Tohtori Veriraha - Philip K. Dick5.36

Alkuteos Dr. Bloodmoney, or How We Got Along After the Bomb ilmestynyt 1965. Suomentanut J. Pekka Mäkelä. Nidottu.

Nebula-palkintoehdokas 1966, Tähtivaeltaja-palkintoehdokas 2011.

Lumoava ja viettelevä tarina uskosta ihmiskuntaan.

Tohtori Veriraha on ydinsodan jälkeiseen aikaan sijoittuva mestariteos, jota isännöivät Dickin ikimuistoisimmat hahmot. On Hoppy Harrington, epämuodostunut mutantti telekineettisine voimineen, Walt Dangerfield, epäitsekäs dj maata kiertävältä radalta, tohtori Bluthgeld, suuruudenhullu ja vainoharhainen fyysikko, joka uskoo olevansa vastuussa maapallon tuhoamisesta sekä Stuart McConcie ja Bonny Keller, jotka yhä uskovat hyvän voittoon.

Vaikka pommi putosikin, toivo elää, visioi Dick kirkkaasti – ja saa uskomaan että omituisinkin paranoia lyö totuudellaan myös sen suurimman tarinan.

Philip K. Dick (1928–1982) alkoi kirjoittaa tieteistarinoita lehtiin 1950-luvun alussa ja luopui nopeasti päivätyöstään radio- ja musiikkiliikkeissä kirjoittamisen viedessä yhä enemmän aikaa. Teosten teemat hahmottuivat ihmisläheisiksi teknologian korostamisen kustannuksella, ja niitä leimasivat filosofiset pohdinnat sekä persoonallinen huumori. Tajuntaa laajentaneet mystiset näyt ja skitsofrenia vaikuttivat tarinoihin voimakkaasti. Dickin maailmojen kaksijakoisuus selittyy paljolti sillä, että hänen kaksoissisarensa kuoli vain kuuden viikon ikäisenä – menetys, josta toinen kaksonen ei koko elämänsä aikana täysin toipunut.

Dickin tuotanto käsittää 44 romaania, joista on suomennettu noin puolet. Romaaneista ja novelleista on tehty lukuisia elokuvia, ja kuuluisimpia niistä lienevät Blade Runner, Total Recall ja Minority Report.

"Nerokas, omintakeinen ja pelottavan älykäs kirjailija... Dick valaisee, kirkastaa ja loistaa." – The Washington Post

”Pienet ihmiset etsivät paikkaansa lähes lämminhenkisesti kuvatussa ydinsodan jälkeisessä maailmassa.” – Tähtivaeltaja-palkintoraati

Keskustelua: Philip K. Dick :: viestejä 9 kpl
Arvosana kirjalle

Kirjan tilaus
KAMPANJA: Storytelissä pidennetty ilmainen kokeilujakso 30 päiväksi!

Julkaistu: maaliskuu 2, 2010
Kustantaja: Like
Tyylit: scifi
Avainsanat: ydinsota
Alkuperäinen nimi: Dr. Bloodmoney
Arvosanalla: 5.36/10
Arvosanoja: 17
Muokattu: tammikuu 07, 2015