Baudolino

Umberto Eco
historia, maaginen realismi
Baudolino - Umberto Eco8.00

Alkuteos ilmestynyt 2000. Suomentanut Leena Taavitsainen-Petäjä. Sidottu, kansipaperi.

Vuonna 1204 Konstantinopoli on liekeissä. Neljäs ristiretki on saapunut kaupunkiin – saaliinhimoiset ristiretkeläiset ryöstävät sen rikkauksia ja tekevät tuhojaan minkä ehtivät. Historioitsija Niketas on vähällä päästä hengestään roskajoukon kynsissä, mutta hänet pelastaa viime hetkellä tuntematon mies. Mies on Baudolino, keisari Fredrik I Barbarossan neuvonantaja, karismaattinen ja sukkelasanainen maailmanmatkaaja. Hän toivoo, että Niketas kirjoittaisi hänen elämäntarinansa.

Lennokkaasti ja hauskasti Baudolino kuvailee miten hänestä, ovelasta maalaispojasta, tuli keisarin ottopoika ja uskottu. Siitä lähtien hänen huimat päähänpistonsa vaikuttivat ratkaisevasti historian kulkuun. Hän kertoo salaisesta rakkaudestaan, keisarin ja paavin valtataistelusta sekä kolmannesta ristiretkestä, jolle hän lähti keisarin seurueessa. Tarkoituksena oli löytää Kaukoidästä myyttisen Johannes-papin valtakunta ja taivutella tämä mahtava kirkonmies liittolaiseksi paavia vastaan. Matkalla keisari kuitenkin kuoli hämärissä oloissa. Baudolino epäilee, että hänet murhattiin, mutta kuka sen teki ja miten?

Umberto Eco täytti lukijoiden toivomuksen: kirjoitti uuden keskiaikaan sijoittuvan romaanin. Ruusun nimen tekijän taito on tallella.

Arvosana kirjalle

Kirjan tilaus
Kampanja: Kokeile 30 päivää ilmaiseksi BookBeat

Julkaistu: 2002
Kustantaja: WSOY
Tyylit: historia, maaginen realismi
Alkuperäinen nimi: Baudolino
Arvosanalla: 8.00/10
Arvosanoja: 15
Muokattu: syyskuu 25, 2012

Kirja-arvioita

8/10 |
marraskuu 18, 2012
Lennokas ja veikeä seikkailu, jossa Econ elämänfilosofia ja värikäs ilmaisu pääsevät kunnolla vauhtiin. Toimii niin mielikuvituksella maustettuna historiallisena romaanina kuin fantasiakertomuksenakin. Pitkänpuoleinen, mutta pitää otteessaan.
10/10 |
heinäkuu 16, 2009
Econ 'Baudolino' kulkee osittain samassa hengessä kuin hänen aiempi mestariteoksensa 'Ruusun nimi'. Nytkin miljöö on keski-aikainen Eurooppa, tosin Baudolinossa sen lisäksi mystinen Itä ja Pappiskuningas Johanneksen valtakunta. Eco on ...