Kuinka kuolleita käsitellään - John Ajvide Lindqvist6.62

Alkuteos ilmestynyt 2005. Suomentanut Jaana Nikula. Kannen suunnittelu Sanna-Reeta Meilahti. Sidottu, kansipaperi.

Mestarillinen romaani rakkaudesta ja kuolemasta

Tukholmaa pitkään koetellut helleaalto jännittyy kaupungin ylle valtaisaksi sähkökentäksi – kuin käänteiseksi sähkökatkokseksi. Taivaalla ei näy pilveäkään jännityksen yhä voimistuessa.

"Pian. Tapahtuu. Jotain."

Yhtäkkiä sähkökenttä katoaa, ilman pamahdusta tai romahdusta. Eläkkeellä oleva toimittaja Gustav Mahler kutsutaan ruumishuoneelle, missä kuolleet ovat heränneet henkiin. Kauhistuttava tilanne herättää lapsenlapsensa vastikään menettäneessä Gustavissa toivon: ehkä kuolleet nousevat myös haudoistaan.

Tiedemiesten yrittäessä selvittää kauhistuttavan ilmiön syytä ja viranomaisten ryhtyessä yhä äärimmäisempiin toimenpiteisiin suuren yleisön ja surevien omaisten rauhoittamiseksi vain harva pysähtyy kysymään, mitä kuolleet elävistä oikeastaan haluavat.

”Kuinka kuolleita käsitellään on mestariteos omassa lajissaan. Se on niitä harvoja kirjoja, jotka saavat lukijan ymmärtämään mitä kuolema todella on ja mitä toisen ihmisen kuoleminen merkitsee. Kirja on fantastinen! Jos Ajvide Lindqvist osoittautuu kykeneväksi käsittelemään muitakin aiheita yhtä voimallisesti, hän on vailla epäilystä suuri kirjailija.”
– Horace Engdahl, Nobel-komitean puheenjohtaja 1999–2009

Arvosana kirjalle


Julkaistu: elokuu 18, 2010
Kustantaja: Gummerus
Tyylit: kauhu
Alkuperäinen nimi: Hanteringen av odöda
Käännetty englanniksi: Handling the Undead
Arvosanalla: 6.62/10
Arvosanoja: 51
Muokattu: lokakuu 02, 2010

Kirja-arvioita

6/10 |
heinäkuu 23, 2018
Alku mukavan hidastempoinen ja makusteleva, loppua kohden rivakampi ja hieman sekava. Mielenkiintoinen lähestymistapa eläviin kuolleisiin: kyseessä ei ole mikään perus aivojensyönti zombiekirja. 
8/10 |
joulukuu 16, 2011
Kuolleet heräävät. Kirjan nimi ja kuvaus voi antaa väärän kuvan. Kuolleet tosiaankin heräävät mutta eivät sillä tavalla kuin sitä olettaisi. Eivät kuten kirjallisuudessa yleensä. Ja näitä kuolleita pitää osata ...