
Alkuteos ilmestynyt 2005.
Tähtivaeltaja-palkinto 2010. World Fantasy -palkintoehdokas 2006, British Fantasy -palkintoehdokas 2006, Locus-palkintoehdokas (esikoisromaanit) 2006, Prix Europeén Utopiales -ehdokas 2009.
Reynard Carter löytää yliopistonsa kirjastosta vanhan nahkakantisen kirjan. Legenda kertoo, että sen on kirjoittanut enkeli ja että se sisältää kaiken tiedon, hyvän ja pahan. Hän lähtee kirja oppaanaan tutkimusretkelle ja tajuaa, että hänen tuntemansa maailmankaikkeus on vain naarmu, vain törkyhiukkanen kynnen alla. Kaikki muu on Vellumia, jossa langenneet enkelit ja kapinoivat demonit varustautuvat suureen sotaan sieluista. On tullut aika valita puolensa tai juosta maailman ääriin – mutta Vellumissa tiet eivät vie perille asti.
Skotlantilaisen kirjailijan Hal Duncanin tuotanto ei sovi ahtaisiin lokeroihin. Hän venyttää olevaisuuden rajoja tässä säkenöivässä esikoisromaanissaan, joka rellestää pahaa-aavistamattoman lukijan mielenrauhan ja maailmankuvan täysin uuteen uskoon.
”Tajunnan räjäyttävä kokemus.” – SFX
”Duncanin tyylillinen taituruus yhdistyy juonikuvioon, joka mittavuudessaan jättää lukijan haukkomaan henkeään.” – Tähtivaeltaja
"Rikkaalla mielikuvituksella ja hurmaavalla kielenkäytöllä kyllästetty romaani imaisee mukaansa. Vellum on kokemus, joka ei huuhtoudu mielestä. Klassikko jo syntyessään." – Toni Jerrman, Helsingin Sanomat
”Vellum lyö yhteen häkellyttävän määrän teemoja, tyylilajeja ja maailmankaikkeuden aikatasoja. Yllättäen sekoitus toimii.” – Turun Sanomat
”Kirjallisuuden tyylilajeja sekoitteleva mestariteos hyödyntää oivaltavasti vanhoja myyttejä, Euroopan historian kipupisteitä ja tieteiskirjallisia ikoneita.” – Tähtivaeltaja-palkintoraati
Arvosana kirjalle
Hal Duncan
Hal Duncan (s. 1971) on skotlantilainen, Glasgow'ssa asuva kirjailija. Duncanin esikoisromaanin Kaikkeuden kirja ensimmäinen osa Vellum ilmestyi 2005. Teos oli ehdokkaana World Fantasy- ja British Fantasy -palkintojen saajaksi. Toinen osa Muste ilmestyi 2007. Duncan vieraili Suomessa Åconissa 2007 ja Helsingin kirjamessuilla 2009.
Duncan syntyi ja kasvoi Ayrshiren alueen pikkukaupungissa Glasgow'n ulkopuolella ja kirjoitti jo nuorena. Elämä Margaret Thatcherin hallinnon alla ei ollut helppoa homoseksuaaliselle pojalle. Sitten hän tutustui ensi kertaa scifiin ja Samuel R. Delanyn tuotantoon. Delany ja hänen tapansa käyttää kieltä osoittivat hänelle, mitä mahdollisuuksia science fiction voi tarjota. Science fiction ja fantasia olivat Duncanille uusi koti, jossa hänellekin oli tilaa. Pikkukaupungin ahtaat ympyrät vaihtuivat sallivampaan ympäristöön hänen muuttaessaan Glasgowiin opiskelemaan yliopistossa englannin kieltä ja kirjallisuutta. Valmistuttuaan hän työskenteli tietokone-ohjelmoijana. Kirjoittaminen jatkui Glasgow'n tieteiskirjoittajapiirin jäsenenä ja ensimmäinen Duncanin novelli julkaistiin 1995. Duncanin kirjoiteltua pitkään irrallisia tarinoita niistä alkoi hahmottua hänelle jättimäinen romaani. Kirjoittajaystävien kautta käsikirjoitus saapui Macmillan-kustantamon Peter Leverylle, joka oli hankkinut talliinsa myös uuskumma-kirjailijat Jeff VanderMeerin, China Miévillen ja Jeffrey Fordin.
Kirja-arviot & arvosanat
Kirja-arviot 51
Viestit 4081
Hämmentävä ja hankala kirja ymmärtää, silti jokin tässä koukutti. Myyttien käyttö on uskottavaa ja mielenkiintoista, ja rinnastukset nykypäivään jopa pelottavan osuvia. Tajunnassa poksahtelee, mutta ei aivan räjähdä.
Kirja-arviot 51
Viestit 326
Vellum on romaani, jonka kerronta on hajotettu rinnakkaisiin tapahtumiin ja aikajärjestykseltään hajonnaisiin osiin. Ensimmäisellä lukukerralla on paljon sulattelemista, toisella lukemisella voi kiinnittää huomiota esimerkiksi myyttiosioiden onnistuneeseen kieleen. Taustatieto erilaisista myyteistä ja kirjallisuuden tyylilajeista ei ole lukijalle haitaksi. Duncanin kirjan selkeänä esikuvana ovat 1960-luvun brittiläisen uuden aallon tieteiskirjallisuuden tyyli. Kirjailijalla on omat tavaramerkkinsä tekstissä alkaen henkilöiden tupakoinnista, mutta ne eivät nouse häiritseviksi. Loppupuolella tarinasta tuntuu kuitenkin hiipuvan veto etenkin osuudessa, joka liittyy Metatron-hahmoon. Ainakin teoksen lukee läpi ja kirjailijalla onkin sanottavaakin.