Kirjeet
Keskiarvo 3.68
3.68 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (25)
Kirjahyllytilastot

Kirjeet

J. R. R. Tolkien, Humphrey Carpenter, Christopher Tolkien
Julkaistu: lokakuu 22, 2009 (WSOY)
Alkuperäinen nimi: The Letters of J. R. R. Tolkien
Tyyppi: muu fiktio
Tyylit: tietokirjakirjallisuudentutkimus
Avainsanat: keski-maa, tolkien

Alkuteos ilmestynyt 1981. Toimittanut Humphrey Carpenter apunaan Christopher Tolkien. Suomentanut Tero Valkonen. Päällys: Sami Saramäki. Sidottu, kansipaperi.

”Muistan Hobitin alusta vain sen, että istuin korjaamassa päättökokeita siinä loputtoman uupumuksen tilassa, johon pennitön perheellinen yliopistoväki joka vuosi joutuu. Raapustin tyhjälle lehdelle: ’Kolossa maan sisällä asui hobitti.’ Silloin en tiennyt miksi, enkä tiedä vieläkään.”

”Omana elinaikanaan kulttihahmoksi joutuminen ei ole lainkaan mukavaa. Minusta se ei kasvata omanarvontuntoa; minun tapauksessani se päinvastoin saa minut tuntemaan itseni äärimmäisen pieneksi ja riittämättömäksi. Mutta vähäisimmänkään epäjumalan nenä ei voi olla kutiamatta, kun suitsuke tuoksuu viekoittelevasti!”

Sormusten herran ja Hobitin isä J. R. R. Tolkien oli armoitettu ja tuottelias kirjeenkirjoittaja. Kirjeet ovat nautinnollista luettavaa Tolkienin ystäville, mutta myös osoitus katoavasta kirjallisuudenlajista. Kirjailija käy niissä keskustelua lukijoidensa, kustantajansa sekä kollegoidensa kanssa, valaisee kirjojensa taustoja ja tuohtuu arvosteluista. Tolkien puolustautuu allegoriasyytöksiltä ja kehittelee karjaa kasvattavalle ihailijalleen aitoja haltiakielisiä härkien nimiä. Intiimimmeissä kirjeissä mytologian mestari kirjoittaa tulevalle vaimolleen ja sodassa olevalle pojalleen.

Arvosteluotteita:

”Kirjeet paljastavat Tolkienin teoksista mielenkiintoisia seikkoja. Suomalaisia lukijoita kiehtoo Tolkienin rakkaus suomen kieleen ja Kalevalaan. (…) Tolkien näyttäytyy perhettään syvästi rakastavana isänä, uskollisena ystävänä, työtään rakastavana tutkijana ja maailman menoa happamena kommentoivana vanhana partana.” – Vesa Sisättö, Helsingin Sanomat

muokattu 24.06.2016

Muita kirjoja joista saatat pitää

Kyborgi: Koneen ja ruumiin niveltymisiä subjektissa (Nykykulttuurin tutkimusyksikön julkaisuja, #53)Katkelma ja kokonaisuus: Postromanttisia kirjoituksia (Jyväskylän yliopiston kirjallisuuden laitoksen julkaisuja, #7)Luettua, läheistä: Juttuja kirjoistaPalapeli: Arvosteluja, haastatteluja, keskusteluja 1985–2000Kuoleman usvaa ja pimeyttä
Paikalla 1 jäsen ja 62 vierailijaa
Pate64
Uusin jäsen: Doora
Jäseniä yhteensä: 9858