Pintakuvio (Kulttuuri, #5)
Keskiarvo 3.98
3.98 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (58)
Kirjahyllytilastot

Pintakuvio

Iain M. Banks
Julkaistu: huhtikuu 17, 2012 (Gummerus)
Alkuperäinen nimi: Surface Detail
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: scifiavaruusooppera
Osallistu keskusteluun (viestejä 17 kpl)

Alkuteos ilmestynyt 2010. Suomentanut Ville Keynäs. Kansi: Lauren Panepinto. Sidottu, kansipaperi.

Locus-palkintoehdokas 2011, Tähtivaeltaja-palkintoehdokas 2013.

Kulttuuri on palannut – hyväntahtoinen vapaa-ajattelun, vapaan rakkauden ja hedonismin luvattu koti, avaruuden Woodstock, jossa ihmiset, muut oliot ja tietoiset koneet elävät rauhanomaisesti rinnakkain ja levittävät demokratian evankeliumia ympärilleen.

Mikä alkaa todellisuudessa, päättyy todellisuuteen. Galaksissa soditaan Helvettien olemassaolon oikeudesta. Näennäisesti Kulttuuri seuraa sotaa sivusta mutta värvää mukaan Lededje Y'breqin, entisen orjan, joka kantaa ihossaan sukunsa rikkeiden jälkiä – hän on kauttaaltaan fraktaalikuvioiden peitossa. Lededje itse haluaa vain kostaa entiselle isännälleen. Sotaa käydään virtuaalitodellisuudessa, mutta vääjäämättä se leviää reaalitodellisuuteen, ja asetelmat ovat kaikkea muuta kuin selvät: Kulttuuri pitää korttinsa piilossa, ja Lededjelläkin on salattu motiivi taistella.

Pintakuvio on täynnä petoksia, toimintaa, rakkautta, tekniikan ihmeitä, huumoria ja suurenmoisia henkilöhahmoja – sekä häikäisevää kieltä ja kahlitsemattoman mielikuvituksen leikkiä. Kaiken hävityksen keskellä Banks esittää painavia kysymyksiä minuudesta, kuolemasta ja Helvetin tarkoituksesta: Mihin elämä loppuu, ja milloin pahat teot on hyvitetty? Seuraako uskosta rajaton kosto?

"Erittäin syvällisestä ja älykkäästä huumoristaan tunnettu Iain M. Banks on jälleen onnistunut kutomaan hienosyisen tarinan, joka paljastaa kiehtovia näkymiä ihmisenä olemiseen." – Scifi Now Magazine

"Pintakuvio on Banksin parhaita Kulttuuri-romaaneja ja tervetullut lisä kiehtovaan maailmankaikkeuteen." – Independent

"Iain M. Banksin viimeisin, Pintakuvio, on suurenmoinen lisäys sarjaan, joka tunnetaan Kulttuurin nimellä. Kulttuuri-romaanien avulla Banks on ottanut avaruusoopperan lajityyppinä omakseen, riemastuttavin seurauksin – älykkäät ja taiten rakennetut romaanit suorastaan pursuavat dickensmäiseen tapaan yksityiskohtia, henkilöhahmoja ja ajatuksia ja pysyvät kasassa erittäin tiukasti punotun juonensa ansiosta." – Wired

"Mielikuvituksellisessa, ihmeen tuntua tulvivassa avaruusoopperassa pohditaan minuutta ja arvostellaan ahneuden kulttuuria." – Tähtivaeltaja-palkintoraati

muokattu 28.02.2016

Muita kirjoja joista saatat pitää

Aurinkojen huoneSaga (Saga, #1)Jedin paluu: Voiman pimeä puoliStar Wars: Tähtien sodan kuvitettu opasSaga: Viides kirja (Saga, #5)

Kirja-arvioita (2)

Eija avatar
Kirjoittanut
5.0
Pintakuvio oli alusta loppuun niin koukuttavaa lukemista, ettei olisi malttanut laskea kirjaa käsistään millään. Vaikka kirja oli paksu, tylsistymään en päässyt missään vaiheessa. Kerronta vuorotteli usean hahmon näkökulmasta. Juonenkulkua oli vaivatonta seurata, kaikki osiot olivat kiinnostavia ja mielikuvituksesta ei ollut puutetta. Kirjan juonen perusta on virtuaalimaailmojen Helvetit ja kiista niiden olemassaolon oikeudesta. Muitakin juonilinjoja on ja vain osa tapahtumista ... (lisää)
seekker avatar
Kirjoittanut
3.0
Iain M. Banksin Pintakuvio on hienosti kirjoitettu teos. Lukeminen on varsin helppoa, eikä kirja sorru kovin paljon painavaan sanojen pyörittelyyn turhaan. Kokonaisuus pysyy kohtalaisen hyvin kasassa. Kirjassa on muutamia juonia, joissa seurataan kirjan eri hahmojen kohtaloita kytkettynä varsinaiseen pääjuoneen - taistelu virtuaalisten helvettien olemassa olosta. Kirjan ongelmana on pienoinen kliseihin tippuminen. Kirjan loppupuoli on aikalailla hollywoodelokuvamainen avaruustaistelu ... (lisää)
Paikalla 35 vierailijaa
Uusin jäsen: Patrik Beshar
Jäseniä yhteensä: 9734