkymättömät viholliset ovat valloittaneet maapallon. Pienet tunkeilijat ovat asettuneet asumaan ihmisten pään sisään vieden ruumiilta heidän omat sielunsa. Suurin osa ihmiskuntaa on jo tuhoutunut, kun yksi viimeisimmistä jäljellä olevista ihmisistä, Melanie Stryder, napataan.

Vaeltajaa, jolle annetaan Melanien vartalo, on varoitettu ihmisenä elämisen haasteista, tunnekuohuista ja elävistä muistoista. Uudessa kehossaan hän joutuu kuitenkin kohtaamaan odottamattomia vaikeuksia: hänen vartalonsa entinen omistaja kieltäytyy luovuttamasta mieltään tunkeilijalle ja haihtumasta pois.

Vaeltaja yrittää selailla Melanien ajatuksia toivoen pääsevänsä maapallolla vielä sinnittelevän ihmisten vastarintaliikkeen jäljille. Melanie kuitenkin täyttää päänsä kuvilla miehestä, jota hän rakastaa ja joka yhä elää jossakin piileskellen. Vaeltaja ei enää voi erottaa itseään ruumiinsa haluista, joten hänkin alkaa kaivata miestä, joka sielujen pitäisi oikeastaan tuhota. Melaniesta ja Vaeltajasta tulee tahtomattaan liittolaiset, kun he lähtevät vaaroja uhmaten etsimään miestä, jota he kumpikin rakastavat.

”Stephenie Meyer on hämmästyttävä ilmiö – hahmojensa kärsimyksistä huolimatta hän täyttää tarinansa toivolla ja valolla.”
– Orson Scott Card

”Fantastinen, nerokas, pohdiskeleva ja vaikuttava romaani. Vieraan tulisi ilmestyä varoituskyltin kera: 'Kirja sieppaa sinut mukaansa eikä päästä sinua otteestaan ennen illan pikkutunteja. Se herättää ajatuksia ja koskettaa pitkään vielä viimeisen sanan jälkeenkin.'

Stephenie Meyer kirjoittaa mestarillisesti – hän on kuin sekoitus Stephen Kingiä ja Isaac Asimovia.”
– Ridley Pearson

”Kiehtova, ainutlaatuinen psykologinen trilleri.” – Katherine Neville

”Oudosta asetelmasta kehkeytyy jännittävä ja liikuttava kertomus, joka parhaimmillaan kykenee pohtimaan ihmismielen olemusta.” – Annamari Saure, Me Naiset

muokattu 26.01.2016

Muita kirjoja joista saatat pitää

Kuoleman hurmio (Eve Dallas, #4)Maineikas kuollessaan (Eve Dallas, #2)Alaston kuolema (Eve Dallas, #1)Miljoona aurinkoa (Across the Universe, #2)Kuoleman riitit (Eve Dallas, #5)

Kirja-arvioita (40)

Ara avatar
Kirjoittanut
4.5
Stephenie Meyer taitaa kirjoittamisen. Hän tietää miten lukijan saa jäämään kiinni kirjaan. Hän osaa pitää jännitystä yllä viimeiseen asti. En yhtään ihmettele miksi kirja on saanut niin hyviä arvosteluja. Hän osaa asiasa. Enkä ihmettele myöskään miksi tämä kirja on suunnattu hiukan aikuisemmille. Houkutus-sarjan voi lukea kuka tahansa, mutta tämä kirja vaatii keskittymistä. Se on hyvä, eikä minun mielestäni sen kanssa joudu missään kohdassa pitkästymään. ... (lisää)
Q_Black avatar
Kirjoittanut
4.0
Lueskelin tästä arvosteluja ja vähä epäilin kirjaa takakannen perusteella. Yksi syy miksi tämän päätin lukea oli se, että tämä on Meyerin kirjoittama. Alku takkusi pahasti. En meinannut pysyä yhtään kärryillä. Lisäksi alku oli vähän tylsähkö. Pelkkää Melanien ja "sielun" kahdenkeskistä valtataistelua. Mielenkiinto heräsi puolivälissä kun muita ihmisiä astui kuvaan. Suorastaan ahmin jokaisen rivin enkä voinut enää lopettaa lukemista. Todella oivallisesti keksitty ... (lisää)
Xariel avatar
Kirjoittanut
4.0
Hmm. Minulla olisi pitkälti samaa sanottavaa mitä Taika sanoi arvostelussaan. Turha sitä kuitenkaan toistaa. :) Lukekaa se. Mutta muutakin. Houkutus jatko-osineen on juuri sellaista kevyempää viihdettä, jota lukee omaksi ilokseen ja saadakseen viihdytystä. Vieras on aikuisempi, hitaammin etenevä ja pohdiskelevampi kuin se toinen sarja. Tälläisistä kirjoista joko pitää tai ei pidä, luulisin. Jotkut jotka tarttuvat tähän vain, koska ajattelevat löytävänsä toisen ... (lisää)
Wanderer avatar
Kirjoittanut
5.0
Upea. Loppua kohden ei yksinkertaisesti voinut mennä nukkumaan, vaikka oli jo aamuyö ja aikainen herätys. Häkellyttävän hieno teos.
tuu-t1kk1 avatar
Kirjoittanut
5.0
Ehkä jopa paras lukemani kirja! Joka kerta kirjaa lukiessa lopussa aina nousee kyyneleet silmiin, vaikka tiedänkin miten kirja päättyy. Ja tähän ei ikinä kyllästy. Hahmot olivat ihania ja toisin kuin tuolla ylempänä huomautetaan mielestäni hahmot eivät olleet ollenkaan samanlaisia kuin twilightissa: jared on paljon agressiivisempi kuin edward ja edward on muutenkin sellainen sivistynyt tylsä pidättyväinen... Nooh oli hänessäkin hyvät puolensa. Jaha eksyin taas aihessa:D ja ... (lisää)
skye avatar
Kirjoittanut
5.0
Ehdottamasti yksi lempikirjoistani ! Minulla oli ollut jo kauan aikomus lukea tämä kirja, mutta jotenkin se aina kuitenki jäi kirjaston hyllyyn.. Onneksi kuitenki luin sen, vaikka alussa olikin vaikea pysyä kärryillä. Kirja paranee koko ajan loppua kohti ja lopussa ei voi uskoa, että kirja onkin luettu. Ei todellakaan liian pitkä kirja ! Vaikka pidänkin Twilight- sarjasta täytyy kuitenkin sanoa, että tämä kirja päihittää sen. Kaunis kertomus Meyerilta.
Höpsis avatar
Kirjoittanut
5.0
Suhtauduin kirjaan varautuvasti, sillä skifi ei kuulostanut houkuttelevalta ja takakannen teksti suorastaan työnsi pois luotansa. Mutta koska kirjoittaja on Stephenie Meyer luin kirjan - ja onneksi luinkin! Kirja on erilainen ja mielenkiintoinen. Hahmot ovat kukin omanlaisiaan ja Meyer on keksinyt loistokkaasti kirjassa olevat hopeiset sielut. Melin ja Vaelin ystävyys ja keskustelut ovat ihanaa luettavaa. Kirjan lukeminen oli jännittävää, sillä en saanut päähäni miten tarina voisi ... (lisää)
Intiaanikesä avatar
Kirjoittanut
4.0
Luin Vieras-kirjan jokin aika sitten englanniksi ja kirja nappasi mukaansa aivan eri tavalla kuin muu Stephenie Meyerin tuotanto. Kirjan juoni vaikutti mielenkiintoiselta enkä oikeastaan pettynyt kirjaan yhtään. Melin ja Vaeltajan "yhteiselo" oli kuvattu hyvin ja melko todentuntuisesti. Lisäksi sielujen historiasta ja elämäntavoista oli todella mukava lukea, ne oli keksitty taitavasti. Myös muut henkilöhahmot olivat loppuun asti mietittyjä eikä heitä sivuutettu noin vain. Näistä ... (lisää)
_kirjakeiju_ avatar
Kirjoittanut
4.5

Todella hyvä kirja! Kerronta on sujuvaa ja tarina jännittävä. Katsoin tästä tehdyn elokuvan ennen kirjan lukemista ja tykkäsin siitä. Kirjan luettuani pidin tarinasta ehkä vielä enemmän, koska se sai lisää syvyyttä. Arvostan myös tavallaan kirjan kolmiodraamatilannetta, joka ei kuitenkaan ole sellainen toisaalta.

Yö (Eit) avatar
Kirjoittanut
4.5

Itse en ole lukenut twilighteja, ja tuskin tulen niitä koskaan lukemaankaan -millä ei tosin ole mitään sen kanssa tekemistä mitä tästä kirjasta tykkäsin. Itse kirjan kannet ja takakannen teksti eivät houkuttaneet itseäni alun perin lukemaan kirjaa. Toisin kuin twilightin elokuvat -joista en ole erityisemmin pitänyt- tykkäsin paljon The Host elokuvasta ja sen innoittamana halusin lukea myös kirjan -mitä yleensä en tee, sillä kirjaa on tylsä lukea jos on katsonut ensin ... (lisää)

Mystinen tyttö avatar
Kirjoittanut
4.5
Olen katsonut kirjasta tehdyn elokuvan ennen kirjaa ja epäilin siksi, että en pitäisi suuresti kirjasta. Nyt kirjan luettuani olen kuitenkin sitä mieltä, että kirja oli mahtava! Elokuva ei ollut läheskään niin hyvin tehty, mutta arvostelen kirjaa en elokuvaa joten... Hahmot kumosivat minut aivan täysin, varsinkin Vael. Hän on ihana päähenkilö ja haluaisin lukea hänestä paljon, paljon lisää. Myös muut hahmot kuten Jamie ja Jeb painuivat mieleeni. En itse henkilökohtaisesti ... (lisää)
Janski_ avatar
Kirjoittanut
3.5
Todella koukuttava kirja. Olin katsonut ensin elokuvan ja mietin olisiko enää mitään ideaa lukea koko kirjaa, mutta onneksi päätin lukea. Tästä kirjasta sain enemmän kiinni kuin elokuvasta, joka sekin oli hyvä. Mutta kuitenkin kirjassa kerrottiin kaikki niin paljon yksityiskohtaisemmin ja mielenkiintoisemmin. Kirja parani todellakin loppua kohti. Todella hyvä kirja, suosittelen :)
Catherine avatar
Kirjoittanut
4.0
Katsoin elokuvan pari vuotta sitten, kun se ilmestyi. En varsinaisesti pitänyt siitä. Tämä kirja ylitti odotukseni. Vaikka tapahtumia ei paljoa ollut, kuvailua ja syvällistä pohdintaa kirjasta löytyi. Tämä oli kaunis lukukokemus. Kirjaa ei vain pystynyt laskemaan käsistä ja löysin itseni hereiltä aamuneljältä vieläkin lukemasta.. Suosittelen kaikille joita vähänkään arvelluttaa pitäisikö lukea.
Apila avatar
Kirjoittanut
3.0
Näin ensin Vieraasta tehdyn elokuvan, josta innostuin lukemaan itse kirjan. Kirja osoittautui onneksi paremmaksi kuin leffa versio :) Pidin Vieraasta paljon enemmän kuin Twilight-sarjasta, koska kirjan idea oli mielenkiintoisempi. Lukisin mielelläni Stephenie Meyeriltä muita tämän kaltaisia kirjoja!
Lady_ avatar
Kirjoittanut
5.0
Tosi hyvä kirja ja on tääkin useamman kerran luettu. :) AIvan mahtavasti kirjoitettu ja RAKASTAN Iania!!! Suosittelen KAIKILLE!
Mysi avatar
Kirjoittanut
5.0
Hyvä Meja mielenkintoinen kirja. Erilainen, kuin Houkutus-sarja. Ehkä vähän vähemmän romantiikkaa, mutta silti tosi hyvä. Kirjassa on myös toimintaa. Yksi parhaista kirjoista. Mielenkiintoisen tekee sielujen tapa elää ja heidän ajatusmaailmansa. Hahmot ovat mielenkiintoisia ja todellisia. Jatkaisipa Meyer tätä sarjaa!
kirjafriikki blogi avatar
Kirjoittanut
3.5
pidin vieraasta kaikesta Meyerin tuotannosta eniten. suosittelen kaikille
Radioactive avatar
Kirjoittanut
4.5
Tämä kirja on mielenkiintoinen ja ihana. Tätä kirjaa rakastan aina. Suosittelen;)
Sointulause avatar
Kirjoittanut
5.0
Ehdottomasti yksi lempikirjoistani! Twilighteissa Meyer kirjoittaa teinifantasiaa, ja liikkuu kolmiodraaman ympärillä melkein koko kirjasarjan ajan, Vieras (The Host) on myös nuoremmille suunnattu, mutta laadukkuus on niin paljon huikeampi että voi vain ihmetellä onko Vieras ja Twilightit saman kirjailijan kirjoittamat. Ensiksi voisi luulla että kirja on yksinkertaisen perinteinen avaruusoliotvaltaavatmaan-tyyppinen kirja, mutta siinä on niin paljon muutakin. Kiintoisaa on, että ... (lisää)
Lilli avatar
Kirjoittanut
5.0
Mä niin tykkäsin tästä kirjasta! Omaksi onnekseni luin tämän ennen kuin olin lukenut Twilighteja, joten ei ollut Meyerin suhteen ennakko-odotuksia. Tykkäsin kyllä Twilighteistakin, mutta tämä kirja oli tyystin erilainen. Ehkä jopa parempi!
Nage avatar
Kirjoittanut
4.0
Mukava ja mielenkiintoinen, vaikkakin melko ennalta arvattava kirja.
sinidean avatar
Kirjoittanut
4.5
Vieraassa Stephenie Meyer on hyvin mielenkiintoisen psykologisen ongelman äärellä: Miten toimia ja tehdä päätöksiä, jos saman ruumiin sisällä olisi kaksi erillistä minää, jotka haluavat eri asioita? Jos minät pystyisivät keskustelemaan keskenään, miten he ratkaisisivat mahdolliset vastakkaiset motiivinsa? Voisivatko he löytää yhteisen sävelen? Ketä he rakastaisivat? Tässä tarinassa ei ollut vain hyviä ja pahoja. "Hyvistä" henkilöistä paljastui tarinan edetessä ... (lisää)
Kirjaneito avatar
Kirjoittanut
4.5
Aivan ensimmäiseksi haluan sanoa varoituksen tai vinkin sanan (riippuu mistä vinkkelistä katsoo). Huolimatta sanoista Stephenie ja Meyer, Vieras on hyvin erilainen kuin Twilight. Ja koska itse en Twilightista pahemmin perusta, Vieras oli positiivinen yllätys. Jos siis olet Twilight fani, varaudu yllätyksiin, mutta jos et ole, varaudu positiivisiin yllätyksiin. Vieras lumosi minut heti ensimmäisestä lauseesta alkaen. Kieli, (joka näin sivumennen sanoen ei mielestäni koskaan ollut se ... (lisää)
Fade avatar
Kirjoittanut
3.5
Tämän kirjan lukemisen kohdalla tuli todellinen haaste eteen: minun piti lukea kirjan seitsemänsataa (700) sivua viidessä (5) päivässä ja elettävä muuta elämää siinä samalla. Lisää vaikeusastetta muodosti se, että kirjan alku ei tuntunut kovinkaan kiinnostavalta, eikä myöskään loppu. Keskellä oli parinsadan mittainen kiinnostava jakso minkä pystyi lukemaan melko nopeasti. Tämä hieman auttoi ajan kannalta, vaikka ei kauhean paljoa. En osaa sanoa mikä kirjasta teki ... (lisää)
ShadowMaker avatar
Kirjoittanut
1.5
[ Juonipaljastuksia- avaa tästä ]
layla avatar
Kirjoittanut
5.0
[ Juonipaljastuksia- avaa tästä ]
Snapsu avatar
Kirjoittanut
4.0
[ Juonipaljastuksia- avaa tästä ]
Scartti avatar
Kirjoittanut
3.0
Miten hän osaa luoda niin ärsyttäviä hahmoja? Kirjan ihmiskuvaukset ovat paikoin todella koomisia (olenko ainoa joka nauroi ääneen Vael/Teri & Päivä/Jodi kuvauksille?). Aikuisille suunnatuksiksi kirjaksi tämä oli kyllä aika perusteinidraama ja mm. Ian, Jared ja Jamie vaikuttivat ikäistään nuoremmilta. Kirja olisi kaivannut tiivistämistä tai enemmän toimintaa. Nythän siinä ei oikeastaan tapahtunut yhtään mitään ja silti pitutta oli 702 sivua.
Pikku Nälkä avatar
Kirjoittanut
3.0
Lukukokemuksena Vieras oli tavallaan ihan kiehtova. Pahemmin en ole scifiä lukenut, joten en voi tätä muihin genrensä tuotoksiin verrata. Vieras oli rutkasti parempi kuin twilight-saaga, mutta en silti tiedä tykkäsinkö tästä kirjasta vai en. Juoni ja idea olivat sinnällään ihan toimivia ja tykkäsin etenkin siitä, että juoni eteni sopivan rauhallisesti ja jotkut jutuista jopa tulivat yllätyksinä, eli siitä pisteet Meyerille. Hahmot kuitenkin saivat verenpaineeni kohoamaan, ... (lisää)
Helinä avatar
Kirjoittanut
5.0
Vieras on ihana. Yksinkertaisesti aivan loistava, ja paljon parempi kuin Twilight, ainakin minun mielestäni. Pari henkilöä on tässä sanonut, että selvästikin tämä on tehty aikuisemmalle ikäluokalle kuin mille Twilight on tehty, tähän minun täytyy kyllä heittää vasta-argumentti; itse ainakin, vaikka olenkin "vain" kaksitoista, tajusin juonen hyvin, ja muutenkin ihan hyvin minun mielestäni kirjan voi lukea tämänkin ikäisenä.
pepsit avatar
Kirjoittanut
5.0
Ehdottomasti yksi parhaista kirjoista, mitä olen ikinä lukenut. En kyllästy tähän edes kerta toisensa jälkeen. Olen lukenut kirjan ehkä - mitä - 6 kertaa, ja silti tekisi mieli lukea taas uudestaan. Kirja ei ollut yhtään liian pitkä, olisi voinut olla jopa pidempi. Juoni on mielenkiintoinen ja päähenkilöt ovat loistavia. Parempaa kirjaa saa kauan etsiä, enkä tiedä löytyisikö.
MintFirefly avatar
Kirjoittanut
5.0
Rakastan tätä kirjaa. Juoni oli mielenkiintoinen, mutta ehkä hieman liian pitkä. Melanie ja Vaeltaja luovat mahtavan kaksikon. Vael kuitenkin saa parhaan henkilön tittelin, kun on niin kiltti ja ymmärtää ihmis lajin arvokkuden. Loppu on mielestäni oikeudenmukainen ja siksi kirjasta jäi vain mukavia muistoja. Vieras päihittää Twilight-sagan mennen tullen. Suosittelen.
Albious avatar
Kirjoittanut
3.0
Lainasin kirjan kirjastosta ja päätin lukaista sen koska kirjan juoni vaikutti mielenkiintoiselta. En ole lukenut yhtään Stephenien Meyerin kirjoja aiemmin. Kirja oli hyvin kirjoitettu, mutta auttamatta liian pitkä. Pidän itse nopeasti etenevästä juonesta ja tässä juonen kulku takkusi tosi pahasti. Ainakin minulle tapahtumien hitaus puudutti ja se teki kirjasta tylsän. Meyer osaa kirjoittaa ihan hyvin, mutta lukisin mieluummin ohuempia kirjoja, joissa juoni on tiivistetty kahteensataan sivuun.
TheBookWorm avatar
Kirjoittanut
4.0
meyeriltä taas uusi upea kirja. kirja oli niin mukaansatempaava että välillä piti mennä tarkastamaan oikeasti peilistä ettei silmissä välähtänyt hopeaa. ja kadulla vastaan kulkijoiltakin... voih suloinen Vael ja Melanie ja vielä Jamie! itkin usein kirjan koskettaessa sieluuni (huomaa ironia). se loppu oli tosin tökerö sillä kun Vael sai pienen teinityön ruumiin (anteeksi juonenpaljastus!) niin Ianin ja Vaelin rakkaus suhde sai oksennuksen karvaan maun suuhuni. siis se Ian sai ... (lisää)
Cavus avatar
Kirjoittanut
5.0
Olin pyytänyt tätä kirjaa lahjaksi, sillä juoni kuulosti mielenkiintoiselta. Ihan alkumetrit luin jokseenkin innokkaasti, mutta sitten lukuinto alkoi hiipua.. Ihmisten astuessa kuvioihin aloin kiinnostua tästä paljon enemmän, ja loppupeleissä luin tätä päivisin, illoin ja öin, enkä lopettanut kuin vasta silloin, kun kirja itse oli tullut päätökseen. Oli jotenkin mielenkiintoista lukea kirjaa vieraan silmin, siis jonkin muun, kuin ihmisen. Kirjassa tapahtuvat tunnekuohut ... (lisää)
Chanie avatar
Kirjoittanut
5.0
Kuten moni muukin (jälleen kerran), olin myös epäluuloinen kirjaa kohtaan. Olin aikaisemmin lukenut kirjailijan Houkutus -sarjan, ja tykkäsin, joten se oli luultavasti ainut syy miksi takerruin tähän. Takakansi ei kerro juurikaan mitään. Ihan romanttinen ja riipaiseva tarina, käsittelee loistavasti ihmisyyttä ja sen olemassaoloa. Myönnän ylpeänä että itkin kirjan aikana monta, MONTA kertaa! Mikäli tykkäät hulvahduksia vatsaan ja keuhkoihin tuovista kirjoista, tätä et voi jättää väliin!
mikaru avatar
Kirjoittanut
5.0
Olin hiukan epäluuloinen kirjaa kohtaa ja en olisi välttämättä edes aukaissut sitä ellen olisi lukenut ja kysellyt muiden mielipiteitä kirjasta. Kyllä Meyerikin hiukan siihen vaikutti, sillä olin lukenut myös Houkutus sarjan enkä pitänyt sitä pahana. Eniten pelkäsin tästä kirjasta kuitenkin sitä, että se juuri voisi olla houkutuksen tapainen, mutta onneksi ei. Suoraan sanoen olen iloinen, että rohkaisin itseni ja aloin lukemaan tätä kirjaa. Ei kyllä kaduta ollenkaan. Se ... (lisää)
Christina avatar
Kirjoittanut
5.0
Kirjaa aloin lukemaan sen takia, että en löytänyt kirjastosta muuta, mutta en joutunut pettymään! Kirja on kokonaisuudessaan paljon parempi kuin Twilightit (näiltäkin tosin maine mennyt elokuvien takia) ja harmittaa sillä tiedän ettei tosi moni ala lukeen ees tätä kirjaa. Alku ei ollut paras, ja en olisi varmaan edes jatkanut kirjan lukemistta sillä inhoan preesens-tyyliä. Mutta ollessani lääkärin vastaanotolla, ei ollut muuta tekemistä ja jatkoin lukemista ja kirja parani ... (lisää)
blover avatar
Kirjoittanut
5.0
Ihana kirja, ehkäpä jopa parempi kuin Twilight-sarja. Stephenie Meyer on vaan niin hyvä kirjoittaja! Juoni kuulostaa ainakin mun mielestä aluks vähän oudolta, (13 vuotias kakara kun olen) mutta sitten kun siihen pääsee kiinni, siihen ihastuu ja unohtaa kokonaan sen "outouden". Kirjan henkilöt ovat ihania, ja on ihanan erilaista että ne "pahikset" parantavat maapalloa ja ovat kilttejä, ihmiset ovat niitä väkivaltaisia murhaajia. Mutta siellä jossain kohdin kirjaa oli lause "jos ... (lisää)
Odiana avatar
Kirjoittanut
4.0
Meyerin tyyli kirjoittaa koukuttaa vakuuttavan varmasti. Vieraassa koukuttaa myös se kirjoille niin tärkeä omaperäinen idea. Vieras -kirjasta huomaa, että se tosiaan on kirjoitettu vanhemmille lukijoille kuin Twilight sarja. Jo aiemmin muut Meyerin kirjat lukeneelle Vieras tarjoaa sopivasti yllätystä. Se poikkeaa aiemmista, mutta samalla sanojen virrassa on paljon tuttua. Erittäin hyvä kirja. 9,5 erityisesti omaperäisestä ideasta
Paikalla 37 vierailijaa
Uusin jäsen: Matilda Wilkus
Jäseniä yhteensä: 9724