Kodittomien kaupunki
Keskiarvo 3.34
3.34 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (16)
Kirjahyllytilastot

Kodittomien kaupunki

Annika Luther
Julkaistu: syyskuu 2, 2011 (Teos)
Alkuperäinen nimi: De hemlösas stad
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: scifidystopia, nuoret
Avainsanat: ekokatastrofit, kotimainen

Alkuteos ilmestynyt 2011. Suomentanut Asko Sahlberg. Nidottu.

Topelius-palkintoehdokas 2012.

Lilja on 15-vuotias. Kun hän syntyi vuonna 2035, hänen perheensä joutui muuttamaan pois kotikaupungistaan Helsingistä. Helsinki, kuten suurin osa maapalloa, on peittynyt veden alle: kaikki kantasuomalaiset asustavat turvatuissa, aidatuissa ja hyvissä oloissa Keski-Suomessa, veden ulottumattomissa.

Eräänä päivänä Lilja saa selville, että hänen tätinään pitämänsä nainen – joka jäi tulvehtivaan Helsinkiin vuonna 2035 – onkin hänen oikea äitinsä. Lilja päättää karata kotoa ja suunnata Helsinkiin etsimään äitiään.

Mutta entinen pääkaupunki on täysin eri maailma. Se on muuttunut suurilta osin vedenalaiseksi kaupungiksi, jonka ovat asuttaneet vedennousun kodittomiksi jättämät ihmiset ympäri maailmaa. Helsinki, tai oikeastaan Halsingih, on tätä nykyä intialaisten ja kiinalaisten kansoittama vesikaupunki.

Lilja on matkustanut Helsinkiin sattumalta intialaisveljesten mukana, ja nämä antavat Liljan pikkusiskonsa Manjun hoiviin. Lilja ja Manju ystävystyvät, mutta elämä Halsingihssa ei ole helppoa, eikä äidin löytäminen ole suinkaan ainoa ongelma, johon tytöt törmäävät.

Annika Luther on kirjoittanut upean nuortenkirjan. Tuttuun tyyliinsä hän onnistuu kirjoittamaan isoista, vakavista aiheista täysin kauhistelematta – aidosti ja sydämellä. Lisäksi Luther naurattaa ja nostaa esiin päivänpolttavia ympäristö- ja maahanmuuttoteemoja. Suomalaisessa nuortenkirjallisuudessa Luther on omaa luokkaansa.

muokattu 13.03.2016

Muita kirjoja joista saatat pitää

Halki ikiyön (Paljaan taivaan alla, #2)Yhä sininen taivas (Paljaan taivaan alla, #3)Labyrintti (Maze Runner, #1)Poltettu maa (Maze Runner, #2)Paljaan taivaan alla (Paljaan taivaan alla, #1)

Kirja-arvioita (2)

Eiska avatar
Kirjoittanut
5.0
Kodittomien kaupunki (kuten muutkin Annika Lutherin kirjat eli Ivoria, Kirje maan ääriin ja Kadotettu metsä ovat olleet) oli hieno lukuelämys, suorastaan vangitseva. Tarina kosketti ja puhutteli, ja avasi paljon silmiä mm. maahanmuuttoon, evakkouteen ja intialaiseen kulttuuriin. Nuortenkirjanakin kirja tuntuu realistiselta kasvutarinalta, ja on mielenkiintoinen yhteinen piirre Lutherin kirjoissa, että nuori päähenkilö usien tekee jotain harkitsematonta siihen vilpittömästi uskoen, ... (lisää)
Nafisan avatar
Kirjoittanut
3.0
Millaista olisi elää vedenpaisumuksen jälkeisessä maailmassa, jossa sinun jokaista askeltasi vahditaan? Nuorisokielisyys ei uponnut minuun, jokin jäi hiertämään, lisäksi Liljan asenne on enimmäkseen rasittava, eikä kasvutarina pääse nousemaan yhdeksi tärkeimmistä teemoista. Myös liian akateemisten termien käyttäminen kirjassa sai sen tuntumaan paikoin jäykältä. Kerronnan siirryttyä Halsingihiin tunnelmalataus muuttuu täysin ja kirja alkaa toimia ja ... (lisää)
Paikalla 1 jäsen ja 47 vierailijaa
Siivetön lohikäärme
Uusin jäsen: Kirsi Simola
Jäseniä yhteensä: 9569