
Alkuteos ilmestynyt 2005. Suomentanut Kristiina Drews. Kansi Markko Taina. Sidottu.
Mythopoeic-palkintoehdokas 2006.
Penelopen ja Odysseuksen myytti – Mitä Odysseia jättää kertomatta Penelopesta ja paljosta muusta.
Atwood kertoo itse, miksi Penelopen ja Odysseuksen tarina on kerrottava uudelleen:
”Homeroksen Odysseia ei ole ainoa versio tästä tarinasta. Myyttiaines oli alkuaan suullista ja myös paikallista: yhdellä seudulla myyttiä kerrottiin yhdellä tavalla ja toisella seudulla aivan toisin. Olen hyödyntänyt muuta materiaalia kuin Odysseiaa, erityisesti seikoissa jotka koskevat Penelopen syntyperää, nuoruutta ja naimisiinmenoa sekä hänestä levitettyjä juoruja.”
”Päätin antaa Penelopen ja 12 hirtetyn palvelijattaren kertoa tämän tarinan. Palvelijattarien muodostama kuoro keskittyy kahteen kysymykseen, jotka nousevat itsestään, kun Odysseiaa lukee tarkasti: mikä aiheutti heidän hirttämisensä ja mitä Penelope todella tiesi? Odysseiassa kerrottu tarina ei ole vedenpitävä. Hirtetyt palvelijattaret eivät ole jättäneet minua rauhaan, ja Penelopeian mukaan eivät myöskään Penelopea.”
Kustantaja: Tammi
Tyylit: fantasia, mainstream
Avainsanat: antiikin mytologia, metafiktio, mytologia
Alkuperäinen nimi: The Penelopiad: The Myth of Penelope and Odysseus
Arvosanoja: 27
Margaret Atwood
Margaret Atwood (s. 1939) on tunnetuimpia kanadalaisia nykykirjailijoita.
Atwood syntyi Ottawassa. Hänen isänsä oli eläintieteen professori ja hyönteistutkija ja hänen äitinsä Margaret ravintotieteilijä. Atwood vietti lapsuutensa perheensä kanssa eräretkillä Pohjois-Quebeckin metsissä ja oppi tällöin jo rakastamaan luontoa ja kirjallisuutta. Vuonna 1946 perhe muutti Torontoon. Myöhemmin hän opiskeli yliopistossa englanninkielistä kirjallisuutta ja toimi yliopiston opettajana. Asuttuaan useita vuosia eri puolilla maailmaa, muun muassa Englannissa ja Australiassa, Atwood palasi Torontoon, missä hän nykyään asuu. Hän on naimisissa kirjailija Graeme Gibsonin kanssa ja heillä on yksi tytär. Atwood on
Kirja-arvioita
Eija
(7/10)
maaliskuu 13, 2017
Pääosiltaan perustuu Homeroksen Odysseiaan, mutta kirjailija pitää sitä epäjohdonmukaisena ja on ottanut kirjaansa vaikutteita suullisen perimätiedon muodossa kerrottuun versioon Odysseuksen myytistä.
Tarinaa kerrotaan pilke silmäkulmassa
...
(lue lisää)
|
Dyn
(8/10)
marraskuu 19, 2012
Ihastuttava, feministinen tulkinta vanhalle myytille. Vaihtelevat kerrontatyylit tehostavat kirjaa mukavasti ja elähdyttävät lukukokemusta. Atwoodilla on asiaa, ja hän sanoo sen hyvin.
...
(lue lisää)
|