Maan mies Marsissa
Keskiarvo 3.50
3.50 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (3)
Kirjahyllytilastot

Maan mies Marsissa

Ami Hauhio
Julkaistu: marraskuu 10, 2011 (Zum Teufel)
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: scifi, sarjakuva
Avainsanat: kotimainen

Osittain nelivärinen. Sidottu.

Sisällys:

  • Maan mies Marsissa. Käsikirjoitus Reino Helismaa ja Olavi Kanerva. Ilmestynyt Isku-lehdessä 1940–1941.
  • Lentävä lautanen. Käsikirjoitus Olavi Kanerva. Ilmestynyt Seikkailujen maailma -lehdessä 1952.

Maan mies Marsissa edustaa Suomessa perin harvinaista hyvin piirrettyä ja jäntevästi käsikirjoitettua scifi-henkistä seikkailusarjakuvaa. Käsikirjoittajat Reino Helismaa ja Olavi Kanerva tunsivat lajityypin, koska Olavin isän firma Kanervan kirjapaino oli julkaissut 30-luvulla ison kirjan Iskevän Salaman eli Flash Gordonin seikkailuista. Ami Hauhio oli 1940-luvun Suomessa paras piirtäjä tällaiseen hankkeeseen ja se näkyy sarjakuvassa upeana art deco -henkisenä tyylinä ja hienosti hahmotettuine ulkoavaruuden hirviöineen.

Ami Hauhion piirrosjälki on oma syynsä julkaista Maan mies Marsissa uudestaan, mutta aivan yhtä tärkeä osa projektia on valottaa nuoren Reino Helismaan tuotteliaisuutta. Helismaa oli 1930-luvulla alkanut kirjoittaa seikkailu- ja jännitysnovelleja eri lehtiin ja vuonna 1940 hän sai serkkunsa Olavin isältä toimittaakseen Isku-lehteä. Reino ja Olavi täyttivät lehden lähes tulkoon omilla novelleillaan, joista Helismaan kirjoittamat ovat usein toiminnallisia ja nopeatahtisia.

Maan mies Marsissa oli sekin osa miesten innoittunutta kynänjälkeä. Kirja ilmestyi sodan jälkeen 1947 sarjakuva-albumina, mutta pahasti pätkittynä ja kuvajaoltaan omituisena. Tämä juhlajulkaisu julkaistaan alkuperäisistä Isku-lehdistä kuvattuna, oikeassa sivutaitossaan.

muokattu 15.12.2014

Muita kirjoja joista saatat pitää

Rämeen olento: Neljäs kirja (Rämeen olento, #4)Ufoja LahdessaPlanetes. Osa 1 (Planetes, #1)Arzak: MaanmittariPlanetes. Osa 4 (Planetes, #4)
Paikalla 26 vierailijaa
Uusin jäsen: sulavsalim
Jäseniä yhteensä: 9559