Prefekti
Keskiarvo 3.99
3.99 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (85)
Kirjahyllytilastot

Prefekti

Alastair Reynolds
Julkaistu: heinäkuu 3, 2009 (Like)
Alkuperäinen nimi: The Prefect
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: scifiavaruusooppera
Osallistu keskusteluun (viestejä 49 kpl)

Alkuteos ilmestynyt 2007. Suomentanut Hannu Tervaharju. Like-scifi.

1. painos: Like, 2009. Nidottu.
2. painos: Like-pokkari, 2018. Uusi kansikuva.

BSFA-palkintoehdokas 2008.

TÄHTIENVÄLISESSÄ TRILLERISSÄ MIKÄÄN TAI KUKAAN EI OLE SITÄ, MILTÄ NÄYTTÄÄ.

Timanttivyö on omituisten voimien vallassa. Dataa häviää, habitaatteja katoaa kartalta ja näyttää siltä kuin koneet olisivat pääsemässä valtaan. Mutta kuka tuhoisaa kaappausta itse asiassa johtaa? Tom Dreyfus on Sotisovan prefekti eli suojelupäällikkö, mutta nyt hänen suojeltavakseen lankeaa koko Timanttivyö kymmenine tuhansine habitaatteineen.

Kilpajuoksu avaruuden voimien kanssa käynnistyy. Kurkistus menneisyyteen on välttämätön, ennen kuin Dreyfus joukkoineen pääsee oikeiden henkilöiden jäljille. Kuka onkaan Kellomestari? Ja miksi kuusikymmentä vuotta sitten kuolleella pikkutytöllä tuntuu olevan voimia, joita kukaan ei osannut edes kuvitella?

Prefektin on lopulta hyväksyttävä se, että säilyttääkseen jotain arvokasta on joskus oltava valmis luopumaan osasta sitä.

Alastair Reynolds (s. 1966) on työskennellyt European Space Agencyn (ESA) astrofyysikkona ja on nykyään kokopäiväinen kirjailija. Like on julkaissut häneltä avaruusoopperat Ilmestysten avaruus, Kuilukaupunki, Timanttikoirat – Turkoosit päivät, Lunastuksen arkki, Sovituksen kuilu ja Jäänpuskijat.

Arvosteluja:

”Yhdistää avaruusseikkailun vankkaan dekkaritarinaan. Tiivistahtinen ja kekseliäs kirja, joka saattaa olla Reynoldsin tähänastisista paras.” – The Times

"Prefekti on läpeensä yhteiskunnallinen romaani – mutta samalla hyvin perinteinen synkkä dekkari. Dreyfus on kuin suoraan film noirin käsikirjoittajasta: kova poliisi, jolla on menneisyys, uskollisia apureita, petollinen pomo ja maine kurittomana, mutta pätevänä. Romaani on erinomaisen sulavasti kirjoitettu. Tarina etenee nopein leikkauksin, ja jännitys pysyy hyvin yllä. " – Vesa Sisättö, Parnasso

"Prefekti on omassa tyylilajissaan harvinaisen täydellinen ja hyvin rytmitetty teos." – Toni Jerrman, Tähtivaeltaja

"Tyyliä voi pitää upeana scifi-seikkailuna, jossa keskiössä ei ole teknisten keksintöjen mahdollisuuksista jaarittelu, vaan täysimittaiset luonnekuvaukset ja dramaattiset tapahtumat nykyajan sijasta jossain tulevassa." – Asta Tenhunen, Keskisuomalainen

"Moraaliset pohdiskelut nostavat teoksen selkeästi tavallisen jännityskertomuksen yläpuolelle." – Erkki Widenius, Lapin Kansa

muokattu 24.03.2018

Muita kirjoja joista saatat pitää

Terästuulen yllä (Poseidonin lapset, #2)Saga: Viides kirja (Saga, #5)Saga: Kolmas kirja (Saga, #3)KuunnousuKvanttivaras (Kvanttivaras-trilogia, #1)

Kirja-arvioita (3)

Vumpalouska avatar
Kirjoittanut
4.0
Kirja on arvosanansa alarajoilla, ja harkitsin pitkään kolmea tähteä. Lopulta kuitenkin päädyin neljään, lähinnä siksi että Reynolds on niin hyvä kuvaamaan tulevaisuuden vempaimia ja teknologiaa, joista pidän kovasti. Tämä ei kuitenkaan muuta miksikään sitä tosiasiaa, että tämä on Reynoldsin tähän mennessä julkaistuista kirjoista kaikkein kehnoin. Aiemmista kirjoista tuttu tähtitieteellisen suuri mittakaava ja "sense of wonder" ovat jääneet paljon vähäisemmälle, ... (lisää)
otsi avatar
Kirjoittanut
5.0
Monet tuntuvat pitävän tätä reynoldsin huonoimpana kirjana, mutta mielestäni se ei pidä paikkaansa. Minusta kirja oli ehdottomasti hyvä. Juoni ei ollut läheskään niin monisäikeinen kuin muissa sarjan kirjoissa, mutta silti täysin toimiva. Loppuratkaisu oli hivenen yllätyksetön mutta täysin järkevä. Kuitenkin kyseessä oli taattua reynoldsia, ja oli mielenkiintoinen sekä maailmaltaan, että kerronnaltaa. Suosittelen.
Paikalla 3 jäsentä ja 63 vierailijaa
Darkki, sinidean, Iivari
Uusin jäsen: Chiroyligim Gulim
Jäseniä yhteensä: 9864