Baudolino

@ Umberto Eco
Baudolino - Umberto Eco 8.00   15

Alkuteos ilmestynyt 2000. Suomentanut Leena Taavitsainen-Petäjä. Sidottu, kansipaperi.

Vuonna 1204 Konstantinopoli on liekeissä. Neljäs ristiretki on saapunut kaupunkiin – saaliinhimoiset ristiretkeläiset ryöstävät sen rikkauksia ja tekevät tuhojaan minkä ehtivät. Historioitsija Niketas on vähällä päästä hengestään roskajoukon kynsissä, mutta hänet pelastaa viime hetkellä tuntematon mies. Mies on Baudolino, keisari Fredrik I Barbarossan neuvonantaja, karismaattinen ja sukkelasanainen maailmanmatkaaja. Hän toivoo, että Niketas kirjoittaisi hänen elämäntarinansa.

Lennokkaasti ja hauskasti Baudolino kuvailee miten hänestä, ovelasta maalaispojasta, tuli keisarin ottopoika ja uskottu. Siitä lähtien hänen huimat päähänpistonsa vaikuttivat ratkaisevasti historian kulkuun. Hän kertoo salaisesta rakkaudestaan, keisarin ja paavin valtataistelusta sekä kolmannesta ristiretkestä, jolle hän lähti keisarin seurueessa. Tarkoituksena oli löytää Kaukoidästä myyttisen Johannes-papin valtakunta ja taivutella tämä mahtava kirkonmies liittolaiseksi paavia vastaan. Matkalla keisari kuitenkin kuoli hämärissä oloissa. Baudolino epäilee, että hänet murhattiin, mutta kuka sen teki ja miten?

Umberto Eco täytti lukijoiden toivomuksen: kirjoitti uuden keskiaikaan sijoittuvan romaanin. Ruusun nimen tekijän taito on tallella.Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu 2002 (WSOY)
Alkuperäinen nimi 'Baudolino'
Tietoja muokattu syyskuu 25, 2012
Muita teoksia kirjailijalta Umberto Eco
Kuningatar Loanan arvoituksellinen liekki 5.78   9
Edellisen päivän saari 6.42   12
Foucaultin heiluri 7.54   33
Ruusun nimi 8.26   93

Kirja-arviot & arvosanat

Dyn
Arvosanat 542
Kirja-arviot 51
Viestit 4081
marraskuu 18, 2012
8 / 10

Lennokas ja veikeä seikkailu, jossa Econ elämänfilosofia ja värikäs ilmaisu pääsevät kunnolla vauhtiin. Toimii niin mielikuvituksella maustettuna historiallisena romaanina kuin fantasiakertomuksenakin. Pitkänpuoleinen, mutta pitää otteessaan.

Jackalbury
Arvosanat 845
Kirja-arviot 179
Viestit 0
heinäkuu 16, 2009
10 / 10

Econ 'Baudolino' kulkee osittain samassa hengessä kuin hänen aiempi mestariteoksensa 'Ruusun nimi'. Nytkin miljöö on keski-aikainen Eurooppa, tosin Baudolinossa sen lisäksi mystinen Itä ja Pappiskuningas Johanneksen valtakunta. Eco on kirjoittanut jälleen kerran mestariteoksen, joka on huimaa mielikuvitusta ja toden ja sadun leikkiä täynnä, kertoen kuitenkin samalla etsimisestä, kaipaamisesta ja valheiden ja satujen voimasta ihmiskunnan historiassa. Baudolino on veijarimainen ja ikiviaton valehtelija ja sadunkertoja, joka onnistuu aina saamaan itsensä uskomaan juttuihinsa ja usein myös muut ihmiset. Nuori keisari Fredrik I Barbarossa törmää Pohjois-Italian sumuissa tähän veijariin, kukistaa tämän näkemän "ihmeen" avulla niskuroivan Tortonan kaupungin. Alkaa keisarin ja valheiden ruhtinaan värikäs ja outo elämäntarina keskiajan Euroopan valtapolitiikan pyörteissä. Baudolino kuitenkin janoaa matkaa kauas itään, Pappiskuninkaan ja Presbyteerin Johanneksen valtakuntaan, maanpäälliseen Paratiisiin, jossa kaikki on mahdollista. Baudolino kokoaa ympärilleen oudon seurakunnan aikansa oppineita ja taiteilijoita, joita innoittaa Presbyteerin valtakunta tai mystinen Gradalis, Graal. Tarina alkaa Konstantinopolista 1204, kun Neljäs ristiretki tuhoaa kaupunkia ja ikivanha Baudolino pelastaa Bysantin keisarillisen kronikoitsijan Niketaksen ristiretkeläisten kynsistä, vastineeksi Baudolino haluaa kertoa tarinansa Niketakselle. 'Baudolino' on läpileikkaus keskiajan maailmaan, missä taru ja tosi sekoittuvat toisiinsa ja vakava tiedekin uskoo satuihin ja raamatun lauseisiin. Baudolino kutoo satuja, unelmia ja valheita ympärilleen, siinä määrin, että Niketaksen mukaan tämä Valheiden Ruhtinas ei enää itsekään erota unelmiaan ja sepityksiään todellisesta. Baudolino pääsee lopulta matkalle outoon ja ihmeelliseen Johanneksen valtakuntaan, jää lukijan ratkaistavaksi tapahtuiko matka todella vaiko loiko Baudolinon ja hänen retkikuntansa unelmointi ja toiveet valtakunnan olevaksi. Eco käsittelee kirjassaan juuri valheiden ja toden suhdetta, unelmien valtaa ihmisiin ja ihmisten halua nähdä se, mitä he haluavat nähdä. 'Baudolino' on humoristisempi kuin 'Ruusun nimi', mutta vetää vertoja sille. Baudolinoa kuvaisi nykykaikana parhaiten termi propagandisti, sillä usein hänen kehittämänsä mielikuvitukselliset tarinat pelastavat Fredrikin ja Pyhän Saksalais-Roomalaisen keisarikunnan pulasta. 'Baudolino' on moderni mestariteos, jossa 1100-luvun historia ja Baudolinon, Valheiden Ruhtinaan, unimaailma kietoutuvat toisiinsa. Suosittelen kaikille. Arvosana: 10.

Pisania
Pisania
Arvosanat 1021
Kirja-arviot 0
Viestit 1532
lokakuu 15, 2016
Antoi 7 / 10 arvosanan kirjalle
Moonlord
Moonlord
Arvosanat 1006
Kirja-arviot 0
Viestit 2038
huhtikuu 5, 2013
Antoi 3 / 10 arvosanan kirjalle
Tartaros42
Tartaros42
Arvosanat 196
Kirja-arviot 0
Viestit 0
joulukuu 2, 2012
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
Serendur
Serendur
Arvosanat 93
Kirja-arviot 0
Viestit 0
heinäkuu 24, 2012
Antoi 10 / 10 arvosanan kirjalle
Loukku
Loukku
Arvosanat 70
Kirja-arviot 0
Viestit 0
toukokuu 28, 2012
Antoi 10 / 10 arvosanan kirjalle
aatos
aatos
Arvosanat 170
Kirja-arviot 1
Viestit 0
huhtikuu 8, 2011
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
Susi Umpihankien
Susi Umpihankien
Arvosanat 35
Kirja-arviot 0
Viestit 0
lokakuu 12, 2010
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
esko
esko
Arvosanat 138
Kirja-arviot 0
Viestit 0
heinäkuu 29, 2009
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle