Yökappaleita
Keskiarvo 2.60
2.60 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (5)
Kirjahyllytilastot

Yökappaleita

E. T. A. Hoffmann
Julkaistu: elokuu 31, 2011 (Teos)
Alkuperäinen nimi: Nachtstücke
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: kauhu, novellikokoelma
Avainsanat: 1800-luku

Alkuteos ilmestynyt 1817. Suomentanut Markku Mannila. Johdanto: Veli-Matti Saarinen. Ulkoasu: Dog Design. Sidottu.

Yökappaleita on kahdeksan kummallisen kertomuksen kokoelma, jossa syvämietteisyys ja hulluus kulkevat käsi kädessä. Kertomusten laatija, saksalainen romantikko E. T. A. Hoffmann (17761822), on eräs keskeisimmistä ja taatusti yksi omaperäisimmistä innoittajista monille modernin fantasia-, kauhu- ja jännityslajityyppien edustajille.

Hoffmannin kirjallista tuotantoa yhdistää yksi yleinen aihe: ihmisen ahdinko alati uhkaavan tunnistamattoman kaameuden edessä. Tarinoissaan hän pyrkii esittämään epänormaalin ja käsittämättömän käsitettävässä muodossa, mikä herättää lukijassa kauhistuttavan tietoisuuden ihmispsyyken pimeästä puolesta. Todellisuuden ja unimaailman käyminen yksiin ja hallusinaationkaltaiset visiot avaavat näkymän jonnekin sellaiseen kätkettyyn tilaan, johon meillä ei tavallisesti ole pääsyä: painajaiseen arkitodellisuuden tuolla puolen.

Ovatko kirjan tarinat ”Nukuttaja”, ”Ignaz Denner”, ”Jesuiittakirkko”, ”Sanctus”, ”Autio talo”, ”Majoraatti”, ”Pyhä lupaus” ja ”Kivinen sydän” sitten kauhua siinä mielessä kuin me kauhun nykyisin ymmärrämme? Eivät, vaan jotain paljon levottomuutta herättävämpää.

Hoffmannia ja hänen aikojaan esittelevän johdannon teokseen on laatinut tutkija Veli-Matti Saarinen.

muokattu 31.03.2015

Muita kirjoja joista saatat pitää

Hopeakirves ja muita kummallisia kertomuksiaDraculaCarmilla ja muita kertomuksia (Savukeitaan kauhuklassikot, #1)Tohtori Jekyll ja herra HydeDorian Grayn muotokuva

Kirja-arvioita (1)

Lukijatar avatar
Kirjoittanut
3.0
Tyylipuhdasta kauhuromantiikkaa alusta loppuun niin hyvässä kuin pahassa. Teksti on rakenteellisesti 1800-luvun mittapuulla selkeimmästä päästä ja sikäli "modernia" - toisaalta taas nykylukija voi kokea vaikeuksia lukemattomien sisäkertomusten, takaumien ja muiden aika-, paikka- ja näkökulmahyppäysten suhteen, sillä kerronta kiinnittää huomionsa usein ennemmin tapahtumasarjaan kokonaisuutena kuin yksilön kokemukseen. Näin jopa päähenkilö saattaa vaihtua useaan otteeseen yhden ... (lisää)
Paikalla 1 jäsen ja 35 vierailijaa
Thialfi
Uusin jäsen: Spaced_out
Jäseniä yhteensä: 9319