Luola (Keltainen kirjasto, #347)
Keskiarvo 4.00
4.00 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (1)
Kirjahyllytilastot

Luola

José Saramago
Julkaistu: tammikuu 2003 (Tammi)
Alkuperäinen nimi: A caverna
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: mainstream, maaginen realismi

Alkuteos ilmestynyt 2000. Suomentanut Erkki Kirjalainen. Kansi: Markko Taina. 2. painos 2004. Sidottu, kansipaperi.

Luola on klassinen allegoria ajallemme hyvin tyypillisestä ilmiöstä ja samalla lämmin, täyteläinen kertomus pienestä perheyhteisöstä.

Cipriano Algor on iäkäs savenvalaja, joka asuu pienessä kylässä kaupungin laidalla tyttärensä Martan ja vävynsä Marçalin kanssa. Vävy työskentelee vartijana läheisessä Keskuksessa, valtavassa kolossissa, joka sulkee sisäänsä kaikki mahdolliset inhimillisen elämän muodot: siellä on kauppoja, asuntoja, toimistoja, huvittelumahdollisuuksia, krematorio ym. Keskus on myös ottanut myyntiin Ciprianon savipajan tuotteita, mutta eräänä päivänä sieltä ilmoitetaan, että hänen tavaransa eivät enää käy kaupaksi ja ne pitäisi hakea pois. Cipriano ja Marta keksivät tarjota myyntiin pieniä keramiikkanukkeja, mutta sekin hanke raukeaa tyhjiin.

Kun Marçal saa ylennyksen ja samalla asunnon Keskuksesta., Marta ja työttömäksi jäänyt Cipriano muuttavat sinne hänen mukanaan. Jonkin ajan kuluttua Keskuksen uumenista tehdään kuitenkin outo löytö: luola jossa on kahlehdittuja ihmisruumiita. Kun Cipriano ja Marçal ovat sen nähneet, heidän on pakko ottaa elämälleen uusi suunta.

muokattu 14.01.2009

Muita kirjoja joista saatat pitää

MuurahaispuuHammasrattaatHevosen tajuIlmestyskirjan tätiKuolematon ja muita novelleja
Paikalla 2 jäsentä ja 65 vierailijaa
Eija, LordStenhammar
Uusin jäsen: Maketsu
Jäseniä yhteensä: 9720