Keihäslintu
Keskiarvo 3.75
3.75 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (12)
Kirjahyllytilastot

Keihäslintu

Maarit Verronen
Julkaistu: 2004 (Tammi)
Tyyppi: muu fiktio
Tyylit: mainstream, novellikokoelma
Avainsanat: kotimainen, nuori aleksis -palkinto

Sidottu, kansipaperi.

Nuori Aleksis -palkinto 2005.

Silminnäkijän raportteja ympäriltämme

Siivetönruokki on sukupuutton kuollut lentokyvytön lintu, joka aikoinaan eli Pohjois-Atlantin saarilla sekä rannikoilla, ja jopa Välimerellä. Saalistajien, ennen kaikkea ihmisten, lisääntyminen ja mahdollisesti ilmastonmuutos kutistivat linnun elintilaa. Se oli loistava uimari, mutta kun sen oli noustava maalle pesimään, se oli avuton.

Kesäkuun kolmantena, 1844 Islannin etelärannikolla joukko kalastajia teki rynnäkön pienelle Eldeyn saarelle ja kuristi hengiltä pesivän siivetönruokkipariskunnan. Ulkomaiset harvinaisten linnunnahkojen keräilijät palkitsivat heidät vaivoistaan. Tuon jälkeen ei elävistä siivetönruokeista ole tehty yhtään varmaa havaintoa.

Maarit Verrosen kertomukset ovat teräviä ja tarkkoja havaintoja meistä kaikista. Kertomukset rakentuvat siivetönruokki-linnun traagisen kohtalon ympärille. Niissä kohdataan lapsen julmuutta, aikuisen julmuutta sekä välinpitämättömyyttä, joka muuntuu näkökulmasta riippuen julmuudeksi.

Maarit Verronen kirjoittaa ihmisen tunteettomuudesta sortumatta moralisointiin: ihmiset hänen kertomuksistaan on kuin revitty preparointialustalle tai heijastettu diakuvana seinälle. Heitä ei kertomuksissa tulkita vaan heidät kuvataan. Arvostetulla ja palkitulla kirjailijalla on jäljittelemätön kyky kirjoittaa silminnäkijän raportteja ympäriltämme.

muokattu 01.11.2017

Muita kirjoja joista saatat pitää

He eivät tiedä mitä tekevätPerkerosSiirtymäElämä elämältäSydäntorni

Kirja-arvioita (1)

Thialfi avatar
Kirjoittanut
3.0
Tämä kertomuskokoelma oli itselleni helpommin lähestyttävä kuin Luotettava ohikulkija. Lyhyet julmat tarinat eivät olleet liian lyhyitä, ja kokonaisuus hahmottui selvästi, kun asioita ei tarvinnut yhdistellä toisiinsa ja vertauskuvallisuutta etsiä kauempaa. Psykologisuuden sijalla on pikemminkin luonnontutkimuksen ja luonnontaloudellinen tarkkailu. Kaikkeen on mahdollista tottua tai turtua. Hienon opettavainen kirja. Tällainen ihmislaji on.
Paikalla 28 vierailijaa
Uusin jäsen: oskar
Jäseniä yhteensä: 9872