Alkuteos ilmestynyt 1657. Suomennos ja kirjailijan esittely Aarno Saleva. Esipuhe Timo Kaitaro. Sidottu.
Savinien de Cyrano de Bergeracin (1619–1655) muistetaan useimmiten ylivertaisena miekkamiehenä, kärkkäänä kaksintaistelijana ja isonenäisenä runoniekkana. Sellaisena hänet tunnetaan muun muassa Jean-Louis Rappeneaun 1980-luvulla tekemästä elokuvasta, jossa Cyranota näytteli kukapa muu kuin Gérard Depardieu. Oikea Cyrano de Bergerac oli taitava kynänkäyttäjä, ja Matka kuuhun oli hänen tunnetuimpia teoksiaan.
Matka kuuhun on kuvia kumartelematon iloittelu ja science fictionin perusteos. Siinä kyseenalaistetaan barokin ajan kirkon ja tieteen maailmankuva ja keskustellaan niin kasvien oikeuksista kuin ”universaalista punkkiudestakin”. Ihmisten toiminta maan päällä asettuu uuteen valoon, kun kirjan päähenkilö tutustuu elämään kuussa, jossa asukkaat nauttivat ruokansa haistamalla, kulkevat neljällä jalalla, maksavat laskunsa runoilla ja, mikä pöyristyttävintä, eivät usko Aristoteleen filosofiaan! Kuussa väittelyn voittaa järkevin, ei se, joka uskollisimmin toistaa menneiden ajattelijoiden lausumia.
Aloita uusi keskustelu tästä kirjasta | Näytä kaikki keskustelut |
Savinien de Cyrano de Bergeracin (1619–1655) muistetaan useimmiten ylivertaisena miekkamiehenä, kärkkäänä kaksintaistelijana ja isonenäisenä runoniekkana. Sellaisena hänet tunnetaan muun muassa Jean-Louis Rappeneaun 1980-luvulla tekemästä elokuvasta, jossa Cyranota näytteli Gérard Depardieu.
Oikea Cyrano de Bergerac oli taitava kynänkäyttäjä. Hänen kirjallisia esikuviaan olivat muun muassa Lukianos, Niccoló Macchiavelli ja Tomaso de Campanella. Cyranon on sanottu vaikuttaneen vahvasti muun muassa Jonathan Swiftin Gulliverin matkoihin.
30-vuotisessa sodassa Cyrano haavoittui kahdesti. Pariisissa Cyrano kiinnostui ... (lisää)