Metro 2033 (Metro, #1)
Keskiarvo 3.96
3.96 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (102)
Kirjahyllytilastot

Metro 2033

Dmitri Gluhovski
Julkaistu: lokakuu 12, 2010 (Like)
Alkuperäinen nimi: Metro 2033
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: scifidystopia
Avainsanat: videopeli, ydinsota
Osallistu keskusteluun (viestejä 8 kpl)

Alkuteos ilmestynyt 2005. Suomentanut Anna Suhonen. Nidottu.

Ylhäälläkin oli elämää, muttei siinä merkityksessä kuin ihminen sen yleensä ymmärtää.

Vuosi 2033. Ydinsodan jälkeisessä maailmassa ihmiskunnan rippeet elävät Moskovan synkeissä metrotunneleissa. He taistelevat olemassaolostaan pimeydessä kehittyviä uhkia vastaan, ja kilpailevat metroasemat käyvät kamppailua linjojen hallinnasta.

Maanpäällinen sivilisaatio on menneisyyttä, muistoissa elävä myyttien ja legendojen rakennusaine. Radioaktiivinen säteily on kiihdyttänyt evoluutiota ja synnyttänyt uusia organismeja. Uuden maailman ravintoketjussa ihminen ei ole enää luomakunnan kruunu, vaan selviytymisvaistoonsa tukeutuva tunnelirotta.

Hajaannuksessa elävää pakolaisten maanalaista valtakuntaa uhkaa tuho. Nuori Artjom ymmärtää kauhukseen, että ihmiskunnan kohtalo on tullut hänen kannettavakseen.

Dmitri Gluhovski syntyi Moskovassa 1979. Hän on venäläinen kirjailija ja toimittaja, joka on kiertänyt työmatkoilla Pohjoisnavalta Tshernobyliin. Gluhovskin esikoisteos Metro 2033 ilmestyi alun perin internetissä. Teoksesta tuli huikea menestys, ja se on käännetty 25 kielelle. Kirjan pohjalta on tehty myös suuren suosion saavuttanut konsolipeli. Gluhovski on kirjoittanut esikoisteokselleen jatko-osan Metro 2033.

Kirjan arvostelut:

Metro 2033 on vetävän viihteen muotoon puettu koe ihmispopulaatiolla. Venäjällä on sellaista historiaa lujasti takanaan. Se on myös tarinaa ihmislajin evoluutiosta, yksilölle vihamielisesti isopäisistä ideoista, kadonneen kulta-ajan ja dystooppisen todellisuuden dialektiikasta ja kapitalismin alkeista. (...) Metro 2033 on myös iso tarina tarinoista ja niiden kertomisesta. Pitkien keskustelujen pohjustama maailma on oikeastaan kiehtovampi kuin tapahtumat. – Turun Sanomat

”Kyllä, Metro 2033 on hyytävää, selkäpiitä karmivaa ja ahdistavaa luettavaa.” – Helsingin Sanomat

”Gluhovskin tyylissä on jotain kumman koukuttavaa. Toisaalta se on ihanan klaustrofobista ja vähäeleistä, toisaalta se maalailee tunnelmia ja kuvia lavealla kädellä.” – Kaleva

”Gluhovski kuvaa scifin perinteiden mukaisesti nyky-yhteiskuntaa Venäjällä, mutta tarina laittaa myös miettimään, mitä ihmisluonnolle tapahtuu totaalisen kollektiivisen katastrofin jälkeen.” – Sana

muokattu 10.05.2017

Muita kirjoja joista saatat pitää

Nälkäpeli 1–3Ready Player One: RomaaniPaljaan taivaan alla (Paljaan taivaan alla, #1)He eivät tiedä mitä tekevätAuringon ydin

Kirja-arvioita (6)

Nafisan avatar
Kirjoittanut
4.5
Hauskaa lukea joskus venäjästäkin käännettyä kirjallisuutta, johon ei paljoa klassikoitten lisäksi tule törmättyä. Metro 2033 on klaustrofobista dystopiaa, jonka lupaus pitkästä kirjasta, tuhoutuneesta sivilisaatiosta ja morsoista (ystäväni käyttämä sana hirviöistä) saivat myös kiinnostuksen teosta kohtaan lisääntymään. Paljon morsoja pelottavampia olivat kuitenkin fasistit. Pahuus ihmisessä onkin minusta aina tuntemattoman pelkoa pahempi. Tämän vihollisen kaikki ... (lisää)
Mustelmann avatar
Kirjoittanut
4.0

Erinomainen videopeli iski aikanaan sen verran kovaa, että lähdemateriaalikin alkoi kiinnostaa. Ei tosin niin paljon, että olisin tarttunut kirjaan välittömästi pelin lopputekstien jälkeen, vaan aikailussa meni hulppeat pari vuotta ja kauemminkin. Ehkä niin oli hyväkin, jotta pelin tapahtumat ehtivät vaipua unohduksiin ja tehdä tilaa alkuteokselle. Vertailut kahden varsin erilaisen tuotteen välillä jäivätkin melko vähäisiksi, enkä lukemisen aikana muistellut peliä ... (lisää)

Eija avatar
Kirjoittanut
4.0
Metro 2033 on kerrassaan viihdyttävä tieteisfantasia alusta loppuun. Vaikka kirja oli paksu, lukeminen ei tuntunut missään vaiheessa tylsältä. Ei häirinnyt myöskään se, että alussa joutui usein metrokarttaa vilkuilemaan, että tiesi missä mennään. Kirjassa kuvattiin hyvin metron elämää, jossa on yhtäläisyyksiä vaikkapa lähimenneisyyden Venäjän oloihin – kirja tuntuikin hyvin venäläiseltä (no tietenkin… Moskovassa ollaan). Kirja on oikeastaan matkakertomus – ... (lisää)
rudi92 avatar
Kirjoittanut
5.0
Olen aivan mykistynyt kirjan mahtavuudesta ja Gluhovskin nerokkuudesta. Juoni oli mahtava ja vei heti mukanaan. Kirjailija osasi kirjoittaa hyvin todentuntuisesti. Kirjan loppu oli kyllä jotain aivan uskomatonta. Se oli niin yllättävä, ettei voinut muutaa kuin tuijottaa eteensä sen luettuaan. Aivan nerokas kirja, täytyy sanoa.
Matti Karjalainen avatar
Kirjoittanut
4.0
"Sanokaahan, toveri komissaari, mitä marxismi-leninismi sanoo päättömistä mutanteista?" Ydinasein käyty kolmas maailmansota on pistänyt paikat Venäjällä pahemman kerran remonttiin ja tappava säteily on pakottanut ihmiskunnan viimeiset rippeet pakenemaan Moskovan metroverkostoon, jonka asemille on rakentunut erilaisten uskonnollisten kulttien ja poliittisten yhteisöjen muodostama pienoismaailma. Nuoren Artjomin VDNH-kotiasema on joutunut salaperäisten mustien olentojen ... (lisää)
Mainadi avatar
Kirjoittanut
4.0
[ Juonipaljastuksia- avaa tästä ]
Paikalla 2 jäsentä ja 47 vierailijaa
neri, LordStenhammar
Uusin jäsen: Laura Kantosaari
Jäseniä yhteensä: 9873