Kuka on Jenna Fox?

@ Mary E. Pearson
Kuka on Jenna Fox? - Mary E. Pearson 7.42   104

Alkuteos ilmestynyt 2008. Suomentanut Arja Kantele. Päällys: Kai Toivonen. Sidottu.

Andre Norton -palkintoehdokas 2008.

Ennen minä olin joku.
Joku jonka nimi oli Jenna Fox.

17-vuotias Jenna herää vuoden kestäneestä koomasta ja aloittaa hitaan toipumisen auto-onnettomuudesta. Hänellä ei ole muistikuvia ajasta ennen kolaria. Uudessa syrjäisessä kodissaan Jenna katsoo kotivideoita aiemmasta elämästään, mutta ei tunnista itseään. Onko kuvaruudun henkilö todella hän?

Pikkuhiljaa Jenna alkaa muistaa. Muistojen mukana tulevat kysymykset, joihin kukaan ei halua vastata. Mitä onnettomuudessa ja sen jälkeen oikein tapahtui?

Kuka on Jenna Fox? on lähitulevaisuuteen sijoittuva, ajatuksia herättävä kuvaus aikuistuvasta, itseään etsivästä tytöstä. Identiteetin haurautta, geeniteknologian kehitystä ja ihmisyyden rajoja peilaava tarina vie yhdenlaiseen mahdolliseen todellisuuteen, joka voi olla lähempänä kuin aavistammekaan.

”Syvän inhimillinen ja vaikuttava.” – Kirkus ReviewsArvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu huhtikuu 27, 2010 (WSOY)
Alkuperäinen nimi The Adoration of Jenna Fox
Tietoja muokattu syyskuu 28, 2011

Kirja-arviot & arvosanat

rahanpesukarhu
Arvosanat 76
Kirja-arviot 35
Viestit 0
tammikuu 25, 2015
5 / 10

Kirja oli pohdiskeleva ja luin alkupuoliskon suurella mielenkiinnolla. Loppupuolisko olikin sitten aika pitkäveteinen. Eli tasan puolet tähdistä, koska puolet kirjasta oli hyvä.

BookSolder
Arvosanat 35
Kirja-arviot 35
Viestit 0
marraskuu 5, 2013
7 / 10

Liikuttava kirja. Tämä kirja herätti paljon hämmennystä ja tunteita kun luin. Alussa oli hieman epäselvää, mutta kaikki selveni loppua kohden. Jennan tarina on hyvin tunteellinen, ja se on vain kirjailijan ansiota!

Halla
Arvosanat 439
Kirja-arviot 26
Viestit 0
joulukuu 29, 2012
10 / 10

Tämä kirja on ihana ja hyvin liikuttava. Kaikki on kirjoitettu niin, että voi kuvitella miltä itsestäkin tuntuisi, jos yhtäkkiä huomaisi olevansa vain geeliä. Kannattaa varata pari nenäliinaa lähistölle, sen verran surullinen kirja.

rudi92
Arvosanat 241
Kirja-arviot 189
Viestit 6
heinäkuu 9, 2011
6 / 10

Kuka on Jenna Fox? oli tarina mikä sai minut tuntemaan vihaa ja surullisuutta. Vihaa siksi, koska minusta kukaan ihminen ei voi päättää toisen hengestä. Eivät edes vanhemmat. Ja surullisuutta siksi, että Jennan tarina oli jollain lailla koskettava ja tunteita herättävä. Kukaan ei voi olla onnellinen joutuessaan elämään toisten tekojen takia. Mutta kirja oli myös todella loistava. Se oli hyvin kirjoitettu ja todentuntuinen. Kirjailija oli osannut hyvin kirjoittaa Jennan tuntemuksia. Kaiken lisäksi kirja saa miettimään, tuleeko tulevaisuus näyttämään tältä. Eipä olisi hääppöinen tulevaisuus ihmisilläkään.

Nafisan
Arvosanat 665
Kirja-arviot 93
Viestit 197
heinäkuu 7, 2011
8 / 10

Kirjassa on kaunis kansi. Voisi luulla ettei tällä kannella olisi mitän tekemistä kirjan kanssa, mutta oikeastaan se sisältää paljon symboliikkaa kirjan juonesta. Paljastettakoon yksinkertaisin tulkinta nuoren kasvutarinasta, jonka voi rinnastaa perhosen muodonvaihdokseen toukasta kauniiksi, uniikiksi perhoseksi. Painotan sanaa uniikki, sillä me kaikki ihmisethän olemme erilaisia. Mistä johtuukin tämä erikoisuus, onko kyseessä ympäristön ja/tai perimätekijöiden vaikutuksesta muovaantunut persona, vai onko kaiken takana sielu. Ihmisen aivoissahan on myös perhoskuvio, tarkemmin ottaen selkäytimen poikkileikkauksessa. Tämä kirja saa miettimään ihmisyyttä, minuutta, inhimillisyyttä ja sitä, kuinka paljon on tarpeeksi, ja miten paljon on liikaa. Kovin syvällistä selontekoa en tästä kirjasta tahdo kirjoittaa, sillä muutoin tulen paljastaneeksi liikaa. Kerrankin nuorten/nuorten aikuisten kirja, jossa on nerokkaalla tavalla saatu kerrostumaan tarina, jota ei aivan kokonaan voi ennalta arvata. Pelottavan todentuntuinen tulevaisuuden kuvaus, joka ei todellakaan ole liian kaukana totuudesta. Tämä voisi olla tulevaisuuden historian kirjasta. Nykyäänkin kun liikkeellä on paljon tappavia viruksia ja bakteereja, joiden kyky vastustaa antibiootteja ja muuta lääkitystä on ällistyttävä. Kirjan teemat saavat ajattelemaan kysymyksiä. Kuinka paljon lääketiede voi sinun ruumistasi muokata? Elinsiirrot ovat nykypäivää, milloin siirrymme scifileffoista tuttuun maailmaan, jollainen löytyy mm. I, Robotista vain kahdenkymmenen vuoden päässä? Will Smithin esittämä hahmo etsivä Del Spooner sanookin jossain vaiheessa elokuvaa: Well, take it from me, read the fine print on the organ-donor card. It doesn't just say what they can take out. It says what they can put back in. Kuka on Jenna Fox? teoksen englanninkielinen nimi (The Adoration of Jenna Fox) kertoo vanhempien ainokaiseen tyttäreensä lataamista toiveista ja siitä, kuinka ahdistavaa voi ollakaan täydellisyyteen pyrkiminen. Kirja jaksaa yllättää, eikä tätä lukiessa tule tylsää, paikoin olisi ehkä kaivannut syventävää kuvailua, mutta kirja on kaikesta huolimatta varsin nerokas käänteissään.

Midori
Arvosanat 322
Kirja-arviot 37
Viestit 0
toukokuu 19, 2010
6 / 10

Takakansi ei jälleen kerro puoliakaan tämän kirjan todellisesta sisällöstä. 'Kuka on Jenna Fox?' on toki nuoren tytön kasvutarina, mutta se on myös hyvin filosofinen ja eettisiä teorioita koetteleva. Miten määrittelemme hirviön? Onko ihmisen lupa puuttua luonnon kulkuun? Missä kulkee oikean ja väärän hämärä rajamaa? Toisinaan kirja on hyvin vaikea sisällöltään ja saa pohtimaan, että mikä lopulta onkaan se perimmäinen paha? Mitä olemme valmiita uhraamaan tieteen alttarille?

Nage
Arvosanat 126
Kirja-arviot 126
Viestit 0
elokuu 17, 2014
7 / 10
Sisältää juonipaljastuksia
Li
Arvosanat 237
Kirja-arviot 14
Viestit 16
tammikuu 28, 2014
8 / 10
Sisältää juonipaljastuksia
shadowhunter
shadowhunter
Arvosanat 314
Kirja-arviot 0
Viestit 0
joulukuu 31, 2022
Antoi 10 / 10 arvosanan kirjalle
koi
koi
Arvosanat 346
Kirja-arviot 0
Viestit 0
kesäkuu 3, 2020
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle