39° luoteeseen
Keskiarvo 3.00
3.00 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (6)
Kirjahyllytilastot

39° luoteeseen

Nelli Hietala
Julkaistu: 2009 (Nemo)
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: maaginen realismi, nuoret
Avainsanat: kotimainen

Sidottu.

Nerine ei ole koskaan asunut vuotta pidempään yhdessä paikassa. Leipurin poika Miko ei ole koskaan muuttanut, ja hänen odotetaan jatkavan isänsä työtä. Nuorten tiet kohtaavat tuulisessa merenrantakylässä, johon Nerine on muuttanut äitinsä kanssa. Myös Mikon salaperäinen veli, vaitelias Eeli, kiehtoo Nerineä. Sattuma ja hyvä tahto johtavat tragediaan, jonka jälkeen mikään eikä kukaan ole enää entisensä.

Koskettava nuorten aikuisten romaani on kertomus rakkaudesta, ystävyydestä, veljeydestä ja unelmista. Vahvatunnelmainen teos tempaa helposti mukaansa, mutta sitä on vaikea unohtaa.

Nelli Hietala on 27-vuotias jyväskyläläinen opiskelija. Hän työskentelee kirjastovirkailijana ja kasvattaa kerrostaloasuntonsa pihalla retiisejä. 39 astetta luoteeseen on hänen esikoisromaaninsa.

Kirjasta sanottua:

”Hietalan rikas ja runollinen lause tukee hyvin hänen tapaansa kutoa tarinaa. Erityisellä pieteetillä Hietala kuvaa pieniä arkisia asioita, jotka kerronnan myötä saavat uudenlaisen hehkun. Romaanin taustalla häämöttää vahva eksistentiaalinen taso, ja surullinen pohjavire kasvaa kirjan loppua kohden.” – Juho Hakkarainen, Kaleva 25.7.2009

”Nelli Hietalan esikoisromaani on kiehtova tapaus. Hietalan tapa kuvata asioita yksityiskohtaisesti ja tarkkaavaisesti tekee koko kirjasta lumoavan. On kuin lukisi kaunista, hieman naivistista elokuvaa [...] Eläväistä, koskettavaa ja kaunista.”
– Marja Luokomaa, Yhteishyvä

”Kirjan vahva, paikoitellen jopa synkkä tunnelma pitää lukijan otteessaan loppuun saakka.” – Tuuli Lindgren, STT

”Hietalan esikoisteos on mainio pakkaus: hyvää kieltä, ehjä tarina ja todella hieno tunnelma. Suosittelen!”
– Heli Koppelo, Cosmopolitan 5/2009

”Tämäntyyppisiin kirjoihin toivoo törmäävänsä: ilmeikkäisiin ja omaperäisiin. Nelli Hietalan esikoisromaani 39 astetta luoteeseen on kumpaakin. [...] Hietala kirjoittaa pienieleisesti rakkauden mahdollisuudesta, ystävyydestä ja etenkin juurtumisesta, itsenäistymisestä ja vapauden olemuksesta. [...] Hietala on luonut unenomaisen, kiehtovan miljöön, joka hipoo reaalifantasiaa.”
- Marika Riikonen, Hämeen Sanomat 3.5.2009

"Koskettavaan nuorten aikuisten romaaniin” tarttuu epäillen: voiko tämä olla mitenkään virkistävä lukukokemus kaikkeen turtuneelle aikuiselle? Onneksi Nelli Hietala ei sorru tuskaiseen itsetilitykseen, kuten 27-vuotiaalta esikoiskirjailijalta helposti odottaisi. Hän on luonut lumoavan kertomuksen lähtemisestä ja jäämisestä, luopumisesta ja tyytymisestä. Kepeää, sinisin soinnuin sävytettyä kesälukemista.” – Piia Sainio, Anna

”Romaanin tiheä tunnelma, lukuisat hienovireisesti kuvatut yksityiskohdat ja henkilögallerian omalaatuisuus ovat esikoisteoksen kiistämättömiä ansioita.” – Sirpa Sutinen, Karjalainen 27.5.2009

”Vahva ja erilainen esikoisteos lupaa kirjallista jatkoa.”
– Kirjariihi

”Hietala katsoo tapahtumia kaksien silmälasien läpi ja onnistuu ujuttautumaan parikymppisten päähenkilöiden sielunmaisemaan hyvin. ––  Hietala on tehnyt kelpo romaanin. Ei kun uuden tekoon.” – Marja Tynysmaa, Ilkka 29.7.2009

”Hietalan oivaltavaa tekstiä on ilo lukea, jopa rankimpien tilanteiden kuvauksessa säilyy tekstille ominainen viisto huumori.”
– Marita Hietasaari, PookiSanomat 10.9.2009

(muokattu 03.01.2015)

Muita kirjoja joista saatat pitää

LautturiTaikamajakat (Tuikkulahden tarinat, #1)Puolikas MagretaMaalivahtiKuin viimeistä päivää
Paikalla 2 jäsentä ja 50 vierailijaa
Luke jäpä, Iivari
Uusin jäsen: Luke jäpä
Jäseniä yhteensä: 9110