Hyvästi, Robinson Crusoe
Keskiarvo 3.23
3.23 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (13)
Kirjahyllytilastot

Hyvästi, Robinson Crusoe

John Varley
Julkaistu: 1989 (WSOY)
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: scifi, novellikokoelma
Avainsanat: locus-palkinto, prix apollo -palkinto

Ei alkuteosta, sisältö valikoitu kokoelmista The Persistence of Vision, 1978, The Barbie Murders, 1980 ja Blue Champagne, 1986. Suomentanut Matti Rosvall. Päällys: Heikki Kalliomaa. Sidottu, kansipaperi.

The Persistence of Vision -kokoelma sai parhaan kokoelman Locus-palkinnon 1979 ja Prix Apollon 1980. The Barbie Murders -kokoelma sai parhaan kokoelman Locus-palkinnon 1981.

Sisällys:

  • Kaappaus (Air Raid, 1977)
  • Heittäjä (The Pusher, 1981) – Hugo-palkinto
  • Vaihdon ehdot (Options, 1979)
  • Pikku retki Lähipuolelle (Picnic on Nearside, 1974)
  • Opetustoimi (Beatnik Bayou, 1980)
  • Takaperäkesä (Retrograde Summer, 1974)
  • Hyvästi, Robinson Crusoe (Good-bye, Robinson Crusoe, 1977)
  • Lollipop ja Tervapöpö (Lollipop and the Tar Baby, 1977)
  • Pimeän maassa (In the Bowl, 1975)
  • Siintävät silmät (The Persistence of Vision, 1978) – Nebula-, Hugo- ja Locus-palkinnot.

Rikkaasta mielikuvituksestaan, huumoristaan ja näkemystensä inhimillisyydestä kiitetyn Varleyn teemoja ova aikamatkailu, sukupuolenvaihdos, kloonaus – sekä tajuisen että alitajuisen muistisisällön siirto klooniin, elimensiirto ja keski-iän nousu, Maan kulttuurin muiston vaaliminen sekä nuoren ihmisen kasvu itsenäisyyteen. Tarinoiden kiintopisteinä ovat Kuu, Pluto, Merkurius, Venus ja Maa. Oman Maamme henkisestä kulttuurista ja uskomuksista Varleyn päähenkilöllä on paljon riemastuttavan kärkevää – ja vakavaa – sanottavaa.

”John Varley on erittäin taitava ja monipuolinen novellisti, ja sen tämän kokoelman kymmenen novellia hyvin osoittavat. Mukaan valituista kaikki paitsi ensimmäinen, Air Raid, kuvaavat kehitystä, teemaa joka on lähes aina jollain tasolla mukana Varleyn tarinoissa. Tässä kokoelmassa keskitytään lähinnä lapsen kehitykseen ja kasvamiseen; oppimiseen maailmasta ja erityisesti omasta sisäisestä minästään. Hahmot elävät tilanteissa, joissa katsomuksen avartuminen on välttämätön seuraus.

Varley kutoo tämän sisäisen ja ulkoisen kokonaisuuden etsimisen erittäin taitavaan ja aidontuntuiseen ihmiskuvaukseen sekä todella kiehtoviin tulevaisuudennäkyihin ja -paikkoihin. Hänen tekstinsä ja ideansa muodostavat riemukkaan ilotulituksen, jossa ei koskaan voi tietää mikä odottaa kulman takana. Taitavaa sense of wonderia parhaimmillaan.”
– Toni Jerrman, Tähtivaeltaja 4/1989

muokattu 01.01.2015

Muita kirjoja joista saatat pitää

Auringon ydinVieterivoiman valtakuntaTähtipöly (Tähtitrilogia, #3)Viillot (Viillot, #1)Loppu
Paikalla 1 jäsen ja 17 vierailijaa
FreakyMike
Uusin jäsen: Eemeli Niemenlehto
Jäseniä yhteensä: 9666