Alkuteos ilmestynyt 2008. Suomentanut Pirkko Talvio-Jaatinen. Kansi: Markko Taina. Sidottu, kansipaperi.
Kauhu väreilee Nikolaj Frobeniuksen romaanissa, jonka päähenkilö on kauhuromantiikan suuri nimi Edgar Allan Poe.
Kirjailija Edgar Allan Poe (1809–1849) ja toimittaja Rufus Griswold (1812–1857) tutustuvat toisiinsa 1841, jolloin Poe ei ole vielä tehnyt suurta läpimurtoaan Yhdysvaltain kirjallisella kentällä. Arvostetussa asemassa oleva Griswold toisaalta ihailee Poen kirjallista tuotantoa, toisaalta pappiskoulutuksen saaneena paheksuu sitä ja pitää itseään Jumalan lähettiläänä, jonka tehtävänä on tuhota Poen maine ja ura. Mustasukkaisuus, pakkomielteisyys ja kateus leimaavat Poen ja Griswoldin mutkikasta suhdetta.
Samaan aikaan alkaa tapahtua kammottavia rikoksia, jotka muistuttavat Poen teosten veritekoja. Mies, joka on kalpea kuin kuolema, seuraa heidän kannoillaan ja haluaa näyttää, mitä pelko on.
Pelon kasvot on omaperäinen elämäkerrallinen romaani, syväsukellus erääseen ristiriitaiseen ihmiskohtaloon. Se on myös historiallinen romaani, joka herättää eloon 1800-luvun hengen ja kirjallisen ilmapiirin. Kaiken tämän lisäksi se on myös Poen omien kirjojen hengessä kirjoitettu jännittävä kauhukertomus.
Arvosana kirjalle
Nikolaj Frobenius
Nikolaj Frobenius (s. 1965) on norjalainen kirjailija. Hän on opiskellut elokuva-alaa Lontoossa ja on kirjoittanut myös useita elokuvakäsikirjoituksia.
Linkkejä
Nikolaj Frobenius. Wikipedia.
Jukka Petäjä: Pelon kasvot. Helsingin sanomat 6.10.2009.
Otto Lappalainen: Pelon kasvot. Parnasso 11/2009.
Kuva: Tammi.
Keltainen kirjasto
Sarja sisältää 33 pääteosta ja yhteensä teoksia 81 kpl.
”Keltainen kirjasto syntyi vuonna 1954 Suomeen, jossa oli pulaa kaikesta – myös hyvästä käännöskirjallisuudesta. Niukkuuden ja epävarmuuden keskellä Keltainen kirjasto oli raikas tuuli, joka lennätti pölyä niin kirjahyllyistä kuin ajatuksista ja avasi ikkunoita ympäröivään maailmaan. Keltainen kirjasto on kasvanut yhdessä Suomen kanssa ja täyttänyt maailmankirjallisuuden ystävien hyllyt ja yöpöydät. Se on taistellut hyvän proosan, sanomisen vapauden ja ihmisyyden puolesta, naurattanut, itkettänyt, hämmentänyt, sivistänyt ja kansainvälistänyt ikäluokan toisensa jälkeen. Keltaisen kirjaston täyttäessä vuonna 2004 viisikymmentä vuotta, on se jo pitkään ollut Suomen kaikkien aikojen pitkäikäisin kirjasarja ja kansainvälisestikin ainutlaatuinen ilmiö. Maailma sarjan ympärillä on nyt tietenkin täysin toinen kuin sen syntyessä. Suomi on vauras ja kansainvälinen, vaikutteet ja viettelykset virtaavat vapaasti. Mutta Keltaisen kirjaston lupaus on se mikä ennenkin: tarjota suomalaisille valikoima parasta ajankohtaista maailmankirjallisuutta. Runsauden keskellä raikkaalta tuntuu, että parhaan tunnistaa helposti ja siihen on helppo tarttua.” (Tammi)
Kirja-arviot & arvosanat
Kirja-arviot 9
Viestit 339
Kirjalla oli hyvät lähtökohdat. Se oli monisyinen ja dekkarimainen, mutta teksti ei ollut tasalaatuista. Hurmaavinta siinä olikin maailma, minne tapahtumat sidottiin. Kirjaa suosittelen välipalaksi tai luettavaksi silloin kun haluaa nielaista hyvän tarinan ilman syvää jälkimakua, tai on kiinnostunut teemasta.
Kirja-arviot 330
Viestit 1255
Kirja on osittain elämänkerrallinen ja osittain fiktiivinen tarina Edgar Allan Poen ja kirjallisuustoimittaja Rufus Griswoldin elämästä ja heidän välisestä suhteestaan. Jännitystä tarinaan saadaan aikaiseksi murhista, joiden tekotavat ovat Poen kertomuksista kopioituja. Kohdallani kirja oli hankala ja koin häiritsevänä oikeiden ihmisten esiintymisen fiktiivisessä kertomuksessa. Elämänkerrallisissa osuuksissa ei ollut aina varma mikä oli fiktiota ja mikä faktaa ja se häiritsi. En ole lukenut aiemmin mitään Poen tarkempaa elämänkertaa. Ihan OK kirja, mutta mieluummin luen tietoteokset ja kaunokirjalliset teokset erikseen.