Hugo Cabret: Kuvaromaani
Keskiarvo 3.68
3.68 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (28)
Kirjahyllytilastot

Hugo Cabret: Kuvaromaani

Brian Selznick
Julkaistu: syyskuu 2008 (Tammi)
Alkuperäinen nimi: The Invention of Hugo Cabret: A Novel in Words and Pictures
Tyyppi: muu fiktio
Tyylit: nuoret

Alkuteos ilmestynyt 2007. Suomentanut Helene Bützow. Sidottu.

Caldecott Medal -palkinto.

Kirja jossa kaksi kolmasosaa tarinasta on kerrottu kuvin, yksi kolmasosa sanoin.

Brian Selznickin Hugo Cabret on aivan uudenlainen romaani, kirja jossa kaksi kolmasosaa tarinasta on kerrottu kuvin, yksi kolmasosa sanoin. Teksti ei siis selitä kuvia, vaan jatkaa siitä, mihin kuvakertomus päättyy. Tämä ainutlaatuinen teos on yhtä aikaa seikkailu, salapoliisitarina ja sukellus elokuvataiteen historiaan.

”Kapteeni”, isä oli sanonut Hugolle joka oli jo sängyssä. ”Anteeksi, että tulen näin myöhään, mutta löysin museosta hyvin kiehtovan kapineen… se oli ullakolla. Kaikesta päätellen kukaan museon väestä ei tiedä, miten se on joutunut sinne. Se on kaunein ja mutkikkain kone jonka olen koskaan nähnyt. On todella vahinko, ettei museo ole pitänyt siitä huolta.”
”Mikä se on?” Hugo kysyi.
”Automaatti, itseliikkuja.”


Hugon isä oli kelloseppä ja mekaanikko, jonka kallein aarre oli hänen museon ullakolta löytämänsä arvoituksellinen kapine, robotin kaltainen mekaaninen mies, joka istuu kynä kädessä pöydän ääressä – kuin valmiina kirjoittamaan viestin. Isän kuoleman jälkeen robotti on vallannut Hugon ajatukset täysin, hän haluaa korjata sen isän muistiinpanojen avulla ja saada selville, minkä viestin se kirjoittaa. Kaikki muut Hugon isän näkemät mekaaniset miehet olivat olleet taikureiden rakentamia. Olisiko tämäkin?

Hugo asuu Pariisin rautatieaseman yläpuolella olevissa holveissa ja hoitaa samalla aseman ikivanhoja kelloja. Mekaanisen miehen korjaamiseksi hän näpistelee osia aseman leikkikalukojusta, kunnes jää kiinni. Kojun omistaja, vanha salaperäinen mies, vie Hugon muistikirjan, jossa ovat kaikki mekaanista miestä koskevat muistiinpanot. Yhdessä kojunpitäjän kummityttären, Isabellen, kanssa hän ryhtyy ratkaisemaan mekaanisen miehen ja kuolleeksi uskotun elokuvantekijän, Georges Mélièsin, arvoitusta. Askel askelelta jännitys tihenee, ja jokaisella henkilöllä on omat tarkoin varjellut salaisuutensa.

Hugo Cabret on ollut alusta lähtien huikea myyntimenestys niin kotimaassaan Yhdysvalloissa kuin ulkomaillakin. Kirjan julkaisuoikeudet on myyty 25 maahan ja teos on ollut USA:n bestsellerlistojen kärjessä kuukausikaupalla. Hugo Cabret on myös voittanut suuren määrän palkintoja ja tunnustuksia, viimeisimpänä Yhdysvaltojen arvostetuimman kuvituspalkinnon, Caldecott Medal -palkinnon.

Kirja lumoaa surullisen kauniilla tarinallaan, mutta ennen kaikkea maagisella tunnelmallaan.” – Sisko Nampajärvi, Kymen Sanomat 29.1.2009

”Selznick on vilpittömän innostunut kerronnan ihmeistä sekä omistaan että etenkin Mélièsin ja tartuttaa innon lukijaankin.” – Harri Römpötti, Helsingin Sanomat 20.1.2009

muokattu 26.09.2015

Muita kirjoja joista saatat pitää

WeedEtäiset kaiut (Soturikissat: Tähtien enne, #2)Tuhat kerrosta: Pudotus (Tuhat kerrosta, #1)Delfiinin saari (Pronssisoturit, #1)Legioona (Talon-saaga, #4)

Kirja-arvioita (3)

ShadowMaker avatar
Kirjoittanut
4.0
Hugo Cabret sai minut kiinnostumaan elokuvahistoriasta. Ennen kaikkea tämä kirja sai minut kiinnostumaan Georges Mélièsistä. Kun lähdin ottamaan enemmän selvää Georgesista, ymmärsin kuinka tärkeä tämä kirja on ollut minulle: se sai ymmärtämään, että elokuvan ei aina tarvitse olla viihdettä. Se voi myös olla taidetta. Tämän tajuaminen on ollut ainakin omassa elämässäni tärkeää. Myöskin tämä sai minut kunnioittamaan suuresti Georgesia, ja tämän ... (lisää)
tintti89 avatar
Kirjoittanut
3.0
Tämän kirjan idea on erittäin hyvä, mutta juoni voisi olla parempi. Kuvat ovat hyvin piirrettyjä ja on hyvä, että ne jatkavat tarinaa eivätkä vain täydennä sitä. Tekstiä voisi tosin olla hieman enemmän ja se voisi olla kuvailevampaa. Kirjan juoni ja tapahtumat ovat kuitenkin siinä mielessä hyviä, että ne ovat melko ennalta-arvaamattomia. Kirjan henkilöt jäävät hieman taka-alalle. Ulkonäköä ei tietenkään kuvailla, sillä se näkyy kuvista, mutta silti olisin toivonut ... (lisää)
Nukkis avatar
Kirjoittanut
4.0
Tässä kirja jossa on yli 500 sivua, mutta jonka voit sanoa lukeneesi kahdessa tunnissa. Hugo Cabret on poika joka asuu Pariisin rautatie-aseman yläpuolen käytävissä ja pitää huolta rautatie-aseman kelloista. Hän joutuu varastamaan syödäkseen, mutta varastaa vain pakosta - poikkeuksena lelut. Tarina alkaa tilanteesta, jossa Hugo hiipii kellontaakse tarkkailemaan pientä lelukoju Kun tilaisuus koittaa hän hiipii pöydän luokse, mutta astuukin leluhiireen, joka herättää kojun ... (lisää)
Paikalla 1 jäsen ja 42 vierailijaa
Kitsusi
Uusin jäsen: Anders Vacklin
Jäseniä yhteensä: 9452