Ylpeys ja ennakkoluulo ja zombit

@ Jane Austen, Seth Grahame-Smith
Ylpeys ja ennakkoluulo ja zombit - Jane Austen, Seth Grahame-Smith 5.94   45

Klassinen rakkaustarina, nyt mukana myös väkivalta! Alkuteos ilmestynyt 2009. Suomentanut Virpi Vainikainen. Mustavalkokuvitus: Philip Smiley. Nidottu.

”On yleisesti tunnustettu totuus, että zombi joka on saanut haltuunsa aivot tarvitsee välttämättä lisää aivoja ravinnokseen.”

Näillä sanoin alkaa Ylpeys ja ennakkoluulo ja zombit, kirja jossa rakastetun Jane Austenin nerokkaat ihmissuhdekiemurat saavat uskomattoman lisän. Rauhallista Merytonin kylää on jo jonkin aikaa vaivannut mysteerinen rutto – ja kuolleet ovat nousemassa haudoistaan! Austenin näpsäkkä sankaritar Elisabeth Bennet on entistä sähäkämpi: hänet tunnetaan erinomaisena zombintappajana. Mutta miten käy, kun paikalle ilmaantuu komea ja arrogantti Mr. Darcy? Hän on erityisen ihastunut Elizabethin tietämykseen zombien tappamisesta. Oikeudenmukainen Elisabeth onkin kova neuvomaan muita ninjataidoissa mutta ei aina huomaa, mikä olisi parasta hänelle itselleen.

Loistelias epookkidraama tavoittaa alkuperäisen teoksen ironian ja huumorin ja vääntää niihin aivan uusia kierroksia. Pienen maalaispastorin kirkkomaalla käydään verisiä taistoja kuunvalossa ja englantilaisen aatelisneidon kuuluu pianonsoiton, keskustelu- sekä seurustelutaidon lisäksi hallita zombininjan taidot. Pystyykö Elisabeth voittamaan hirvittävät vastustajansa ja Merytonin yllä leijuvan kirouksen? Entä voiko hän haastaa englantilaisen maalaisaatelin luokkatietoisen ennakkoluuloisuuden?

Kirja on ollut huikea menestys: se on käännetty 24 kielelle, ja vuonna 2011 siitä valmistuu elokuva.

”Jane Austen ei sovi kaikille. Eivät zombitkaan. Mutta kun ne yhdistää, herää kysymys: miksi kukaan ei tullut ajatelleeksi tätä aiemmin?” – WiredArvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu lokakuu 15, 2010 (Schildts)
Tietoja muokattu syyskuu 20, 2016

Kirja-arviot & arvosanat

Emelie
Arvosanat 729
Kirja-arviot 100
Viestit 2743
maaliskuu 27, 2017
4 / 10

Tämä teos ei ollut kiinnostava, loppuun asti mietitty eikä edes huvittava. Minua tarinaan mukaan tuodut zombit lähinnä vain ärsyttivät ja koko ajan minulla oli se olo, että olisin paljon mieluummin lukenut sen alkuperäisen teoksen. Mutta pohjaideasta plussaa ja jaksoin kiinnostuakin tästä zombie-aspektista parin sivun verran, mutta siihen se sitten jäi. Zombit eivät minusta todellakaan sujahtaneet tarinaan saumattomasti vaan tuntuivat päälleliimatuilta ja täysin irralliselta asialta. Absurdin fiiliksen se toi, joka on omalla tavallaan positiivinen lisä, mutta ei se paranna koko teosta merkittävästi. Minua häiritsi ihan käsittämättömän paljon se, miten hanakasti Elizabeth oli valmis lahtaamaan zombieja ja jopa ihmisiä, mutta sitten kun perheen nimi uhkaa joutua mustalle listalle,  häntä heikottaa niin paljon, ettei tahdo tolpillaan pysyä. Irrationaalista ja tympeää.

Truuners95
Arvosanat 91
Kirja-arviot 84
Viestit 6
helmikuu 7, 2017
10 / 10

Tarina tempaisi mukaansa, että meni vain pari päivää kun luin tämän. En ole koskaan ollut kiinnostunut ylpeydestä ja ennakkoluulosta (nähnyt osan televisioelokuvasta), mutta tämä on mielestäni mielenkiintoisempi tulkinta, kuin alkuperäinen. 

Nafisan
Arvosanat 665
Kirja-arviot 93
Viestit 197
heinäkuu 19, 2016
6 / 10

Seth Grahame-Smithin teos pohjaa Jane Austenin samannimiseen klassikkoteokseen, lisäten siihen reilun annoksen mustaa huumoria, zombeja, ninjoja ja aasialaisia taistelutaitoja. Kuten alkuperäisteoksessakin, tarinan keskiössä on viktoriaanisen ajan idyllinen englantilainen maalaiskylä, Meryton, Longbournin talossa asuu Bennetin perhe, johon vanhempien lisäksi kuuluu viisi 15-23-vuotiasta tytärtä; Jane, Elizabeth, Lydia, Kitty ja Mary.

Zombiet ovat piinanneet Brittein saarten asukkaita jo muutaman vuosikymmenen ajan, eikä rauhallisia aikoja näytä olevan vielä luvassa. Erilaisia lääkkeitä sairastuneiden parantamiseksi on yritetty kehitellä, mutta ainoa tapa tuhota aivoja himoitseva zombie on tappaa se päähän kohdistuvalla iskulla. 

Dyn
Arvosanat 542
Kirja-arviot 51
Viestit 4081
marraskuu 19, 2012
6 / 10

Jos oikeasti fanitat Austenia, älä lue tätä kirjaa: silloin sattuu. Jos suhtaudut klassikoihisi kevyemmin, ainakin muutamat röhönaurut on luvassa. Zombiesovitus osuu paikoilleen jouhevasti ja yllättävän pätevästi. Hyvä läppä kertaideaksi, ei silti kestä toista lukukertaa tai jatko-osia.

Tapsa
Arvosanat 155
Kirja-arviot 7
Viestit 253
elokuu 6, 2012
6 / 10

Ainakin kirjan perusidea oli omaperäinen ja vetävä! Klassikko on säilytetty enemmän tai vähemmän ennallaan, siihen vain on lisätty päälle zombitarina sekä Elisabethin taustatarina Kiinassa koulutuksensa saaneena kung-fu-mestarina, joka peittoaa lady Catherinen ninjasoturit. Nämä lisäykset istuvat romaaniin yllättävänkin saumattomasti, ja ne on kirjoitettu sujuvan vauhdikkaiksi. Kuitenkin suosittelisin tätä vain Austenista jo valmiiksi pitäville, koska romaanin runko on kuitenkin muuttumaton, ja mikäli romanttinen klassikkoviihde tuntuu puuduttavalta, tämäkin varmasti tuntuu zombeista huolimatta. Kirjan kuvitus on hauskaa ja näyttävää.

Q_Black
Arvosanat 248
Kirja-arviot 240
Viestit 111
toukokuu 27, 2012
4 / 10

Okei, toisaalta olis voinut lukea tuon alkuperäisen kirjan ensin, että olisi voinut vertailla, mutta meneehän tämä näinkin. Tämä kirja sisälsi ajatuksen kanssa luettavaa tekstiä kuin myös varmasti alkuperäisteoskin. Ihan hauska ja viihdyttävä idea kieltämättä, mutta ei nyt kyllä lukeutunut lempikirjojeni listalle. Välillä tuntui, että tässä kirjassa ei ollut mitään juonta vaan henkilöt vain keskittyivät yhteen ja samaan, toistensa luona vierailuun ja välillä zombien tappamiseen. Elizabeth oli kyllä hauska ja huikea hahmo. Hänen ja Darcyn välisestä kanssakäymisestä olisin mieluusti kyllä lukenut lisääkin, koska kirjan oletettu rakkaustarina jäi kyllä kaiken muun alle. Suosittelen lukemaan jos pidät Austenin tuotoksista ja ilkeistä zombeista. vaikka tässä oli aivoja popsivia zombeja, ei niiden kanssa kuitenkaan menty liiallisuuksiin.

Dark.princess
Arvosanat 65
Kirja-arviot 7
Viestit 0
elokuu 12, 2011
6 / 10

Olen lukenut alkuperäisen Janen kirjoittaman ja tämän. Olivat molemmat hyviä.

Yoana
Arvosanat 44
Kirja-arviot 12
Viestit 0
huhtikuu 20, 2013
7 / 10
Sisältää juonipaljastuksia
Jorma Isokukko
Jorma Isokukko
Arvosanat 45
Kirja-arviot 1
Viestit 2
maaliskuu 30, 2020
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
Lilyx
Lilyx
Arvosanat 506
Kirja-arviot 2
Viestit 3
joulukuu 23, 2019
Antoi 6 / 10 arvosanan kirjalle