Baudolino

Umberto Eco
Julkaistu: 2002 (WSOY)
Alkuperäinen nimi: Baudolino
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: historia, maaginen realismi

Alkuteos ilmestynyt 2000. Suomentanut Leena Taavitsainen-Petäjä. Sidottu, kansipaperi.

Vuonna 1204 Konstantinopoli on liekeissä. Neljäs ristiretki on saapunut kaupunkiin – saaliinhimoiset ristiretkeläiset ryöstävät sen rikkauksia ja tekevät tuhojaan minkä ehtivät. Historioitsija Niketas on vähällä päästä hengestään roskajoukon kynsissä, mutta hänet pelastaa viime hetkellä tuntematon mies. Mies on Baudolino, keisari Fredrik I Barbarossan neuvonantaja, karismaattinen ja sukkelasanainen maailmanmatkaaja. Hän toivoo, että Niketas kirjoittaisi hänen elämäntarinansa.

Lennokkaasti ja hauskasti Baudolino kuvailee miten hänestä, ovelasta maalaispojasta, tuli keisarin ottopoika ja uskottu. Siitä lähtien hänen huimat päähänpistonsa vaikuttivat ratkaisevasti historian kulkuun. Hän kertoo salaisesta rakkaudestaan, keisarin ja paavin valtataistelusta sekä kolmannesta ristiretkestä, jolle hän lähti keisarin seurueessa. Tarkoituksena oli löytää Kaukoidästä myyttisen Johannes-papin valtakunta ja taivutella tämä mahtava kirkonmies liittolaiseksi paavia vastaan. Matkalla keisari kuitenkin kuoli hämärissä oloissa. Baudolino epäilee, että hänet murhattiin, mutta kuka sen teki ja miten?

Umberto Eco täytti lukijoiden toivomuksen: kirjoitti uuden keskiaikaan sijoittuvan romaanin. Ruusun nimen tekijän taito on tallella.

muokattu 25.09.2012

Muita kirjoja joista saatat pitää

Tuulen vihat (Vihat, #1)Siipirikko miesMaan vihat (Vihat, #2)Veden vihat (Vihat, #3)Lumen armo (Vihat, #4)

Kirja-arvioita (2)

Dyn avatar
Kirjoittanut
4.0
Lennokas ja veikeä seikkailu, jossa Econ elämänfilosofia ja värikäs ilmaisu pääsevät kunnolla vauhtiin. Toimii niin mielikuvituksella maustettuna historiallisena romaanina kuin fantasiakertomuksenakin. Pitkänpuoleinen, mutta pitää otteessaan.
Jackalbury avatar
Kirjoittanut
5.0
Econ 'Baudolino' kulkee osittain samassa hengessä kuin hänen aiempi mestariteoksensa 'Ruusun nimi'. Nytkin miljöö on keski-aikainen Eurooppa, tosin Baudolinossa sen lisäksi mystinen Itä ja Pappiskuningas Johanneksen valtakunta. Eco on kirjoittanut jälleen kerran mestariteoksen, joka on huimaa mielikuvitusta ja toden ja sadun leikkiä täynnä, kertoen kuitenkin samalla etsimisestä, kaipaamisesta ja valheiden ja satujen voimasta ihmiskunnan historiassa. Baudolino on veijarimainen ja ... (lisää)
Paikalla 43 vierailijaa
Uusin jäsen: fiona
Jäseniä yhteensä: 9325