Kodittomien kaupunki

Annika Luther
scifi > dystopia, nuoret
Kodittomien kaupunki - Annika Luther6.64

Alkuteos ilmestynyt 2011. Suomentanut Asko Sahlberg. Nidottu.

Topelius-palkintoehdokas 2012.

Lilja on 15-vuotias. Kun hän syntyi vuonna 2035, hänen perheensä joutui muuttamaan pois kotikaupungistaan Helsingistä. Helsinki, kuten suurin osa maapalloa, on peittynyt veden alle: kaikki kantasuomalaiset asustavat turvatuissa, aidatuissa ja hyvissä oloissa Keski-Suomessa, veden ulottumattomissa.

Eräänä päivänä Lilja saa selville, että hänen tätinään pitämänsä nainen – joka jäi tulvehtivaan Helsinkiin vuonna 2035 – onkin hänen oikea äitinsä. Lilja päättää karata kotoa ja suunnata Helsinkiin etsimään äitiään.

Mutta entinen pääkaupunki on täysin eri maailma. Se on muuttunut suurilta osin vedenalaiseksi kaupungiksi, jonka ovat asuttaneet vedennousun kodittomiksi jättämät ihmiset ympäri maailmaa. Helsinki, tai oikeastaan Halsingih, on tätä nykyä intialaisten ja kiinalaisten kansoittama vesikaupunki.

Lilja on matkustanut Helsinkiin sattumalta intialaisveljesten mukana, ja nämä antavat Liljan pikkusiskonsa Manjun hoiviin. Lilja ja Manju ystävystyvät, mutta elämä Halsingihssa ei ole helppoa, eikä äidin löytäminen ole suinkaan ainoa ongelma, johon tytöt törmäävät.

Annika Luther on kirjoittanut upean nuortenkirjan. Tuttuun tyyliinsä hän onnistuu kirjoittamaan isoista, vakavista aiheista täysin kauhistelematta – aidosti ja sydämellä. Lisäksi Luther naurattaa ja nostaa esiin päivänpolttavia ympäristö- ja maahanmuuttoteemoja. Suomalaisessa nuortenkirjallisuudessa Luther on omaa luokkaansa.

Arvosana kirjalle

Kirjan tilaus
Kampanja: Kokeile 30 päivää ilmaiseksi BookBeat

Julkaistu: syyskuu 2, 2011
Kustantaja: Teos
Tyylit: scifidystopia, nuoret
Avainsanat: ekokatastrofit, kotimainen
Alkuperäinen nimi: De hemlösas stad
Arvosanalla: 6.64/10
Arvosanoja: 17
Muokattu: maaliskuu 13, 2016

Kirja-arvioita

6/10 |
helmikuu 07, 2021
Mielenkiintoinen kuvaus eteläisestä Suomesta merenpinnan nousun jälkeen. Pidän kirjassa erityisesti realistisuuden tunnusta. Minun ei ole lainkaan vaikea kuvitella, että katastrofin jälkeen ihmiset yrittäisivät selviytyä ja ja suhtautuisivat ...
10/10 |
elokuu 07, 2012
Kodittomien kaupunki (kuten muutkin Annika Lutherin kirjat eli Ivoria, Kirje maan ääriin ja Kadotettu metsä ovat olleet) oli hieno lukuelämys, suorastaan vangitseva. Tarina kosketti ja puhutteli, ja avasi paljon silmiä mm. maahanmuuttoon, ...
6/10 |
huhtikuu 02, 2012
Millaista olisi elää vedenpaisumuksen jälkeisessä maailmassa, jossa sinun jokaista askeltasi vahditaan? Nuorisokielisyys ei uponnut minuun, jokin jäi hiertämään, lisäksi Liljan asenne on enimmäkseen rasittava, eikä kasvutarina pääse ...