Kuolemattomien kaarti

@ Steph Swainston
Kuolemattomien kaarti (Nelimaa-trilogia #1) - Steph Swainston 7.62   62

Alkuteos ilmestynyt 2004. Suomentanut Hannu Tervaharju. Nidottu.

Toinen sija Locus-palkintoäänestyksessä (esikoisromaanit) 2005, Tähtifantasia-palkintoehdokas 2011.

PALKITTU ESIKOINEN MAAILMOJEN SODASTA

Kolme ihmisen kaltaista rotua elää keskiaikaisessa maailmassa, jota hallitsee kuolematon keisari joukkoineen. Heidän elämäänsä on jo vuosisatoja terrorisoinut hirviömäisten hyönteisten armeija. Keisarin viestinviejä Jant keksii keinon pääsä askeleen lähemmäs rauhaa, mutta joukkoja rasittavat suuret sisäiset ristiriidat ja ilmassa leijuu sisällissodan uhka. Onko tälle maailmalle kaikki liian myöhäistä?

Kuolemattomien kaarti on Steph Swainstonin (s. 1974) palkittu esikoisteos. Kirja aloittaa kolmiosaisen sarjan, jota on kehuttu omaperäisyydestään ja suurista teemoistaan.

"Swainston on tullut jäädäkseen ja hyvä niin. Täällä turhuuden turuilla ei neroja ole koskaan liikaa." – Tähtivaeltaja

"Tutkielma syyllisyydestä, valtapeleistä ja riippuvuuksista. Yksi omituisimmista ja parhaista fantasiakirjoista vuosiin." – Guardian

”Omaperäinen, lajityyppejä sekoittava romaani, joka ei kaihda raadollisuutta.” – Tähtifantasia-palkintoraati


Luokitus: Fantasia Uuskumma


Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu huhtikuu 28, 2010 (Like)
Alkuperäinen nimi The Year of Our War
Tietoja muokattu maaliskuu 30, 2017

Nelimaa-trilogia

Sarja sisältää 3 pääteosta ja yhteensä teoksia 3 kpl.

Sarjalle ei ole virallista suomenkielistä nimeä.

Kaksi Nelimaa-romaania jätettiin suomentamatta. Above the Snowline (2010) on johdanto-osa, joka kertoo tapahtumista ennen sarjan ensimmäistä kirjaa. Fair Rebel (2016) taas on jatkoa trilogialle.

Lisäksi vuonna 2018 ilmestyi Nelimaa-novellikokoelma Turning Point.

Kuolemattomien kaarti (Nelimaa-trilogia #1) 7.62   62
Aika on lahjoista suurin (Nelimaa-trilogia #2) 7.76   46
Uusi maailma (Nelimaa-trilogia #3) 8.26   39

Kirja-arviot & arvosanat

Acylyn
Arvosanat 130
Kirja-arviot 5
Viestit 0
marraskuu 4, 2012
8 / 10

Ensimmäisen kerran kun näin kirjan kiinnostuin mielikuvituksellisesta kannesta. Kuvittaja onkin mielestäni onnistunut hyvin herättämään mielen kiinnon ulkoasulla, päinvastoin kuin kirjan takakansi, joka antaa mielestäni väärän kuvan kirjasta. Kirjan olennot, varsinkin turilaat, aluksi laittoi niskakarvat pystyyn omituisuudellaan, ja siitä syystä meni hiukan aikaa ennen kuin lämpenin kirjalle - totta puhuen meinasin jättää kirjan aluksi kesken. Kirjan henkilöt on mielestäni hyvin toteutettu ja jonkinlaista syvyyttä saatu heihin. He eivät ole mitenkään "täydellisiä" ilman huonoja puolia olevia puoljumaluuksia, muttei sitten kuitenkaan edusta toista ääripäätä, kuten joidenkin kirjojen epärealistisen "realistiset" henkilöt täynnä inhottavia piirteitä, ilman mitään "hyviä piirteitä". Kirjailija on siis onnistunut kohtalaisen hyvin henkilöiden tekemisessä tasapainotellessa näiden kahden pään välillä. Tarina oli tavallisuudesta poikkeava - hyvä, että jotakin uudenlaista fantasiakirjallisuuden saralle on tullut. Ei ollut perus hyvä vs. paha asetelma (vaikka pidänkin itse sellaisista, ei niissä mitään vikaa ole). Maailmojen välinen "pomppiminen" hiukan aluksi kylmäsi minua, sillä maailmojen välinen siirtyminen on aika kulunut idea, mutta se oli toteutettu hyvin ja omaperäisellä tavalla. Eniten tässä kirjassa minua häiritsi se, että kirjan takana sanotaan maailman olevan keskiaikainen, kuten se suuurimmalta osalta onkin. Kuitenkin siellä vilisevät sellaiset sanat, kuten farkku, t-paita, purukumi, sanomalehti jne. Ymmärrän kyllä, että sen ei tarvitse olla tämän maailman keskiaikaa vastaava aikakausi, täyttääkseen keskiajan määritelmän siellä maailmassa. Äsken mainitsemani epäjohdonmukaisuuden takia annan kirjalle arvosanaksi 4 1/3 tähteä, muuten olisi kirja ollut jopa viiden tähden arvoinen.

Eija
Arvosanat 1221
Kirja-arviot 330
Viestit 1179
lokakuu 18, 2010
8 / 10

Alkuun kirjan maailma ja oudot asukkaat vaativat hieman totuttelua, mutta melko pian maailmaan tottui ja sen hyväksyi mukisematta. Rinnakkaismaailma Siirros oli kuin painajaisuni, mutta sanoisinko… mielenkiintoinen paikka. Taistelukuvaukset turilaita vastaan olivat myös aika mehukkaita. Muutenkin kirjassa oli sellaista kevyttä huumoria, josta pidin, ja juonikaan ei ollut pöllömpi.

Tudor
Arvosanat 79
Kirja-arviot 1
Viestit 0
syyskuu 27, 2010
10 / 10

Kirjan ensimmäisillä sivuilla päähenkilö Jant hyppää jyrkänteeltä ja liitelee alas, heti tästä asti olin koukussa kirjaan, Mikä lentää millä miten?. Swaiston on luonut hienon maailman erilaisine "ihmis" rotuineen ja päähenkilö mielenkiintoinen risteytys omaperäisine ominaisuuksineen. Taistelukohtaukset olivat myös miellyttävän todellisen tuntuisia. Kuolemattomatkaan eivät olleet täysin ilmiömäisiä kaiken pelastajia vaan joukkoa lakosi niin ihanan häijyjen turilaiden edessä.

samuel
samuel
Arvosanat 842
Kirja-arviot 6
Viestit 1
heinäkuu 17, 2023
Antoi 9 / 10 arvosanan kirjalle
Ailm
Ailm
Arvosanat 73
Kirja-arviot 0
Viestit 0
maaliskuu 18, 2019
Antoi 7 / 10 arvosanan kirjalle
Rituri
Rituri
Arvosanat 621
Kirja-arviot 1
Viestit 31
tammikuu 7, 2016
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
Jossu89
Jossu89
Arvosanat 467
Kirja-arviot 11
Viestit 0
joulukuu 13, 2015
Antoi 6 / 10 arvosanan kirjalle
noreen
noreen
Arvosanat 194
Kirja-arviot 0
Viestit 255
marraskuu 20, 2015
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
Maria71
Maria71
Arvosanat 55
Kirja-arviot 0
Viestit 0
heinäkuu 5, 2015
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
Kupelo
Kupelo
Arvosanat 70
Kirja-arviot 0
Viestit 0
kesäkuu 3, 2015
Antoi 7 / 10 arvosanan kirjalle