R. U. R.
Keskiarvo 2.80
2.80 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (5)
Kirjahyllytilastot

R. U. R.

Karel Capek
Julkaistu: lokakuu 9, 2009 (Savukeidas)
Alkuperäinen nimi: R. U. R.
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: scifi
Avainsanat: näytelmä

Alkuteos R.U.R.: Rossum’s Universal Robots: Kolektivnii drama o vstupnii komedii a trech destvich ilmestynyt 1920.

1. laitos: ”R. U. R. – Rossumin Universaalit Robotit”. Teoksessa Slaavilaisten kirjallisuuksien kultainen kirja, 1936. Käännös: Jalo Kalima. Vain 2. näytös, muista osista selostus.
2. laitos: R. U. R.: Rossum’s Universal Robots: Kollektiivinen draama, jossa on alkukomedia ja kolme näytöstä. Suomentanut ja jälkisanat kirjoittanut Eero Balk. Savukeidas, 2009. Nidottu.

Karel Capekin R. U. R. tunnetaan näytelmänä, joka loi käsitteen robotti, mutta se on myös tekijänsä pääteos, ensimmäisen maailmansodan kokemuksista ja Golem-myytistä ammentava fantastinen dystopiadraama, joka vakiinnutti paikkansa maailman kirjallisuuden historiassa jo pian ilmestyttyään.

Rossum’s Universal Robots sai ensi-iltan­sa Prahan Kansallisteatterissa 1921, ja siitä tuli pian kaikkein käännetyin tšekkiläinen teos ja Capekista samalla myös nuoren Tšekkoslovakian jonkinlainen epävirallinen edustaja maailmalla: joukko ranskalaisia kirjailijoita esitti hänet kirjallisuuden Nobel-ehdokkaaksi syksyllä 1938.

Capek vertautuu korkeakirjallisessa science fictionissaan pikemminkin Aldous Huxleyn ja George Orwellin tapaisiin kirjoittajiin kuin Arthur C. Clarken tai Isaac Asimovin töihin. R.U.R. on ihmismieltä, sen pelkoja ja käyttäytymistä, sankaruutta ja itsepetosta tutkiva näytelmä. Se kritisoi kehitysuskoa sekä suuria ideologioita ja puolustaa pientä arkea, rakkautta ja työtä, innostusta ja uskoa, ihmisyyttä.

muokattu 26.03.2015

Muita kirjoja joista saatat pitää

Varjokapteeni (Kostaja, #2)Loppupeli (Endgame–trilogia, #1)Testamentit (Orjattaresi, #2)Outolintu (Outolintu-trilogia, #1)Rämeen olento: Toinen kirja (Rämeen olento, #2)
Paikalla 26 vierailijaa
Uusin jäsen: Topi Kopakkala
Jäseniä yhteensä: 9455