Kapteeni Nemo: Merten syvyyksissä

@ Jules Verne
Kapteeni Nemo: Merten syvyyksissä - Jules Verne 7.30   60

Alkuteos ilmestynyt 1870.

1. laitos: Sukelluslaivalla maapallon ympäri. Suomentanut O. A. Joutsen. WSOY, 1916.
2. laitos: Osa 1: Merten alitse. Suomentanut V. Hämeen-Anttila. Jules Vernen romaanit 7. Kariston nuorisonkirjoja 44. Osa 2: Kapteeni Nemo. Suomentanut Urho Kivimäki. Jules Vernen romaanit 8. Kariston nuorisonkirjoja 73. Karisto, 1926.
2. painos: Seikkailuja ensimmäisessä sukelluslaivassa 1–3. Osa 1: Meren alitse. Osa 2: Kapteeni Nemo. Osa 3: Nautilus. Tarkistettu painos. Karisto, 1968.5. painos: Kapteeni Nemo ja Nautilus. Kuvittaneet A. de Neuville ja Georges Riou. Sidottu. Karisto, 1991.
3. laitos: Sukelluslaivalla maapallon ympäri 1–2. Valtion kustannusliike Kirja, 1934–35.
4. laitos: Sukelluslaivalla maapallon ympäri. Lyhentäen suomentanut Martta Tynni. Nuorten toivekirjasto 62. WSOY, 1955. – 6. painos: Nuorten toivekirjasto 62. WSOY, 1995. – 7. painos: WSOY-nuortenkirjat, 2000.
5. laitos: Kapteeni Nemo: Merten syvyyksissä. Suomentanut Kristiina Haataja. Minerva, 2008, 2011. Sidottu.

Kuka on arvoituksellinen kapteeni Nemo?

Pariisin Museon tutkija Aronnax, tämän uskollinen palvelija Neuvokas ja kanadalainen Ned Land lähtevät selvittämään eri puolilla maapalloa suurta pelkoa herättäneen merihirviön arvoitusta. Monen kuukauden etsinnän jälkeen retkikunta löytää sukelluslaivaksi osoittautuvan laitteen jäljille, mutta joutuu samalla sen vangiksi. Outoa Nautilus-alusta johtaa salaperäinen kapteeni Nemo. Alkaa pitkä vankeuden aika ja matka jännittävän merenalaisen maailman ympäri.

Visionäärinen Jules Verne kuljettaa lukijaansa meren syvyyksissä kiehtovien henkilöhahmojensa opastuksella. Tässä teoksessa pääosassa on kuitenkin itse meri rikkauksineen ja kadonneine kaupunkeineen.

Ranskankielinen alkuperäisteos Vingt mille lieues sous la mer julkaistiin Pariisissa 1870. Uusi upea suomennos sisältää tarinat Kapteeni Nemosta ja Nautiluksesta. Teos on ennen julkaisematon laitos Suomessa.

Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni

Kirja julkaistu 1916 (Minerva)
Alkuperäinen nimi 'Vinqt mille lieues sous les mers'
Käännetty englanniksi Twenty Thousand Leagues Under the Sea

Kirja-arviot 10
Viestit 2
elokuu 22, 2013
7 / 10

Minerva, 2008 Jules Vernen kirja... Järjestykseltään toinen klassikko, jonka olen lukenut. (Ensimmäinen oli Agatha Christien, jos joku haluaa tietää.) Rakastin pienempänä näihin kirjoihin perustuvia animaatioita. Siksi tämänkin kirjan kirjastosta poimin. Ja siksi jatkoinkin lukemista, vaikka se jossain kohdin tuntuikin pakkopullalta. Kuin olisin itse hukkunut mereen. Ihan aluksi, en tiedä, paljonko tästä on suomentajan ja paljonko Vernen työtä, mutta kirjan kirjoitustyyli poikkeaa suuresti Vernen toisesta kirjasta, (Maailman ympäri 80 päivässä) jonka olen lukenut. Kuvailu on hyvin mielikuvituksellista, ja kirjailija on selvästi nähnyt paljon vaivaa ottaessaan selvää meren ihmeellisistä otuksista ja kehittäessään kapteeni Nemon eksoottisen henkilöhahmon. Mutta Verne on tässä kompastunut omaan nokkeluuteensa. Kuvailu rönsyilee ja tunkee joka kolosta. Luulisi sen nostavan kirjan arvoa, kun kuvailu vie vähintään 2/3 kirjan sivumäärästä, mutta nyt se ei vain toimi. Pitkiä kuvailukasoja on raskas lukea, hahmoista ei saa tarpeeksi tietoa. Myös dialogia olisin kaivannut huomattavasti enemmän. Itse kapteeni Nemosta on vielä mainittava sen verran, että siltä kohdin Verne on onnistunut. Lukija ei pääse Nemon ajatuksiin sisälle yhtään sen enempää kuin tutkija Aronnax. Näkökulma on hyvin valittu, ja vielä paremmin toteutettu. Neuvokas oli hieman laisu minun mielestäni, hänen panoksensa kirjan henkilökastissa oli hyvin mitätön. Myös kuumaverisen Ned Landin arvattavuus oli hieman rasittavaa. Kaiken kaikkiaan kirja on kuitenkin klassikko, joka kannattaa lukea. Laskin arvosanaani ensin ajattelemastani neljästä tähdestä kolmeen ja puoleen luettuani Vernen toisen kirjan. Niinpä näin, mihin kirjailija todella parhaimmillaan pystyy.

Desdenova
Desdenova