Järki ja tunteet ja merihirviöt - Jane Austen, Ben H. Winters5.28

Alkuteos ilmestynyt 2009. Suomentanut Virpi Vainikainen. Mustavalkokuvitus: Eugene Smith. Nidottu.

”Dashwoodit olivat asuneet Sussexin kreivikunnassa suuresta muutoksesta lähtien, siitä saakka, kun maailman vedet kylmenivät ja kääntyivät ihmisen poikia vastaan ja paha alkoi liikkua syvyyksissä…”

Järki ja tunteet ja merihirviöt on Jane Austenin iki-ihanan romaanin laajennettu laitos: pikkuporvarillista elämää hallitsevat nyt paitsi etikettisäännöt myös jättiläishummerit, hirviömäiset mustekalat, kaksipäiset merikäärmeet ja muut ennenkuulumattomat vedenelävät. Dashwoodin sisarukset joutuvat epäoikeudenmukaisen perintöjärjestelyn seurauksena pois lapsuudenkodistaan ja muuttavat paremman puutteessa salaperäiselle saarelle. Saaren yksinkertaista maalaiselämää piristävät ystävällisen vuokraisännän, sir John Middletonin järjestämät illanvietot, ystävien vierailut sekä ajoittaiset merihirviöiden hyökkäykset.

Järkevä Elinor on kiintynyt epäystävällisen kälynsä veljeen Edward Ferrarsiin, mutta ei voi myöntää tunteitaan tätä kohtaan. Hänen romanttista ja vilpitöntä sisartaan Mariannea taas kosiskelevat sekä komea Willoughby, että vastenmielinen, lonkerokasvoinen eversti Brandon. Nuorin sisaruksista, vakavamielinen Margaret, on puolestaan varma siitä, että saaren uumenissa piilee pimeitä salaisuuksia…

Voivatko Dashwoodin sisarukset löytää todellisen rakkauden, kun elämää säätelevät tiukat sovinnaisuuden vaatimukset sekä verenhimoiset oliot, jotka aina tilaisuuden tullen yrittävät kuristaa heidät ulokkeineen ja napsia heidän nilkkojaan saksillaan?

Vain vahvimmat voivat jäädä eloon – ja vain nopeimmat uimarit voivat saavuttaa rakkauden!

Arvosana kirjalle


Julkaistu: toukokuu 24, 2011
Kustantaja: Schildts
Tyylit: kauhu
Avainsanat: 1800-luku, huumori
Alkuperäinen nimi: Sense and Sensibility and Sea Monsters
Arvosanalla: 5.28/10
Arvosanoja: 18
Muokattu: syyskuu 20, 2016