Huonosti käyttäytyvät jumalat

@ Marie Phillips
Huonosti käyttäytyvät jumalat - Marie Phillips 7.06   59

Alkuteos ilmestynyt 2007. Suomentanut Titia Schuurman. Sidottu, kansipaperi.

Millainen Afrodite olisi, jos hän eläisi nykyajan Lontoossa?

Olympos on ikuinen. Lontoo on jumalainen. Kreikkalaiset jumalat eivät unohtuneet antiikkiin, vaan elävät tälläkin hetkellä Pohjois-Lontoossa kimppakämpässä. He ovat menettäneet voimiaan ja ovat ikävystyneitä, mutta tekevät edelleen samaa kuin antiikin aikana: kinastelevat pikkuasioista ja punovat juonia, kostoja ja lemmenseikkailuja.

Jotain on muuttunutkin: Apollo on TV-psykologi, Artemis ulkoiluttaa ammatikseen koiria, Afrodite myy puhelinseksiä. Zeus pysyttelee vintillä poissa tieltä. Jumalilla on nykyaikana myös maallisia huolia: asunnossa on kauhea sotku, mutta puhtaanapito ei ole jumalten työtä. Hyvän siivoojan löytäminen ei ole Lontoossa helppoa, mutta onneksi löytyy reipasotteinen Alice, joka ottaa työn vastaan. Jumalten ja kuolevaisten kohtaaminen ei ole ennenkään sujunut ilman törmäyksiä...

Marie Phillipsin viihdyttävä esikoisromaani Huonosti käyttäytyvät jumalat on saanut suuren suosion kotimaassaan Englannissa, josta innostus on levinnyt mm. Kanadaan, Yhdysvaltoihin ja Hollantiin. Kirjan julkaisuoikeudet on myyty 21 maahan. Näyttelijä Ben Stillerin tuotantoyhtiö on ostanut kirjan filmausoikeudet ja suunnittelee siitä tv-sarjaa.

”Tämä kirja hurmaa ja viettelee.” – The Times

”Marie Phillipsin kirja ansaitsee kaiken saamansa huomion. Hän on tehnyt loistavaa työtä: Huonosti käyttäytyvät jumalat on hauska mutta ei tee itsestään numeroa, älykkäästi kirjoitettu ja helppolukuinen.” – The Observer

”Huonosti käyttäytyvät jumalat on harvinainen löytö: viehättävä ja omaperäinen esikoisromaani, joka tuo tyydytyksen sekä älylle että sydämelle.” – The Evening Standard

"Todella, todella hauska kirja. [...] Se naurattaa ja saa aikaan mukavan lämpimän ja hassun olon, ja lisäksi se on hyvä kertauskurssi kreikkalaiseen myologiaan." – The IndependentRisingshadow arvostelu - Ella Peltonen (Dyn)

Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu huhtikuu 3, 2009 (Bazar)
Alkuperäinen nimi Gods Behaving Badly
Tietoja muokattu maaliskuu 30, 2017

Kirja-arviot & arvosanat

Q_Black
Arvosanat 248
Kirja-arviot 240
Viestit 111
elokuu 29, 2012
6 / 10

Hauskasti keksitty idea jumalista, jotka asustavat ihmisten keskuudessa ja elävät normaalia (tai kutakuinkin normaalia) ihmiselämää. Hahmoista on saatu aikalailla omansalaisia. Afrodite, tuo kauneuden jumalatar, on mukana puhelinseksi-bisneksessä, Apollon iskee naisia ja pitää samalla auringon taivaalla kun taas Zeus on ollut vuosia omassa huoneessaan ja kärsii jonkin sortin mielenterveysongelmista. Hauska kirja, joka aiheutti muutamaan otteeseen naurunpyrskähdyksiä, mutta ei mielestäni ylittänyt ihan kaikkia odotuksiani. Teksti oli sujuvaa ja kirjan luki helposti muutamaan tuntiin vaikka siinä sivuja riittikin. Loppua kohden alkoi sitten tapahtumaan jos jonkinlaista ja loppu olikin sitten aika erikoinen omalla tavallaan. Yhteenvetona voisi sanoa, että hauskaa ja kevyttä lukemista niille, joita vähääkään kiinnostaa kreikan tarusto.

Varjolehti
Arvosanat 124
Kirja-arviot 56
Viestit 0
lokakuu 30, 2009
6 / 10

Mitä saadaan, kun laitetaan muutama tavallista harmaampi ihmisriepu ja joukko persoonallisuushäiriöisiä jumalia tämän päivän Lontooseen ja sekoitetaan? No, ei nyt taidetta, mutta varsin mukiinmenevää viihdettä kyllä. Juoni ei ollut siitä yllättävimmästä päästä, mutta kaipa se oli sellaisena uskollinen kreikkalaiselle tarustolle. Muinaisjumalansa tunteville olisi kuitenkin voitu tarjota enemmän ”sisäpiirijuttuja” ja joitain asioita olisi voitu ottaa vakavastikin. Mutta vahvat kolme tähteä värikkäälle, parituhatta vuotta vanhalle henkilökaartille, sekä vitsikkäälle, hyvin rullaavalle lukukokemukselle. (Luin teoksen alkukielellä.)

Jackalbury
Arvosanat 845
Kirja-arviot 179
Viestit 0
lokakuu 1, 2009
8 / 10

'Huonosti käyttäytyvät jumalat' oli todella hauska ja paljastaa hienosti sen, miten antiikin jumalat olisivat täysin ristiriidassa nykyisen moraalin ja oikeuskäytännön kanssa. Kirja ei todellakaan ole sovelias lapsille, tosin tässä se noudattelee alkuperäismyyttiensä yhtä härskiä ja julmaa kaavaa. Kirjan alku oli hyvä ja olisin toivonut kirjailijan kirjoittavan vähän enemmän Alicen ja olympolaisten kohtaamisesta talossa. Kirjan loppu lässähti minusta jotenkin, kenties siksi että olin vahvasti erimieltä kirjailijan kanssa. Teos on hieno ajatusleikki ja kulkee lähellä Gaimanin "Unohdettuja jumalia". Tosin kirjan logiikka ontuu välistä pahastikin. Kirja myös avaa uuden näkökulman antiikin jumaltaruihin. Mutta mikään huippusaavutus tämä nyt ei minusta ole, vähän keskivertoa parempaa. Suosittelen antiikista kiinnostuneille. Arvosana: 7-.

Pennywere
Arvosanat 188
Kirja-arviot 43
Viestit 0
heinäkuu 18, 2009
6 / 10

Kirja oli piristävän erilainen, sekä raikas kielensä ansiosta. Kirjassa oli paljon suoria ilmauksia, joten opusta ei ole varmaankaan tarkoitettu kaikista pienimmille lukijoille. Välillä kirjassa oli tylsempi vaihe, mutta omaperäisten hahmojen oikut paransivat tunnelmaa. Loppu oli kaukana kliseisestä rakkaustarinasta.

Nukkis
Arvosanat 26
Kirja-arviot 4
Viestit 2
kesäkuu 9, 2009
8 / 10

Hurmaava kirja. Ei mitenkään maailman ihmeellisin, mutta ei huonokaan. Suunnittelen erityisesti kaikille, jotka haluavat lukea jotain kevyttä, mutta hiukan erilaista. Henkilöt ovat hiukan... kaavamaisia, mutta mitä muuta odottaisikaan antiikinjumalilta?

Jarppade
Jarppade
Arvosanat 52
Kirja-arviot 0
Viestit 0
tammikuu 28, 2021
Antoi 6 / 10 arvosanan kirjalle
Sri
Sri
Arvosanat 548
Kirja-arviot 0
Viestit 0
syyskuu 3, 2017
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
sipsianna
sipsianna
Arvosanat 72
Kirja-arviot 1
Viestit 0
huhtikuu 1, 2016
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
Halla
Halla
Arvosanat 439
Kirja-arviot 26
Viestit 0
elokuu 23, 2015
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
Johm
Johm
Arvosanat 73
Kirja-arviot 0
Viestit 0
kesäkuu 30, 2014
Antoi 7 / 10 arvosanan kirjalle