Muinainen taika

@ Marianne Curley
Muinainen taika - Marianne Curley 7.94   213

Alkuteos ilmestynyt 2000. Suomentanut Kaisa Kattelus. Kannen typografia: Ilja Karsikas. Kannen kuva: Corbis. Sidottu.

Kun Kate näkee Jarrodin, hän huomaa heti, että Jarrodilla on outoja voimia. Suuttuessaan Jarrod saa aikaan säätilan muutoksia. Jarrod itse ei usko mihinkään yliluonnolliseen. Hän pitää Katea vain kummajaisena, niin kuin koko kyläyhteisö. Kaikesta huolimatta Kate ja Jarrod tuntevat vetoa toisiaan kohtaan.

Jarrodin perhettä ovat aina piinanneet traagiset vastoinkäymiset, ja Kate oivaltaa, että kyseessä on vuosisatoja sitten langetettu kirous. Aluksi Jarrod pitää Katen puheita järjettöminä, mutta lopulta Kate saa Jarrodin avaamaan silmänsä totuudelle. Katen isoäidin avustuksella Kate ja Jarrod siirtyvät ajassa taaksepäin, kirouksen alkulähteille 1200-luvun Englantiin. Miten kaksi 2000-luvun nuorta selviää keskiajan maailmassa? Voivatko he murtaa kirouksen ja muuttaa tulevaisuuttaan?

Muinainen taika on jännittävä nuortenromaani, jossa nykypäivän teini-ikäisten todellisuus ja keskiajan maailma kietoutuvat omaperäisellä tavalla toisiinsa. Kertojana on vuoroin Kate, vuoroin Jarrod, mikä luo tapahtumiin herkullisen kaksoisvalaistuksen.

Marianne Curley tuo nuorten fantasiakirjallisuuteen uuden, raikkaan kertojanäänen Australiasta.Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu 2002 (Tammi)
Alkuperäinen nimi Old Magic
Tietoja muokattu tammikuu 18, 2017
Muita teoksia kirjailijalta Marianne Curley
Avain (Aikavartio #3) 7.76   144
Pimeä (Aikavartio #2) 7.66   149
Nimetyt (Aikavartio #1) 7.66   177

Kirja-arviot & arvosanat

Myrsky10
Arvosanat 257
Kirja-arviot 155
Viestit 0
toukokuu 12, 2015
8 / 10

Hyvä ja mukaansatempaava kirja. Mielenkiinto tarinaan säilyy alusta loppuun koko ajan. Yllättäviäkin asioita tapahtuu ja tapahtumia ei juurikaan voi arvata etukäteen. Kannattaa lukea!

Nage
Arvosanat 126
Kirja-arviot 126
Viestit 0
joulukuu 26, 2013
8 / 10

Pidin kirjasta, vaikka olisinkin toivonut siihen hieman lisää romanttiikkaa. Menihän tämä toki näinkin, sillä juoni oli muuten tarpeeksi hyvä.

Katjuska
Arvosanat 97
Kirja-arviot 50
Viestit 10
marraskuu 1, 2013
8 / 10

Kirjan lukemisesta on jo yli puolitoista vuotta, joten en muista kaikkea tarkasti. Kirjan alussa sekosin hieman, sillä kahden päähenkilön näkökulma vaihtui aina välillä tekstissä. Toisaalta oli mielenkiintoista lukea kirjaa kahden eri henkilön näkökulmasta. Aika matkailu oli myös kiinnostavaa. MUTTA. Kirjailija teki virheen aikamatkustamiseen liittyen. Sillä yksi päähenkilöistä tappoi yhden henkilön keskiajalta ja loogisesti ajatellen, häntä ei olisi pitänyt olla olemassa enää, koska toisen pääähenkilön olemassa olo on sen tapettavan henkilön ansiota (selitän tämä hieman epäselvästi, koska en halua kertoa tämä arvostelun lukijoille juonipaljastuksia, mutta haluan silti varoittaa heitä kirjailijan virheestä). Kirjailijoiden pitää olla tarkkoina kun he kirjoittavat aikamatkailusta, jotta ei tulisi tälläisiä virheitä. Muuten hyvä kirja. Tykkäsin!

Arwina
Arvosanat 40
Kirja-arviot 38
Viestit 0
toukokuu 3, 2013
8 / 10

En odottanut tältä kirjalta kovinkaan paljoa. Ajattelin, että tässähän on jotain, kun ei muita sattunut osumaan käteen. Kirja osottautui positiiviseksi yllätykseksi. Kaksi näkökulmaa tuosta tarinasta, hyvä idea. Se toimi ainakin minulla. Muinainen taika on yksi niistä kirjoista, jotka voisin lukea ehdottomasti uudestaan. Hyvä!

layla
Arvosanat 57
Kirja-arviot 15
Viestit 0
toukokuu 1, 2013
9 / 10

Mulla ei ollut kovin kummoisia odotuksia tästä kirjasta, mutta hupsista, miten kävikään! Pidin tarinan kulusta ja hahmoista. Kahden henkilön kerronta tyyli ja ajatusmaailma olivat mielenkiintoista luettavaa, joka imaisi minut mukaansa. Välissä oli tylsempiäkin kohtia, joissa ei tapahtunut oikein mitään, mutta loppua kohden kirja vain parani entisestään! Kirjan loppu oli kaunis ja koskettava, kaikesta tapahtuneesta huolimatta. Suosittelen!

Midori
Arvosanat 322
Kirja-arviot 37
Viestit 0
kesäkuu 28, 2010
10 / 10

Muinainen taika vei tarinoineen mukanaan jo ensimmäisillä sivuilla. Tarina ja hahmot oli rakennettu hyvin ja tyylikkäästi. Curley punoo tarinaansa taitavasti niin romantiikkaa kuin mystiikkaakin, eikä tarina kärsi pahemmin yleisimmistä aikamatkailuun liittyvitä kliseistä. Hahmoihin myös samaistuu helposti kiitos taitavan minäkerronnan. Kirja on ehdottmasti yksi Curleyn parhaista.

emmu
Arvosanat 83
Kirja-arviot 5
Viestit 0
toukokuu 6, 2010
8 / 10

Kirja oli todella positiivinen yllätys. Tarinankerronta on todella sujuvaa ja itse tarina on mielenkiintoinen. Vuorotellenkerronta toi kirjaan vain lisää plussaa sillä se antoi tapahtumista laajemman kuvan ja toi esille sekä Katen että Jarrodin näkökulmia ja tunteita. Ihana kirja ja suosittelen kaikille.

Xariel
Arvosanat 611
Kirja-arviot 34
Viestit 187
helmikuu 16, 2009
10 / 10

Minä sitten kerta kaikkiaan pidän tästä kirjasta. Paljon, paljon, paljon. ^^ Kirjan aihe on omaperäinen, juoni samoin. Tapahtumat yllättävät, säilyttäen silti tasapainon maagisten tapahtumien ja realistisen kuvauksen välillä. Nykypäivään sijoittuvalla fantasiatarinalla on aina olemassa se heikkous, että kirjailija sortuu joko liialliseen fantasiointiin, tapahtumista tulee liian yliluonnollisia ja se tasapainoksi tavoiteltu realismi talloutuu korkeafantasiaa muistuttavien elementtijärkäleiden alle. Niin ei kuitenkaan ole tässä, mikä on loistava asia. Syy-seuraus -suhteet ovat myös kohdallaan. Kirja onnistuu sisällyttämään kaikenmoisia selviä fantasiaelementtejä - selvimpänä ehkä aikamatka keskiajalle - hylkäämättä silti realismin tunnetta. (Curleyn toisessa suomennetussa kirjasarjassa, Aikavartio-trilogiassa tätä samaa on tavoiteltu - menestyksekkäästi siinäkin - mutta ei kuitenkaan läheskään niin hyvin kuin tässä. Hahmoista. Kate on söpö, älykäs, yli-innokas... ja noita. Siitä ei ole epäilystäkään, etteikö hän olisi noita ja ylpeä siitä. Se heijastuu hänen kertojaosuuksissaan, ja samoin lukijalle ilmaistaan hyvin hänen turhautumisensa Jarrodiin pojan epäuskoisuuden ja jääräpäisyyden edessä. Jarrodhan on se tarinan miespäähenkilö, hyvännäköinen - luonnollisesti - koulun uusi poika. Tosin hieman erilainen kuin muut, minkä Kate saa pian huomata. Jarrodin itsepäisyys alkoi ärsyttää minuakin, tosin se oli kuvattu sen verran vakuuttavasti että onnistuin tukahduttamaan haluni hakata kirjaa nyrkillä. :p Keskiajan tapahtumat olivat mielenkiintoisia, ja koko kertomus siitä, pystyykö Jarrod kantamaan vastuunsa ja astumaan tuntemattomaan saa arvaamattomia käänteitä. Takakannen teksti on toisaalta hyvä paljastaessaan niin vähän, mutta sen sanon että koko keskiaikajakso on huimasti mielenkiintoisempi kuin aluksi luulin. Ylensä en pidä aikamatkailukirjoista, mutta tämä oli kyllä loistava. Ylimääräiset plussapointsit vielä romanttisesta sävystä, se on selvääkin selvempi mitä pidemmälle edetään. Se on kuitenkin tavallaan toissijainen, ja kaiken lisäksi hyvin, hyvin söpösti kuvattu. n__n Minulla on tämä itselläni, enkä epäröinyt ollenkaan satsatessani hieman saadakseni tämän omaan hyllyyni käden ulottuville milloin ikinä haluan. On sitä tullut luettua uudelleenkin. Lukekaa, suosittelen. Jos ette pitäneet, olen kiinnostunut kuulemaan, miksi. ^^

tintti89
Arvosanat 119
Kirja-arviot 119
Viestit 0
heinäkuu 31, 2007
8 / 10

Kirja oli mielestäni hyvä. Juoni oli sopivan erikoinen ja henkilöiden vastakohtaisuus oli loistavaa. Kirjan rakenne oli hienosti rakennettu vuorotellen Katen ja vuorotellen Jarrodin näkökulmasta kerrottavaksi. Henkilöiden keskiajalla vietetty aika oli mielestäni hyvin kuvailtu. Muutenkin kirja oli erittäin mukaansatempaava ja kirjailijalla oli hyvä tyyli kirjoittaa.

Lonely Reader
Arvosanat 56
Kirja-arviot 42
Viestit 9
huhtikuu 21, 2014
7 / 10
Sisältää juonipaljastuksia
Janski_
Arvosanat 55
Kirja-arviot 54
Viestit 13
lokakuu 17, 2013
8 / 10
Sisältää juonipaljastuksia
Lukijatar
Arvosanat 351
Kirja-arviot 83
Viestit 2
lokakuu 21, 2012
6 / 10
Sisältää juonipaljastuksia