Jadevaltaistuin

@ Naomi Novik
Jadevaltaistuin (Temeraire #2) - Naomi Novik 7.54   87

Alkuteos ilmestynyt 2006. Suomentanut Inka Parpola. Sidottu, kansipaperi.

Parhaan esikoisromaanin Locus-palkinto 2007 (sarjan osat 1–3 voittivat kokonaisuutena).

Älykästä luettavaa sekä historian että fantasian ystäville – odotettu jatko-osa!

Kuninkaan lohikäärme Temeraire ja hänen lentäjänsä Will Lawrence ovat todellisessa pulassa. Käy ilmi, että Temeraire oli kiinalaisten lähettämä lahja Napoleonille, eikä sen päätyminen ilmavoimien kapteenin hoivaan sovi heistä lohikäärmeen arvolle. Kiina haluaa Temerairen takaisin Isolta-Britannialta.

Napoleon on yhä vaarallisempi voitettuaan Austerlitzissa, eikä Iso-Britannia halua suututtaa kiinalaisia yhden lohikäärmeen vuoksi – tärkeämpää on varmistaa hyvät diplomaattisuhteet idän suurvaltaan. Niinpä Lawrencen on raskain sydämin seurattava Temerairea vaaralliselle matkalle kauas Kiinan hoviin.

Jadevaltaistuin laventaa maailmaa, jonka palkittu kirjailija esitteli sarjan ensimmäisessä osassa Kuninkaan lohikäärme (2008). Se on kiehtova lukuromaani suuren seikkailun ystäville.

Arvosteluotteita:

”Lukiessani tätä sarjaa se heräsi eloon sieluni silmissä. Temeraire-kirjat ovat kauniisti kirjoitettuja romaaneja, raikkaita, persoonallisia ja nopealukuisia, ja ne ovat täynnä hurmaavia hahmoja, joilla on todellinen sydän.” Peter Jackson, Taru sormusten herrasta -elokuvien ohjaaja, joka on ostanut Temeraire-sarjan elokuvaoikeudet

”Kirja onnistuu pysyttelemään yhtä korkealla tasolla kuin ensimmäinen, Kuninkaan lohikäärme. (...) Novik on kehittänyt elävältä tuntuvan maailman, johon on helppo upota. Sekä kokonaisuutta että yksityiskohtia on selvästi ajateltu, eikä silmiin tartu mitään outoja epäloogisuuksia. Lohikäärmeet solahtavat 1800-luvun taisteluiden melskeisiin yllättävän uskottavasti. Oikeilta persoonallisuuksilta maistuvat henkilöhahmot tekevät kirjasta lumoavan.” – Piia Tirronen, TähtivaeltajaArvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu elokuu 18, 2010 (WSOY)
Alkuperäinen nimi Throne of Jade
Tietoja muokattu tammikuu 23, 2015

Temeraire

Sarja sisältää 2 pääteosta ja yhteensä teoksia 2 kpl.

Yhdeksänosainen sarja, jonka suomentaminen jäi kesken.

Pääsarja Lista

Kuninkaan lohikäärme (Temeraire #1) 8.10   151
Jadevaltaistuin (Temeraire #2) 7.54   87

Kirja-arviot & arvosanat

Matti Karjalainen
Arvosanat 469
Kirja-arviot 145
Viestit 4
marraskuu 19, 2013
8 / 10

Naomi Novikin "Jadevaltaistuin" (WSOY, 2010) jatkaa historiallista seikkailua ja fantasiaa näppärästi yhdistelevää Temeraire-sarjaa, joka kertoo englantilaisen kapteeni Will Laurencen ja hänen lohikäärmeensä Temerairen vaiheista Napoleonin sotien aikaan. Kiinalaiset tahtovat palauttaa Temerairen takaisin synnyinsijoilleen eikä Englanti uskalla vaarantaa diplomaatti- ja kauppasuhteitaan mahtavaan idän suurvaltaan. Niinpä Laurencen ja Temerairen on suunnattava vastentahtoisesti kohti Aasiaa. Purjehdus ei ole helppo, sillä matkalla vaanivat monenlaiset vaarat, joista Ranskan laivasto ei suinkaan ole pienin. Lisäksi diplomaattiset juonittelut ja hovissa käytävät valtapelit mutkistavat tilannetta entisestään. "Jadevaltaistuin" on oivallinen sekoitus C.S. Foresterin ja Patrick O'Brianin meriromaanien suolaisen kiehtovaa tunnelmaa, johon lisätty fantasiamauste tekee kirjasta omaperäisen ja kiinnostavan. Novik ei oikein osaa kuvata sivuhenkilöitä, mutta Laurencen ja Temerairen välistä lämmintä ystävyyttä kuvataan sen sijaan kauniisti. Väittäisin Temeraire-sarjan edustavan parasta lukemaani fantasiakirjallisuutta vähään aikaan. Jatkoa on sitten luettava englanniksi, koska WSOY päätti lopettaa sarjan suomentamisen. Kiitos vaan...

Billy
Arvosanat 242
Kirja-arviot 9
Viestit 0
huhtikuu 2, 2011
8 / 10

Luin kirjan, koska sarjan ensimmäisen osa (Kuninkaan lohikäärme) valloitti täysin. Varsinkin Temeraire-lohikäärme oli ihanan symppis. Tämä toinen kirja ei pettymyksekseni aivan yltänyt samalle tasolle, eikä kirja ollut läheskään yhtä jännittävä kuin aikaisempi. Ehkä vain kuvittelen, mutta ihan kuin tässä kirjassa keskityttiin hiukan enemmän politiikkaan kuin jännittäviin kohtauksiin, draamaan tai edes Temeraireen, mitä itse odotin. Kirja olisi voinut olla hiukan parempi jos heidän merimatkaansa Kiinaan olisi lyhennetty (paljon) ja taas lisätty Kiinassa vietettyä aikaa (ja lisätty sinne myös vähän actionia). Vielä tiedoksi kaikille, että tätä kirjaa ei kannata lukea jos ei ole lukenut sarjan ensimmäistä osaa.

Jussi
Arvosanat 1136
Kirja-arviot 109
Viestit 1708
elokuu 20, 2010
7 / 10

Minusta Jadevaltaistuin ei ole yhtä hyvä kuin sarjan ensimmäinen osa. En osaa tarkkaan sanoa, mistä asia johtuu. Kuninkaan lohikäärmeessä oli vain niin onnistunut rakenne: Temerairen munan löytyminen ja kuoriutuminen, koulutus, ilmavoimiin ja lohikäärmeisiin tutustuminen sekä teoksen huipentuminen suureen lopputaisteluun. Nyt nähtävä seikkailu Kaukoidässä ei ole samalla tavalla kiinnostava, ja romaanista löytyy tylsempiä kohtia. Jadevaltaistuin ei kuitenkaan ole huono kirja vaan viihdyttävää luettavaa. Ensimmäisen osan taikaa ei vain saavuteta, eikä sarjan idea tunnu enää yhtä tuoreelta. Antamani arvosana on "vahva" kolmonen.

Skie
Skie
Arvosanat 385
Kirja-arviot 0
Viestit 918
helmikuu 25, 2020
Antoi 6 / 10 arvosanan kirjalle
Wind
Wind
Arvosanat 418
Kirja-arviot 13
Viestit 601
lokakuu 2, 2017
Antoi 6 / 10 arvosanan kirjalle
TeaDance
TeaDance
Arvosanat 81
Kirja-arviot 1
Viestit 0
huhtikuu 18, 2017
Antoi 9 / 10 arvosanan kirjalle
Annav
Annav
Arvosanat 282
Kirja-arviot 2
Viestit 1
syyskuu 13, 2016
Antoi 7 / 10 arvosanan kirjalle
Ruosteinen susi
Ruosteinen susi
Arvosanat 291
Kirja-arviot 19
Viestit 49
heinäkuu 11, 2016
Antoi 9 / 10 arvosanan kirjalle
Toni
Toni
Arvosanat 352
Kirja-arviot 0
Viestit 0
huhtikuu 25, 2016
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
MustaParonitar
MustaParonitar
Arvosanat 292
Kirja-arviot 34
Viestit 0
joulukuu 11, 2015
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle